
Koningin Máxima bezoekt Hotel Management School Maastricht: inspirerende ontmoetingen met studenten en docenten
De Hotel Management School Maastricht (HMSM) vierde donderdag 2 oktober haar 75-jarig jubileum met een bijzonder bezoek van Hare Majesteit Koningin Máxima. Zij werd bij aankomst begroet door kamerheer Diederik de Loë, gouverneur Emile Roemer en Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht. Vervolgens heetten gastheren André Postema, voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool en Bas Vogelsangs, directeur van HMSM haar van harte welkom.
Kennismaking met historie en ambities
Het programma startte met de presentatie Roots and Wings en een korte film. Josje van Dongen, Dean Development & Relations, gaf een inkijkje in de rijke historie en de toekomstplannen van de hotelschool. Ook werd Foundation HMSM gepresenteerd om studenten financieel te ondersteunen. Hare Majesteit werd meegenomen in het verhaal achter dit mooie initiatief dat kansengelijkheid voor studenten bevordert.
Inspirerende rondleiding langs labs en hotel
De rondleiding startte in het Gastronomy Lab, waar studenten, docenten en onderzoekers vertelden over internationale samenwerkingen en duurzame initiatieven binnen global hospitality. Koningin Máxima kreeg toelichting over de Global Mind Monitor, een instrument dat de internationale mindset van studenten meet en verder ontwikkelt. Ook gingen studenten in gesprek over hun buitenlandse stages, Student Challenges en afstudeeropdrachten. Hare Majesteit toonde belangstelling en sprak met studenten over de uitdagingen die erbij komen kijken wanneer zij hun grenzen letterlijk en figuurlijk verleggen.
In de keuken woonde Hare Majesteit een culinaire demonstratie bij. Studenten bereidden Limburgse oesterzwammen in zuurvlees en lichtten toe hoe lokale producten en tradities terugkomen in de Nederlandse keuken. Daarnaast werd een feestelijke jubileummocktail gepresenteerd, speciaal voor het jubileum ontwikkeld door studenten.
Bij de Virtual Reality-demonstratie in het Beverage Lab liet een student zien hoe de schoonmaak van een hotelkamer wordt gecontroleerd met gebruik van AI. De toepassing van deze technologie in het onderwijs werd door de koningin gezien als een krachtige manier om studenten niet alleen kennis te laten vergaren, maar ook te laten experimenteren.
Ook in het Food Experience Lab maakte Koningin Máxima kennis met de toekomst van eten: projecties, geur- en geluidsbeleving, en een 3D foodprinter die gerechten laag voor laag opbouwt uit duurzame ingrediënten. Deze innovaties laten studenten experimenteren met gepersonaliseerde voeding en oplossingen tegen voedselverspilling.
Tijdens de verplaatsing naar het Teaching Hotel werd stilgestaan bij een jubileumkunstwerk van Maastrichtse kunstenaar Rob van Acker. Het symboliseert het thema Roots and Wings: de hotelschool als vertrekpunt van waaruit studenten hun vleugels uitslaan over de wereld.
Afsluiting in het Teaching Hotel
In het Teaching Hotel dat gerund wordt door eerstejaarsstudenten stond het praktijkgericht leren centraal. Het bezoek werd afgesloten in de Franse zaal, waar studenten vertelden over hun leven in de Student Residence, de activiteiten van studentenvereniging Amphitryon en de oprichting van studievereniging Iris.
Koningin Máxima toonde zich zichtbaar onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van de studenten evenals van het innovatieve karakter van de hotelschool als pionier in een toekomstbestendige en duurzame hospitalitysector.
Directeur Bas Vogelsangs van HMSM reageerde trots:
“Het is een eer om te laten zien hoe onze studenten en docenten bijdragen aan innovatie op het gebied van hospitality. De waardering van onze koningin is een prachtig compliment én een erkenning van de brede impact van onze opleiding op onderwijsvernieuwing, internationale samenwerking en een duurzame toekomst.”
Tijdens de jubileumviering waren 200 genodigden aanwezig; alumni, academische partners en vertegenwoordigers uit het werkveld.

Foto's: Aron Nijs