Vertaalacademie
Vertaalacademie

Vertaalacademie

Valt jou op een Spaans vliegveld op dat de balie ‘Gevonden voorwerpen’ daar ‘Verloren voorwerpen’ (Objetos perdidos) heet? Zie jij het meteen als ondertitels niet kloppen? En puzzel je graag met woorden tot de zin goed loopt en de boodschap duidelijk is? Dan ben jij op je plek bij de Vertaalacademie.

Bij de Vertaalacademie leer je niet alleen talen. Je leert er het vak vertalen. Dat is veel meer dan woord voor woord omzetten in de andere taal. Je verdiept je in het onderwerp van je tekst, meestal is dat technisch, juridisch of economisch. Je leert je te verplaatsen in de cultuur van het land en bent je bewust van cultuurverschillen. Zo zeggen Nederlanders makkelijker ‘jij’ dan bijvoorbeeld Duitsers en Fransen. En vinden Spanjaarden Nederlanders vaak te direct.

Een vertaler vertaalt meestal vanuit een vreemde taal naar zijn moedertaal, dus Nederlands is erg belangrijk bij de Vertaalacademie. Daarnaast studeer je Engels en kies je één taal uit Duits, Frans of Spaans.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Afstudeertitel Bachelor of Arts in Translation
 • Eerstejaars studenten 121
 • Taal Nederlands
 • Studenttevredenheid 7
De Vertaalacademie is uniek in Nederland. 

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

Wat ga je leren?

Binnen de Vertaalacademie zijn de werktalen voor iedere student Nederlands, Engels en één keuzetaal: Duits, Frans of Spaans. Bij vertalen en tolken is vrijwel altijd je moedertaal betrokken. Daarom is Nederlands heel belangrijk.

Aan het einde van het tweede jaar kies je een hoofdtaal. Dat mag Engels of je keuzetaal zijn. In jaar drie en vier gaat de meeste aandacht uit naar de hoofdtaal en het Nederlands. Je leert dus niet één taal, je leert vertalen.

Ook kies je een vakgebied: juridisch, economisch of technisch. De grote vertaalopdrachten tijdens de opleiding hebben met dit vakgebied te maken.

Wat mij zo goed bevalt, is dat ik bij de Vertaalacademie echt een vak leer. Je leert niet zozeer één taal, je leert vertalen. Nederlands is het belangrijkst, want je moet uiteindelijk een goed lopend verhaal op papier kunnen zetten. En als je te letterlijk vertaalt, zet één van de docenten zelfs een hoed op, met de opdruk: loslaten die brontekst.

Ramon van Vuuren
Eerstejaars student

Hoe ziet je week eruit?

Je volgt lessen om de talen te leren en lessen om te leren vertalen. De vertaalopdrachten komen uit de praktijk en je krijgt les van gastdocenten. Ook leer je met software werken die onmisbaar is bij vertalen en in de internationale communicatie. Het tempo van de opleiding ligt hoog daarom is het belangrijk dat je de lesstof bijhoudt.

Lesuren
Het studiejaar is verdeeld in vier blokken met elk een eigen lesrooster. Je rooster verandert dus vier keer per jaar. Soms hoef je maar 3 of 4 dagen per week aanwezig te zijn, tijdens een volgend blok elke dag. Naast de verplichte college-uren werk je individueel of in kleine groepjes aan vertaalopdrachten en projecten.

Begeleiding
Vertaalacademie is een kleinschalige opleiding en je krijgt intensieve begeleiding. Je ontwikkelt de kennis en vaardigheden die bij het beroep horen en de houding die in de vertaalwereld belangrijk is. Als vertaler werk je in een zeer dynamische en internationale omgeving, waarin deadlines heilig zijn en aan je communicatieve vaardigheden hoge eisen worden gesteld.

We gaan daarom al in het eerste jaar van start met het ontwikkelen van die beroepshouding, tijdens de (ver)taallessen en tijdens de studieloopbaanbegeleiding. Zo heb je in het eerste jaar bijvoorbeeld ieder blok een zogenaamd “functioneringsgesprek” met je mentor.

Werkvormen

 • Werkcolleges, waarin je in groepen van 10 tot 25 studenten werkt aan vertalingen. 
 • Practica, waarin je bijvoorbeeld werkt in een tolkcabine. 
 • Gastcolleges
 • Groepsprojecten
 • Trainingen en workshops
 • Excursies en stages
Lees meer Lees minder

Specialisaties 

Vanaf jaar twee maak je kennis met de specialisaties binnen het vertaalvak. In het derde jaar kies je er één als afstudeerspecialisatie:

 • Vertalen

  Een vertaler vertaalt geschreven teksten. De teksten zijn zeer divers - rapporten, handleidingen, jaarverslagen, bijsluiters, websites - en ook de onderwerpen van deze teksten lopen erg uiteen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt een keer langs: yoghurt, led-verlichting, roltrappen of juridische procedures.

  Zelfs als je een hele brede interesse hebt, kun je niet van alle markten thuis zijn. Je zult betrouwbare bronnen voor achtergrondinformatie en termen moeten vinden als je ergens te weinig van weet. Je komt bij het vertalen allerlei problemen tegen die je moet herkennen, analyseren en oplossen.

 • Tolken

  Bij tolken vertaal je uitsluitend mondeling. Je leert te tolken in verschillende situaties. Je maakt kennis met beroepshouding, notatietechnieken, beroepsethiek en het omgaan met klanten. Aan het eind van het programma kun je aan de slag als tolk.

  Je maakt kennis met de volgende tolkvormen: 

  • Consecutief tolken, waaronder gesprekstolken
   Hierbij kun je denken aan een ondervraging of verhoor bij de politie, een zaak bij de rechtbank of een gesprek bij een arts. Je maakt aantekeningen en je tolkt nadat de spreker zijn toespraak, verhaal of zin heeft beëindigd. 
  • Simultaan tolken, waaronder fluistertolken
   Hierbij kun je denken aan grote congressen met deelnemers uit verschillende landen en aan toespraken van politici. Je werkt voornamelijk in een tolkcabine en je tolkt de spreker direct, dus simultaan.
  • A vue tolken
   A vue tolken gebeurt bijvoorbeeld bij de rechtbank of als een klant inzicht wil krijgen in een document in een vreemde taal. Je bent in staat om een geschreven tekst na een korte voorbereidingstijd zin voor zin in een vertolking weer te geven. 
 • Ondertitelen

  Ondertitelen is een vak apart en moeilijker dan je denkt. Er komen veel dingen bij kijken. Zo moet een ondertitelaar goede kennis van beide talen hebben. Je kijkt naar het filmfragment en luistert zin voor zin wat er gezegd wordt. Omdat je vertaling in 2 regels van 37 karakters moet passen, vat je veel tekst samen. Je vertaalt dus niet letterlijk maar geeft de betekenis weer. Je zorgt ervoor dat je ondertitels aflevert die de film in zijn geheel ondersteunen.

  Bij de Vertaalacademie leer je de theorie en vooral de praktijk van het ondertitelen. Je leert omgaan met de techniek en strategieën voor het maken van een goede ondertiteling. Je leert omgaan met verschillende filmgenres en je maakt kennis met nasynchronisatie.

 • Software vertalen (Lokaliseren)

  Lokaliseren is het vertalen en aanpassen van handleidingen en helpbestanden van softwarepakketten. Je moet hiervoor de talen goed beheersen en over veel ICT-kennis beschikken. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet 'resizen' (lay-out aanpassen) en 'bug fixen' (fouten in software verhelpen). 

Open dag bij de Vertaalacademie in Maastricht

Stage (in het buitenland)

In het derde jaar van de opleiding ga je vijf maanden op taalstage in een land waar je hoofdtaal wordt gesproken om te werken of te studeren en werken. Je gaat tijdens deze stage niet vertalen, maar spreekt de taal dagelijks en leert de cultuur kennen. Juist in het buitenland word je een expert van je gekozen taal.

Tijdens het vierde jaar werk je enkele maanden voor Zuyd Vertalingen, het vertaalbureau van de Vertaalacademie. Je houdt je dan bezig met vertalen en met alles dat met ondernemen te maken heeft: van facturatie tot projectmanagement. Er kloppen regelmatig klanten aan met echte opdrachten. Ook doe je tijdens een beroepsstage praktijkervaring op bij een vertaalbureau.

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.

  • Bekijk de actuele OER (pdf). 
 • Collegegeld en overige kosten

  Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.  

  Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal.

 • Studie in cijfers

  Wil weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde.

   

Je moet wel wat perfectionistisch zijn – niet zo erg dat je continu alle potloden recht legt, maar wel dat je gewoon de mooiste vertaling wilt vinden. Verder moet je over een redelijke mate van creativiteit beschikken om de ene taal überhaupt in de andere te kunnen omzetten.

Milou Cremers
Vierdejaars student
studieopbouw

Studieopbouw

 • Jaar 1

  Het eerste jaar staat grotendeels in het teken van taalbeheersing. Een vertaler beheerst de talen namelijk op een hoog niveau. Je leert vertalen met de talen Engels en Nederlands. Je keuzetaal (Duits, Frans of Spaans) komt aan bod in werkcolleges, die gericht zijn op het verbeteren van de taalbeheersing. Ook is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een houding die past bij het werkveld.

  Vakken

  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  • Vertalen
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Nederlands
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Engels en tolkvaardigheden
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
  • Keuzetaal
   Frans, Duits of Spaans
   Blok 1
   Blok 2
   Blok 3
   Blok 4
 • Jaar 2

  In het tweede jaar ga je vertalen van en naar beide vreemde talen. De aandacht gaat nu meer uit naar vaktaal en in de colleges Nederlands naar doelgericht en correct formuleren. De opdrachten worden complexer en je duikt dieper in de materie van het vakgebied. Je leert omgaan met specifieke computerprogramma's voor vertalers zoals voor het beheer van terminologiebestanden en het toepassen van vertaalgeheugens en vertaalsoftware. Ook maak je kennis met ondertitelen, vertalen van software, tolken en projectmanagement, als voorbereiding op de specialisatie in jaar drie.

 • Jaar 3

  In het derde jaar ga je verder met Nederlands en één vreemde taal, jouw hoofdtaal. Dat mag Engels zijn, maar ook je keuzetaal. Voor die hoofdtaal doe je een groot vertaalproject. Je tweede vreemde taal gebruik je minder. Daarnaast krijg je vakken als terminologie en vertaalwetenschap, en kies je een specialisatie:

  • Vertalen
  • Tolken
  • Software vertalen (lokaliseren)
  • Ondertitelen

  Taalstage
  In de eerste helft van het derde jaar ga je op taalstage in een land waar je hoofdtaal wordt gesproken. Je gaat daar vijf maanden werken, of studeren en werken. Je mag je eigen stageplaats zoeken of kiezen uit het bestand van stageplaatsen van de Vertaalacademie.

 • Jaar 4

  In het laatste jaar verschuift de nadruk van leren vertalen naar werken als vertaler. Je maakt je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kiest daarom een van de vakgebieden (recht, economie of techniek) en maakt een eindwerkstuk in de taal die jij gekozen hebt. Ook volg je een keuzevak om je verder te specialiseren in het vertalersvak. Je mag ook een keuzevak volgen bij een andere opleiding of op een andere hogeschool.

  Vertaalstages
  Je loopt dit jaar twee keer stage: 

  • interne vertaalstage van acht weken bij het vertaalbureau van de Vertaalacademie dat volledig door studenten wordt gerund.
  • externe stage van acht weken, meestal bij een Nederlands vertaalbureau. 
Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Je wordt toegelaten met alle profielen én naast Engels een tweede moderne taal in je eindexamenpakket. 

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij  

  Frans of Duits op eindexamenniveau is verplicht als je deze taal op de Vertaalacademie als keuzetaal neemt. Maakt deze keuzetaal geen deel uit van je eindexamenpakket, dan moet je een toelatingstest doen.

  Voor Spaans is geen voorkennis vereist. Een tweede taal in je eindexamenpakket blijft wel een toelatingsvoorwaarde.

  Voor studenten met een diploma van vóór 2009 zijn deel 1 en 2 van een tweede taal (naast Engels) vereist.

 • Vwo

  Je wordt toegelaten met alle profielen én naast Engels een tweede moderne taal in je eindexamenpakket. 

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij  

  Frans of Duits op eindexamenniveau is verplicht als je deze taal op de Vertaalacademie als keuzetaal neemt. Maakt deze keuzetaal geen deel uit van je eindexamenpakket, dan moet je een toelatingstest doen.

  Voor Spaans is geen voorkennis vereist. Een tweede taal in je eindexamenpakket blijft wel een toelatingsvoorwaarde.

  Voor studenten met een diploma van vóór 2009 zijn deel 1 en 2 van een tweede taal (naast Engels) vereist.

 • Mbo

  Je kunt worden toegelaten met een mbo-diploma op niveau 4. Je kans op succes is groter als je op het mbo ten minste twee vreemde talen (waaronder Engels) op niveau 4 hebt afgerond. Soms word je opgeroepen voor een toelatingstoets en/of een intakegesprek. 

  Heb je geen of beperkte voorkennis van het Engels, Duits of Frans dan raden we je  af om voor deze opleiding te kiezen.

 • 21+

  Ben je 21 jaar of ouder (bij de start van het nieuwe schooljaar), dan kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van de vooropleidingseisen. Je moet hiervoor wel een toelatingstoets doen. Op het moment dat jouw aanmelding via Studielink bij ons binnenkomt, ontvang je automatisch een uitnodiging voor de toets.

  De toelatingstoets bestaat uit twee rondes:

  • Eerste ronde: een algemene kennis- en vaardighedentoets
  • Tweede ronde: een aantal taaltoetsen in schrijf-, lees-, luister- en spreekvaardigheid in de gekozen talen (Nederlands, Engels en keuzetaal) en eventueel een motivatiegesprek. 

  De  algemene kennis- en vaardighedentoets leg je af bij een extern bedrijf. De kosten hiervoor (ongeveer € 120,-) betaal je zelf. Je kunt je op de toets, die vergelijkbaar is met een IQ-test, niet echt voorbereiden. 

  Als de uitslag van de eerste ronde positief is, stuur je een kopie van de uitslag voor eind maart naar de Vertaalacademie. Wij delen je in voor de tweede ronde, die plaatsvindt op Vertaalacademie.

 • Buitenlands

  Met een gelijkwaardig buitenlands diploma kun je worden toegelaten tot de opleiding. Je kunt de toelatingscommissie schriftelijk verzoeken om te beoordelen of je diploma gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 4.

  Je moet Nederlands en Engels op havo-eindexamenniveau beheersen en Duits, Engels, Frans of Spaans als moedertaal hebben. De examencommissie kan besluiten dat je een toelatingstoets moet doen.

Past deze opleiding bij jou?

Je kans op succes in deze opleiding is het grootst als je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent goed in Nederlands.
 • Je werkt nauwgezet en gestructureerd met oog voor detail.
 • Je kunt logisch denken.
 • Je bent leergierig en breed geïnteresseerd.
 • Je kunt gedisciplineerd en zelfstandig werken.
 • Je hebt gevoel voor talen.
Beroep

Beroep

Als afgestudeerde van de Vertaalacademie ben je een breed opgeleide, in binnen- en buitenland inzetbare taaldienstverlener. Je bent iemand die dankzij een uitstekende talenkennis bijdraagt aan optimale internationale communicatie. Onze afgestudeerden komen bijvoorbeeld terecht bij vertaalbureaus, de media, internationaal opererende bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen of overheidsinstanties als ambassades, ministeries en universiteiten. Functies waarin je terecht kunt komen, zijn: 

 • Vertaler
 • Tolk
 • Ondertitelaar
 • Gespreksbemiddelaar
 • Lokaliseerder (softwarevertaler)
 • Corrector / revisor
 • Projectmanager
 • Copywriter, tekstschrijver
 • Taaltrainer
 • Medewerker internationale betrekkingen
 • Communicatiemedewerker
 • Helpdesk medewerker buitenland
 • Account manager bij een internationale onderneming

Secretariaat Vertaalacademie
Brusselseweg 150
6217 HB Maastricht