Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Blauw 3

Fysiotherapie

Ben je geïnteresseerd in het menselijk lichaam en wil je leren hoe je mensen met lichamelijke klachten kunt behandelen en coachen, dan is de opleiding Fysiotherapie iets voor jou.

De opleiding in het kort

Wat leer je?

  • Hoe het menselijk lichaam functioneert en beweegt.
  • Hoe ons lijf reageert op belasting en inspanning en hoe het daarvan herstelt.
  • Behandelmethodes om dit herstelproces te ondersteunen of te verbeteren.
  • Hoe je jouw kennis kunt gebruiken om je cliënten of patiënten te adviseren zodat ze weer zo goed mogelijk de dingen kunnen doen die voor hen belangrijk zijn.  
     
  • Meer over de opleiding Fysiotherapie

 

Is fysiotherapie iets voor jou?

  • Je kunt je inleven in de problemen en klachten van patiënten. 
  • Je hebt gevoelige vingers en handen nodig, zodat je de weerstand van de huid kunt voelen, de ligging van de organen kunt vaststellen en goed kunt voelen hoe de spieren en pezen in het lichaam lopen.
  • Je zult vaak mensen aanraken, het is een vak met veel fysiek contact met je patiënten.

 


Toelatingseisen
Je moet een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebben om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding. Er zijn geen aanvullende eisen, maar we adviseren het profiel N&G of N&T. Biologie is een belangrijk vak in de opleiding. Heb je geen biologie gehad, dan kun je een kortdurend inhaalprogramma volgen.

 

 

Studieprogramma eerste jaar
Het eerste jaar staat in het teken van alle verschillende rollen die je als fysiotherapeut hebt, zodat je een goed beeld krijgt van je toekomstige beroep. Je bent behandelaar, onderzoeker en coach. Je maakt aan de hand van situaties uit de praktijk kennis met de verschillende ziektebeelden die je als fysiotherapeut kunt tegenkomen. Je leert hoe je ziektebeelden kunt onderzoeken en behandelen, wat het betekent om ziek of geblesseerd te zijn voor patiënten en hoe je met patiënten communiceert. Je mag ook al korte stages doen, zodat je al in het eerste jaar ontdekt wat het vak inhoudt en hoe dat bij jou past.

Wat kun je worden?
Na het behalen van je diploma kun je als algemeen fysiotherapeut aan de slag in een eigen praktijk of  groepspraktijk. Je kunt ook gaan werken in gezondheidszorgorganisaties, zoals het ziekenhuizen, revalidatiecentra, fitnesscentra, sportorganisaties, verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een handicap. 

Beste opleiding

Al jaren staat Fysiotherapie op de 1e plaats in de Hbo Keuzegids. In de editie van 2018 staat:

"De docenten krijgen veel lof voor hun manier van lesgeven en de manier van begeleiden. De studenten zijn enthousiast over het vaardigheden-onderwijs.

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Fysiotherapie

Meerdere varianten zijn mogelijk

Naast de gewone vierjarige voltijd opleiding zijn er de volgende mogelijkheden:

In 4 jaar bachelor én master
Met dit traject kun je als vwo'er met goede studieprestaties (gemiddeld cijfer ongeveer een 7) in drie jaar de hbo-opleiding Fysiotherapie, en een universitaire Master of Science (theoretisch van aard) in één jaar halen. Dat betekent dat je in vier jaar tijd zowel je bachelor- als je masterdiploma kunt halen. 

Dit traject is een samenwerking met de Universiteit Maastricht. Lees de factsheet voor meer informatie. 

  verkorte studie voor vwo'ers


Mogelijkheden voor topsporters 

Bewegen zit in ons DNA en veel studenten van onze opleiding zijn (top)sporter. Daarom houden we naast de normale topsportregeling extra rekening met jou als je topsporter bent. Bijvoorbeeld doordat we bij groepsindelingen rekening houden met je trainingsschema, je incidenteel vanwege toernooien of trainingsweken afwezig mag zijn, en in overleg je stages parttime kan doen.

Meer info

 

Universitair traject

stuur een e-mail

Topsportregeling

stuur een e-mail

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie