Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
roze 1

Logopedie

Tijdens de opleiding Logopedie leer je hoe je mensen met een spraakprobleem kunt helpen. Maar als logopedist doe je nog veel meer. Je behandelt of voorkomt stem-, spraak, taal- en/of gehoorstoornissen.

De opleiding in het kort

Vind je taal en communicatie interessant en wil je mensen graag helpen om beter te communiceren? Dat leer je bij de opleiding Logopedie. Als logopedist help je mensen met een spraakprobleem zoals stotteren of heesheid. Daarnaast behandel of voorkom je andere stoornissen op het gebied van stem, spraak, taal of gehoor.

Wat leer je?
Je leert hoe je kinderen en volwassenen kunt helpen met spraak- en taalproblemen zoals heesheid en stotteren, taal- en articulatiestoornissen. Maar je begeleidt ook mensen met autisme of  een verstandelijke beperking, doven of slechthorenden, mensen met slikproblemen of communicatieproblemen na een herseninfarct. Ook leer je beroepssprekers hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van hun stem, spraak en ademhaling.

Wat word je?
Je wordt opgeleid tot logopedist. Logopedisten werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra of instellingen voor personen met een verstandelijke beperking. Je kunt ook aan de slag in het speciaal onderwijs of in een doveninstituut. Ook kun je een eigen praktijk of een gezondheidscentrum opstarten.

 

         
    

Loop een dagje mee met een student

Wil je weten hoe het is om deze opleiding te volgen? Loop dan een dagje mee met een eerstejaarsstudent. Je volgt lessen, kijkt mee met projecten en kunt zo de sfeer van de opleiding proeven.

Aanmelden Meeloopdag

   

 

Logo Facebook Volg ons op Facebook

 

 

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Logopedie

Varianten

Er zijn vier varianten op de gewone vierjarige opleiding:

  • Opleiding in drie jaar: voor vwo’ers
  • Bachelor- en masterdiploma in vier jaar: voor vwo’ers
  • Nederlands en Vlaams diploma: voor geselecteerde studenten
  • Opleiding voor Duitse logopedisten

 

Opleiding in drie jaar voor vwo'ers 
Doordat je naast het standaardonderwijs ook je keuzevakken doet en je afstudeerproject, kun je de opleiding in drie jaar afronden. 

 
Bachelor- en masterdiploma in vier jaar voor vwo'ers
In vier jaar haal je bij Zuyd je bachelordiploma en je masterdiploma aan de Universiteit van Maastricht. Dit verkorte traject is voor vwo'ers met een gemiddelde van meer dan een 7.

universitair traject

Nederlands en Vlaams diploma
In het derde en vierde jaar studeer je samen met Belgische studenten afwisselend bij Zuyd en bij de Arteveldehogeschool in Gent. Hierbij maak je veel gebruik van afstandsleren via een digitale leeromgeving. Ook de stage doe je in het buitenland én je afstudeerproject heeft een internationaal karakter. In België volg je een module Rekenstoornissen, iets wat voor een logopedist in Nederland nog onbekend terrein is. Je krijgt twee diploma's: een Nederlands en een Belgisch diploma Logopedie. Dit traject is bedoeld voor geselecteerde studenten.

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie