Nieuws
Nieuws

Fernando leert nog beter hoorn spelen in laboratorium

Toonvast je instrument bespelen. Dat wil natuurlijk elke muzikant. Ook Fernando Cantero Samperiz. Fernando is vierdejaars aan Conservatorium Maastricht van Zuyd. Om nog beter hoorn te spelen, is Fernando nu regelmatig in Zuyds MotionLab in Heerlen te vinden.

Topsporters spenderen soms uren in het laboratorium om de beste fiets, schaatsen of aerodynamische kleding te testen. Maar ook een muzikant als Fernando Cantero Samperiz wil niets aan het toeval overlaten. “Daarom ben ik naar Mens en Techniek | Biometrie gegaan. Ik wilde kijken of ze mij kunnen helpen om toonvaster te spelen. Vooral als het gaat om mijn middenregister. Mijn docent Kathinka Poismans van het conservatorium adviseerde me eens met Dennis Odekerken te praten”, vertelt de vierdejaars van Conservatorium Maastricht.

Dennis Odekerken is docent aan de opleiding Mens en Techniek | Biometrie. Daarnaast is hij onderzoeker en coördinator van het MotionLab van Zuyd. En via Dennis is Fernando weer in contact gekomen met Sterre Swillens (21). Zij studeert dit jaar af bij Mens en Techniek | Biometrie, afstudeerrichting Sport en Revalidatie. En de samenwerking met Fernando is nu een gezamenlijk afstudeerproject geworden. De missie is helder: Fernando toonvaster hoorn laten spelen. Maar dat doet Sterre niet alleen. Dennis en ook Anna Krispin, docent Logopedie, dragen een steentje bij.

Mondstukken printen

Elk detail is van belang. Fernando moet om te beginnen zijn lipspanning trainen. Anna kan zijn lipspanning meten. Maar ook de geluidskwaliteit checkt ze met een zogeheten frequentiespectrum. En zelfs de luchtstroom meet ze. Maar hoe meet je nou luchtstroom terwijl Fernando hoorn speelt? Daar heeft Sterre een oplossing voor bedacht. Ze heeft op de 3D-printer speciale mondstukken voor de hoorn van Fernando gemaakt. Ze lijken op het originele met als verschil dat het via deze mondstukken mogelijk is de luchtstroommeter van Biometrie tussen de hoorn en het geprinte mondstuk te plaatsen.

Zo kunnen Sterre, Dennis en Anna aan Fernando de komende maanden laten zien wat er gebeurt als hij op zijn hoorn blaast. Fernando kan hierdoor het verband zien tussen de luchtstroom en de geluidskwaliteit van zijn hoorn. En dat is de sleutel. Het trainen met de zogeheten lipspanningsmeter is het aanvullende onderdeel om Fernando te laten schitteren. Want met die informatie weet Fernando straks hoe hij toonvaster kan worden en de sterren van de hemel kan spelen.

Samenwerking

“Dit project maakt heel inzichtelijk dat we op een laagdrempelige manier kunnen samenwerken binnen Zuyd”, vertelt Dennis. Hij vindt het een voorbeeld van de sterke, vaak persoonlijke, verbindingen binnen de school. “Niet alleen tussen studenten maar ook tussen docenten. Dat we Fernando nu op deze manier kunnen helpen, komt doordat ik in het verleden al eerder met Kathinka Poismans van het conservatorium en de opleiding logopedie heb mogen samenwerken. Daardoor wist Kathinka nu naar wie ze Fernando kon doorverwijzen. En het is mooi te zien dat drie totaal verschillende opleidingen nu op dezelfde frequentie samenwerken”, zegt Dennis.

Of de missie slaagt, is nog de vraag. Tot begin juli moet Fernando eerst regelmatig met zijn hoorn naar het MotionLab komen om te spelen en te trainen terwijl zijn blaastechniek onder de loep wordt genomen. Op 6 februari zijn Sterre en Fernando met hun bijzondere samenwerking begonnen en op 7 juli eindigt deze gezamenlijke afstudeerstage. Dus wordt vervolgd.