Hulp bij studiekeuze
Studeren als vluchteling

Studeren als vluchteling

Als vluchteling met een verblijfsvergunning mag je studeren in Nederland. En dus ook bij ons! We vertellen je graag over jouw mogelijkheden en helpen je op weg.

Wat heb je nodig om te studeren?

  • verblijfsvergunning
  • geldig diploma voor toelating tot de opleiding
  • Nederlands (of Engels) op voldoende niveau
  • voldoende geld om de studiekosten te betalen
Bekijk de ervaringen van onze student Ahmed

Welke opleidingen kun je volgen bij Zuyd?

Toelating en inschrijving

Juiste diploma
Je hebt een diploma nodig als je bij Zuyd wilt studeren. Ontdek of jouw diploma ook geldig is in Nederland. 

Officiële diplomawaardering
Heb je je voor een opleiding aangemeld via Studielink? Dan vragen wij gratis een officiële diplomawaardering voor je aan. Dit is een document waarop staat met welk Nederlands opleidingsniveau je jouw buitenlandse diploma kunt vergelijken.

Taalniveau
Om onze Nederlandstalige opleidingen te volgen, moet je Nederlands spreken, lezen, schrijven en begrijpen op niveau B2 (NT2). Wil je leraar worden op een basisschool? Dan heb je niveau C1 nodig. 

Wil je een Engelstalige opleiding volgen? Dan moet jouw Engels op minimaal niveau B2 zijn. Dit laat je zien met een certificaat: IELTS, TOEFL of Cambridge. Je certificaat moet geldig zijn bij de start van de opleiding. TOEFL- en IELTS-scores vervallen na 2 jaar. Cambridge-certificaten zijn onbeperkt geldig.

Heb je een diploma van een middelbare school in de Europese Unie (EU)? Dan heb je geen certificaat nodig. 

Inschrijven voor een opleiding
Weet je welke opleiding je wilt doen? En voldoe je aan de toelatingseisen? Mooi! Meld je dan aan via Studielink.

Studie betalen
Studeren kost geld. Niet alleen het collegegeld, maar ook boeken en een computer. Net als Nederlandse studenten, mag ook jij hiervoor studiefinanciering aanvragen. Dat is een lening van de overheid. Meer informatie vind je op de website van DUO.  

Hulp

Hulp van UAF
Het UAF helpt vluchtelingen bij het vinden van werk of studie. Met advies en begeleiding maar soms ook financieel. Dit geld is voor collegegeld, taalcursussen, boeken en andere studiekosten. Bekijk wat UAF vor je kan doen.

Hulp van Zuyd
Onze decanen helpen jou met je aanmelding en toelating bij Zuyd. Bel ons op 045-400 62 53 om een afspraak te maken. Neemt er niemand op? Spreek dan duidelijk je naam en telefoonnummer in na het voicemailbericht. We bellen je zo spoedig mogelijk terug.