Nieuws
Nieuws

Podcast 4: Kwetsbaar leven beschermen

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om die onderzoeken in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien lectoraten en onderzoeksgebieden. Vandaag zoomen we in op: Wijkgerichte Zorg.

Opa, een tante of misschien de buurvrouw. Iedereen kent wel iemand voor wie thuis wonen niet meer zo vanzelfsprekend is. Voor deze kwetsbare mensen zet Erik van Rossum, lector Wijkgerichte Zorg, zich graag in. Hij doet dit samen met honderden studenten, docenten, onderzoekers en mensen die in de zorg werken.

Zorg als labyrint

“De gezondheidszorg in Nederland is goed”, zegt Van Rossum. “Maar door alle regels kan het een ingewikkeld labyrint zijn voor mensen met complexe problemen of voor wie langdurige zorg nodig heeft. En dan zijn er ook nog eens meer dan 2000 verschillende beroepsgroepen in de zorg actief.”

Onderzoek

Een van de oplossingen is betere communicatie. Bijvoorbeeld tussen alle hulpverleners en mantelzorgers rond mensen met beginnende dementie. Daarom heeft Van Rossum met zijn lectoraat een digitaal schriftje ontwikkeld. Doordat de huisarts, fysiotherapeut, thuiszorg en familie hier allemaal kort in kunnen schrijven wie wanneer komt en hoe het gaat, heeft iedereen dezelfde informatie en staan ze morgen niet allemaal tegelijk op de stoep.

Droom en passie

In de podcast interviewt lector Futureproof Financial, Martijn Zoet, zijn collega. “Hoe ziet jouw  ideale wereld eruit”, vraagt hij. “Dat is een wereld met een minder versnipperd en verkokerd zorgsysteem. Ook onze opleidingen en studenten van het mbo en de universiteit moeten daarover meedenken”, antwoordt Van Rossum.

Flexibele studenten en hulpverleners zijn volgens hem hard nodig. Nu komt de wijkverpleegkundige thuis. Maar zodra iemand valt en naar zorgafdeling gaat, moet een hele overdracht plaatsvinden. “Waarom? Die patiënt en de wijkverpleegkundige waren juist zo aan elkaar gewend. Die verpleegkundige zou moeten meegaan om de patiënt zo goed mogelijk te steunen.” Grote vraag is of de zorg hiervoor openstaat. Van Rossum geeft toe dat dit niet vanzelf gaat. “Dat kost tijd. Maar je ziet aan alle kanten al verschuiving. Zuyd kan helpen bij deze transitie.”

Transitiethema’s

Over transitie gesproken, het onderzoek van Wijkgerichte Zorg is van belang voor twee van de vier regionale speerpunten waar Zuyd zich voor inzet: Gezonde Samenleving en Waardevolle Wijken. Die andere twee transitiethema’s van Zuyd zijn Circulair Produceren en Toekomstbestendig Bedrijfsleven. 

Kwetsbaar leven

Zoet snapt dat nog veel onderzoek nodig is om mensen zo lang mogelijk gezond in hun eigen waardevolle wijk te laten wonen. “Je houdt van ingewikkelde problemen. Waarom ben je dan geen raketten gaan bouwen? En een studie microbiologie is toch ook complex.”

Van Rossum aarzelt geen moment: “De kwetsbaarheid van het leven aan zowel het begin en als het einde vind ik interessant. Ik wil daar graag een goede bijdrage aan leveren.” Voor iemand die kwetsbare mensen wil helpen, doet Van Rossum halverwege het interview wel een opmerkelijke uitspraak. Hij zegt dat het lang niet altijd zo goed is als kwetsbare ouderen naar het ziekenhuis gaan. In de podcast legt hij uit waarom.

Lector Erik van Rossum