Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
roze 1

Logopedie

Tijdens de opleiding Logopedie leer je hoe je mensen met een spraakprobleem kunt helpen. Maar als logopedist doe je nog veel meer. Je behandelt of voorkomt stem-, spraak, taal- en/of gehoorstoornissen.

De opleiding in het kort

Wat houdt de opleiding in?

Je leert hoe je kinderen, jeugdigen en volwassenen met problemen op het gebied van de stem, spraak, taal en gehoor kunt begeleiden en coachen. Denk hierbij aan het behandelen van logopedische stoornissen zoals heesheid, stotteren, taal- en articulatiestoornissen, autisme, verstandelijke beperking, slechthorend- en doofheid, slikproblemen en communicatieproblemen na een herseninfarct. Ook kun je beroepssprekers mensen begeleiden hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van hun stem, spraak en ademhaling of door het aanleren van presentatietechnieken.

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Logopedie

Andere varianten

Logopedie heeft ook varianten speciaal op maat voor vwo'ers en een bi-diplomeringstraject. Je kunt bijvoorbeeld je diploma in 3 jaar halen en dan gaan werken. Of je volgt het universitair traject en haalt in 4 jaar zowel je bachelor- als je masterdiploma. Met het bi-diplomeringstraject bereid je je gelijk ook voor op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Naast de gewone vierjarige voltijd opleiding zijn er de volgende mogelijkheden:

Opleiding in 3 jaar (vwo)
Door in het eerste, tweede en derde jaar naast het standaard onderwijs ook minoren en het afstudeerproject in te plannen, kun je je bachelor in drie jaar afronden. Daarin zit een uitstekende voorbereiding voor de aansluitende master.

Dit traject vraagt natuurlijk wel extra inspanningen van je. Er zijn ook mogelijkheden voor maatwerk of verkorte trajecten. Ook is er een Duitstalige variant voor Duitse logopedisten.

In 4 jaar bachelor én master (vwo)
Vwo'ers met goede studieprestaties (bv. gemiddelde van >7) kunnen het universitair traject van de opleiding Logopedie volgen. Binnen dit traject, een samenwerking van Zuyd met de Universiteit Maastricht, kun je een vierjarig programma volgen waarbinnen je je registratie als logopedist en een universitaire master kunt halen.

universitair traject

Bi-diplomeringstraject
Voor enkele geselecteerde studenten is het mogelijk om in het tweede deel van de studie deel te nemen aan het bi-diplomeringstraject samen met de Arteveldehogeschool in Gent. Daarmee kun je ook goed voorbereiden op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Je studeert samen met Belgische studenten afwisselend in Nederland en in België. Hierbij maak je veel gebruik van afstandsleren via een digitale leeromgeving. Ook de stage doe je in het buitenland én je bachelorthesis heeft een internationaal karakter. Bovendien volg je ook nog een module Rekenstoornissen, iets wat voor een logopedist in Nederland nog onbekend terrein is.

Je rondt dit bi-diplomeringstraject af met twee diploma's: een Nederlands en een Belgisch diploma Logopedie.

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie