Nieuws

Onbegrepen gedrag van cliënten met dementie voorkomen of verminderen

Wie dementerend is, wordt niet altijd goed begrepen door de omgeving. Daarom hebben studenten en docentonderzoekers van Zuyd, verpleegkundigen en verzorgenden van Sevagram en MeanderGroep Zuid-Limburg en medewerkers van de firma Qwiek een handreiking voor de Qwiek.up ontwikkeld.

De Qwiek.up is een verrijdbare projector. Hij toont beelden op de wand of het plafond. In combinatie met geluid kan hij voor plezier en ontspanning zorgen door bijvoorbeeld het boerderijleven of een aquarium te laten zien. Maar de Qwiek.up kan ook voor leven in de brouwerij zorgen. Het ligt er maar net aan welke module je kiest.

Dagelijkse handelingen

In de praktijk wordt de Qwiek.up steeds vaker ingezet bij onbegrepen gedrag tijdens dagelijkse handelingen zoals het wassen, aankleden, de persoonlijke verzorging of tijdens de maaltijden. Juist op die momenten kunnen cliënten soms agressief worden, of juist helemaal verstijven. Wat ook veelvuldig voorkomt is dat cliënten zo apathisch zijn dat contact amper mogelijk is. Omdat de Qwiek.up in dit soort situaties lang niet altijd optimaal wordt ingezet, is de handreiking ontwikkeld.Studenten Verpleegkunde en van Communication and Multimedia Design hebben dit samen met de lectoraten Wijkgerichte Zorg en Ondersteunende Technologie gedaan.

Handreiking

Nu hangt een goed gebruik van de projector af van het enthousiasme van individuele zorgmedewerkers. Een systematische, optimale inzet ontbreekt vaak. Vandaar dus de handreiking ‘Goed gebruik Qwiek.up ADL’  (Algemene Dagelijke Levensverrichting) met bijbehorende materialen. De richtlijn bevat vijf stappen en voorbeelden. Uit de evaluatie blijkt dat zorgpersoneel positief is over de Qwiek.up maar dat de inzet tijdens ADL nog niet zo vaak voorkomt en sterk afhangt van het gedrag van de cliënt. Toch zijn verpleegkundigen en verzorgenden enthousiast over de inhoud en vormgeving. Ze vinden de handreiking vooral geschikt voor nieuwe medewerkers en studenten. De handreiking is gratis beschikbaar via de website van Qwiek.