Nieuws
Nieuws

Zuyd helpt bij aanjagen circulaire economie in regio

Zuyd helpt de regio Zuid-Limburg met het aanjagen van de circulaire economie. Dat betekent bijvoorbeeld dat straks elke snipper afval een tweede leven krijgt en dat producten die stuk zijn, worden gerepareerd.

Om in de hoogste versnelling over te schakelen naar een circulaire economie brainstormden in juli overheden en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar tijdens een bijeenkomst van de Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL). In het Fletcher Wellness-Hotel in Sittard lieten ze hun creativiteit de vrije loop tijdens de eerste bijeenkomst van het World Café. Ze deden dit onder begeleiding van onderzoeker Danielle Twardy van de lectoraten Innovatief Ondernemen en Employability. Ze vertelde aan ongeveer veertig aanwezigen dat een circulaire economie niet alleen uitgaat van het technisch hergebruik of repareren van spullen. Er is ook een economisch en sociaal aspect.

Volledig circulair

Die circulaire omschakeling staat nog in de kinderschoenen. Daarom zijn gezamenlijke bewustwording, bekwaamheid vergroten en ontwikkeling van de samenwerkingsverbanden belangrijk. De tijd tikt, want de provincie Limburg streeft naar een Limburgse economie die in 2030 voor 50 procent minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruikt. En in 2050 moet de Limburgse economie volledig circulair zijn.

Daarbij wil de regio Zuid-Limburg transformeren naar een ‘circulaire economie in internationaal perspectief’. “Een stevige ambitie”, vindt Twardy. Op basis van het overzicht van de projecten en het programma ziet ze dat de eerste schetsen op papier staan. Maar als het om de inkleuring gaat, zijn er nog verschillen tussen partners. “Het gedeelde beeld lijkt nog te ontbreken, terwijl iedereen wil bijdragen aan de circulaire ambitie van de regio. Daarom verkennen we in het World Café hoe we concretere plannen krijgen om goede keuzes te maken en samen te werken.” Op termijn zal ESZL de brainstormresultaten verder oppakken zodat er een gedeelde visie en verhaal komt.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.