Nieuws
Nieuws

Zuyd dubbel genomineerd voor RAAK-award 2022

Twee onderzoeken van Zuyd zijn dit jaar genomineerd voor de landelijke RAAK-award 2022. Het gaat om ‘Ergotherapie en DIY-technologie’ van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg en ‘Window of the Future’ van de lectoraten Duurzame Energie, Material Sciences en Smart Urban Redesign (SURD).

De RAAK-award gaat jaarlijks naar het beste praktijkgerichte onderzoek van een Nederlandse hogeschool. In totaal nomineert de jury zes projecten. De winnaars worden dit keer bekendgemaakt tijdens het SIA-congres op 17 november in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Ergotherapie en DIY-technologie

Een van die kanshebbers van Zuyd is dus het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van lector Ramon Daniels. In de praktijk blijkt dat beschikbare hulpmiddelen helaas niet altijd geschikt zijn voor mensen met beperkingen. Do-It-Yourself (DIY)-technologie, zoals 3D printen, biedt kansen om hulpmiddelen op maat te maken.

Omdat ergotherapeuten van oudsher expert zijn in de advisering en aanpassing van hulpmiddelen onderzocht het lectoraat hoe ergotherapeuten met een 3D-printer zelf hulpmiddelen op maat kunnen maken. Dat gebeurde in samenwerking met professionals en cliënten van revalidatie-afdelingen van Adelante, Sevagram en Libra en 3D-printbedrijf RepRapUniverse. 3D-geprinte hulpmiddelen maken, is complex. Dat geldt voor zowel de techniek, ontwerpen, organisatie als regelgeving. Binnen Zuyd ontstond een mooie samenwerking tussen onderzoekers, docenten en studenten van de opleidingen Ergotherapie, Engineering en CMD met het lectoraat Material Sciences om deze uitdaging aan te gaan.

Het eindresultaat is een scala aan producten en inzichten voor onderzoek, onderwijs en praktijk, waaronder een procesbeschrijving voor het 3D-printen van hulpmiddelen. Op de website Hulpmiddelentips.nl is een speciale zoekingang ‘Maak het zelf’ toegevoegd waar 3D-ontwerpen gedeeld kunnen worden. Daniels: “Ik vind deze nominatie een mooi eerbetoon aan de samenwerking die binnen Zuyd ontstond, maar ook met de partijen in het werkveld. Samen konden we dit complexe vraagstuk rond 3D-geprinte hulpmiddelen oppakken. Dit is ook de soort samenwerking die beoogd wordt binnen het Zuyd-Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie.”

Window of the Future

En dan de tweede genomineerde van Zuyd. Het onderzoek naar het raam van de toekomst (‘Window of the Future’) van studenten en docenten binnen het lectoraat Duurzame Energie van lector Zeger Vroon. Het team nam twee soorten ramen onder de loep: zogeheten ‘thermochrome’ ramen en ‘powerwindows’. De thermochrome ramen kunnen een gemiddeld gezin zo’n 500 euro op de energiefactuur besparen. Dit komt door coatings die bij lage temperaturen de warmte in je huis houden en als het kwik boven de 25 graden komt, houden ze de hitte van buiten tegen waardoor het binnen lekker koel blijft.

Voor de isolatie van daken en gevels zijn de voorbije jaren al veel ‘energietransitieproducten op de markt gekomen. Maar rond ramen bleef HR++ glas de standaard. Nadeel hiervan is dat de hitte ’s zomers dus via de ramen binnendringt. Bij de powerwindows zijn aan de randen van het dubbelglas zonnepanelen aangebracht en tussen het glas zitten lamellen die de zonnestralen blokkeren.

Zuyd heeft beide technieken verbeterd, opgeschaald, getest en vergeleken met het huidige standaard HR++ glas. En het resultaat: beide systemen houden woningen in de zomer aantoonbaar koeler. Vroon: “Ik vind het geweldig dat we zijn genomineerd met dit innovatieve en multidisciplinaire RaakPro Window of the Future-project waar we van labschaal tot in de wijken werken aan de energietransitie en alle academies van Techniek in betrokken zijn.”

Juryoordeel

De RAAK-jury, onder leiding van Ingeborg van der Ven, koos de zes genomineerden uit een totaal van 29 projecten. Die zes maken kans op zowel de RAAK-award 2022 als de publieksprijs.

Voor de juryprijs zijn er op 9 september gesprekken gepland met alle genomineerden. Elk team van onderzoekers, studenten en praktijkpartners krijgt dan de mogelijkheid hun onderzoek toe te lichten waarna de jury vragen kan stellen. Op basis van deze gesprekken bepaalt de jury de nummers 1, 2 en 3.   

Publieksprijs 

Intussen moeten de genomineerden voor de publieksprijs de komende maanden zoveel mogelijk aandacht (en stemmen) zien te krijgen. Elke genomineerde zal een student van de eigen hogeschool als RAAK-reporter online verslag laten doen van hun project. De winnaar van de RAAK-award krijgt 10.000 euro, de tweede prijs is goed voor 5000 euro, de derde 2500 euro en de winnaar van de publieksprijs gaat ook naar huis met 2500 euro.

Speerpunten

De genomineerde projecten van Zuyd raken drie van de vier speerpunten waar Zuyd zich voor wil inzetten. Dit zijn de transitiethema’s Waardevolle Wijken, Gezonde samenleving en Circulair produceren. Het vierde transitiethema is Toekomstbestendig Bedrijfsleven.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.