Nieuws
Nieuws

Landelijke erkenning voor project Univer©ity

Tijdens de Groene Peper 2022, hét landelijke duurzaamheidsevent voor het onderwijs van de toekomst, is Zuyd Hogeschool in de prijzen gevallen. In de verkiezing van de SustainaBul Best Practices behaalde Nurhan Abujidi, lector smart urban redesign, met haar lectoraat, een derde plaats met het project Univer©ity. Verder viel er niet alleen iets te vieren voor Zuyd, maar was er ook ruimte voor overpeinzing. Want Zuyd zakte een plekje op de SustainaBul Ranking; de ranglijst van hogere onderwijsinstellingen op het gebied van duurzaamheid.

De derde plek van het Univer©ity-project is een knappe prestatie van Nurhan en haar team. Het is de tweede topklassering in twee jaar tijd. In 2021 eindigde haar lectoraat als eerste in de verkiezing van Best Practices, met het project WOOW.

Wat is Univer©ity?

Studenten van verschillende disciplines, onderzoekers, maatschappelijke organisaties (zoals gemeenten en woningcorporaties), professionals en lokale gemeenschappen werken samen in zogenaamde Urban Living Labs. Ze werken aan complexe maatschappelijke opgaven in Limburg. Denk aan klimaatadaptatie, energietransitie, circulaire economie, gezonde leefomgeving, inclusiviteit en sociale cohesie. Zo dragen ze niet alleen bij aan een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving, maar vormen ze ook hun eigen leefomgeving van de toekomst..

Meer weten over dit project? Bekijk dan deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=e1PWVP1NDxI

Plekje gedaald

Minder goed nieuws was het feit dat Zuyd is gezakt op de SustainaBul Ranking. Stond Zuyd vorig jaar nog op 26, nu is dat 27 geworden. CvB-lid Olaf van Nugteren was uiteraard teleurgesteld, maar ook meteen gemotiveerd: “Deze uitslag daagt ons allemaal uit om met dubbele energie te werken aan het realiseren van onze duurzaamheidsambities. Zodat wij de volgende keer kunnen melden dat wij aanzienlijk gestegen zijn op de ranglijst. Het vaststellen en omarmen van onze duurzaamheidsambities is al een eerste stap in de goede richting.”

Gerenommeerd

SustainaBul is een gerenommeerd initiatief van Studenten voor Morgen, waarbij duurzaamheid binnen het onderwijs wordt bekroond. Studenten voor Morgen is hét nationale studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. SustainaBul bestaat uit twee onderdelen: een duurzaamheidsranglijst en een prijs voor een best practice. Uniek is dat studenten zelf de deelnemende hogeronderwijsinstellingen beoordelen. Daarmee is SustainaBul ‘s lands grootste studentenreview van hoe studenten vinden dat hogeronderwijsinstellingen met duurzaamheid omgaan.