Hulp bij studiekeuze
Studeren als vluchteling

Studeren als vluchteling

Ben je statushouder en wil je graag studeren bij Zuyd Hogeschool? Lees hier wat je mogelijkheden zijn en waar je hulp kunt krijgen.

Wat heb je nodig om te studeren?

  • verblijfsvergunning
  • geldig diploma voor toelating tot de opleiding
  • Nederlands (of Engels) op voldoende niveau
  • voldoende geld om de studiekosten te betalen

Welke opleidingen kun je volgen bij Zuyd?

Toelating en inschrijving

Juiste diploma
Hoe weet je of je met jouw diploma wordt toegelaten? Je kunt eerst zelf een vergelijking maken tussen jouw diploma en een Nederlands diploma.

Officiële diplomawaardering
Heb je je aangemeld via Studielink? Dan vragen wij een officiële diplomawaardering voor je aan. Dat is gratis.  

Taalniveau
Op welk niveau moet je de taal spreken?

Opleidingen in het Nederlands:

  • niveau B2 (NT2)  
  • uitzondering: voor Leraar Basisonderwijs niveau C1

Opleidingen in het Engels:

  • niveau B2 (aangetoond met een certificaat: IELTSTOEFL of Cambridge)
  • uitzondering: heb je een diploma van voortgezet onderwijs uit de Europese Unie (EU) dan is een certificaat niet nodig.

Inschrijven voor een opleiding
Weet je welke opleiding je wilt doen? En voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via Studielink.

Studie betalen
Studeren kost geld. Niet alleen het collegegeld, maar ook boeken en een computer. Om dit te kunnen betalen kun je als statushouder studiefinanciering aanvragen. Dat is een lening van de overheid. Meer informatie op de website van DUO.  

Corona: voorwaardelijke toelating zonder NT2.2 diploma

Als je door de coronacrisis niet alle onderdelen van de NT2.2 toets hebt kunnen afronden, dan kun je – voorwaardelijk – toegelaten worden tot de opleiding van je keuze. Je moet wel aan alle overige inschrijfverplichtingen voldoen. Bijvoorbeeld diploma vooropleiding, verblijfsdocument en betaling collegegeld.

Voorwaardelijke toelating houdt in dat je alvast mag starten met de opleiding bij Zuyd, maar dat je tot uiterlijk 1 januari 2022 de tijd hebt om het staatsexamen NT2.2 te halen. Heb je het staatsexamen dan niet behaald, dan kunnen wij toetsen of je het gewenste taalniveau hebt. Indien dit niet het geval is, dan moet je stoppen met je opleiding en beëindigen wij je inschrijving per 31 december 2021.

Voor meer informatie raadpleeg de website van DUO.

Lees meer Lees minder

Hulp

Hulp van UAF
Het UAF helpt vluchtelingen bij het vinden van werk of studie, ook financieel. Dit geld is bedoeld voor collegegeld, taalcursussen, boeken en andere studiekosten. Volg de stappen om te zien of je in aanmerking komt.

Wie kan je helpen bij Zuyd?
Onze decanen kunnen je helpen met de procedures.  Je kunt telefonisch een afspraak maken: 045-400 62 53. Bij geen gehoor, spreek dan duidelijk je naam en telefoonnummer in na het voicemailbericht. Je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.