Nieuws

Training zodat elke docent kan bijdragen aan circulaire economie

Alle docenten van Zuyd Hogeschool kunnen deelnemen aan een training om studenten circulair te leren denken. “Afval en verspilling voorkomen wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. Dat betekent dat we een circulaire economie krijgen waarin kringlopen gesloten worden. Goed voor de planeet én het creëert businesskansen”, vertelt senior onderzoeker Danielle Twardy.

Twardy is senior onderzoeker voor de lectoraten Innovatief Ondernemen en Employability bij Zuyd. Ze hoopt dat straks elke student van Zuyd in zijn of haar toekomstige werk kan signaleren wat de kansen zijn voor circulaire verbeteringen. Want je kunt het zo gek niet bedenken of er is aan elke branche wel een circulaire draai te geven. Daarom is ze blij met de animo voor de trainng. Op dit moment loopt de inschrijftermijn nog en docenten van de meest uiteenlopende academies hebben zich al ingeschreven, zoals HBO Rechten, ICT, Economie en Techniek. 

Alle bloedgroepen

De vijfdaagse training begint in november en na afloop is elke deelnemer gecertificeerd om de CIRCO-methode in de reguliere lessen in te bouwen. Danielle: “Voor een verpleegkundige zullen dat natuurlijk andere zaken zijn dan voor bijvoorbeeld een jurist, een sociaal werker, iemand van de hotelschool of een muzikant. Maar het mooie is dat ze allemaal binnen hun vakgebied gaan herkennen waar verspilling plaatsvindt en hoe onze studenten dit straks als professionals kunnen voorkomen.”

CIRCO Hub Limburg

De training sluit naadloos aan bij de CIRCO Hub Limburg die het LIOF en de Rabobank samen hebben opgericht. Hun doel: Limburgse ondernemers inspireren en aanzetten tot meer circulaire bedrijvigheid in Limburg. Binnen zeven stappen kunnen bedrijven hun processen zo omzetten van lineair naar circulair. Een omschakeling die volgens de oprichters ook nog eens heel goed kan samengaan met economisch rendement.

Hoofdthema's

De training voor de docenten raakt de vier hoofdthema's die Zuyd hoog in het vaandel heeft staan en aansluiten bij de provinciale sociale agenda: Gezonde samenleving, Waardevolle wijken, Toekomstbestendig bedrijfsleven en Circulair produceren. Daarnaast is het een mooi vervolg op de landelijke duurzaamheidsprijs (de SustainaBul Best Practice Prijs 2021) die het project WOOW (Wonen, Opleiden, Ondernemen, Werken) onder leiding van lector Smart Urban Redesign Nurhan Abujidi van Zuyd afgelopen voorjaar in de wacht wist te slepen.