Nieuws

Collegezaal verruilen voor legertent

Even een time-out van je studie Ergotherapie of Facility Management om onrecht aan de andere kant van de wereld te bestrijden. Het klinkt surrealistisch maar dat is het niet voor de studenten Richard, Levi M. en Levi S. van Zuyd Hogeschool.  

Deze drie reservisten (parttime militairen die ook elders werken of studeren) van Defensie zeggen hun achternamen en woonplaatsen liever niet: “Vanwege onze eigen veiligheid, die van het thuisfront en de missie.” Het enige dat ze kunnen en willen vertellen, is dat ze een internationaal vliegveld in het Midden-Oosten gaan beveiligen. Hoe? “We moeten patrouilles, checkpoints en observatieposten bemannen. Alle extra taken die we moeten uitvoeren, veranderen continue dus daar kunnen we geen uitspraken over doen.”

Korps Nationale Reserve

Terwijl ze straks in september daar op locatie bivakkeren, zouden ze het over de keuze van een minor of stageplek kunnen hebben, want de drie zitten voor Defensie bij elkaar in de groep en werken nauw samen. Maar de kans dat er veel over studiepunten wordt gesproken in het Midden-Oosten, is behoorlijk klein. Het Korps Nationale Reserve staat nu op hun rooster. Een drieluik.

Avontuur en spanning

Richard (33) is in zijn beroepstijd van november 2008 tot en met maart 2009 ook al eens op missie geweest. In Uruzgan, Afghanistan. Dus hij kent het klappen van de zweep. Dat hij morgenochtend geen college Ergotherapie heeft, vindt hij geen probleem: “Voor mij is het werk bij Defensie het mooiste dat er is. Thuis zitten in coronatijd begon ik echt vervelend te vinden. Ik ben graag bezig en in contact met mensen. Stiekem trekken de spanning en het avontuur me heel erg. Studiegenoten die me beter kennen, vinden dit echt bij mij passen. Mijn familie vindt het wel spannend maar steunt me. Mijn partner werkt hard, zodat ik deze missie kan draaien. Ze weet wat dit voor mij betekent en doet er alles aan zodat ik mijn droom kan laten uitkomen. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Mijn zoontje van 7 heb ik uitgelegd waar ik naartoe ga. Dat geeft hem meer duidelijkheid.”

Internationale veiligheid

Als reservist kan Richard een bijdrage leveren aan de internationale veiligheid. “Zoiets kan niet door 'veilig' thuis te zitten. Dit gaat ook tijdens corona gewoon door. Opkomen voor mensen die dat niet zelf kunnen of durven omdat ze onderdrukt, gechanteerd of bedreigd worden. Die onrechtvaardigheid geeft mij een behoorlijke drive. Internationale veiligheid is niet alleen in Nederland maar juist ook ver weg. Na mijn opleiding wil ik graag ergotherapeut worden in het militair revalidatiecentrum. Het geeft mij veel voldoening als ik mensen kan helpen en hen kwaliteit van leven kan geven. In kan me beter inleven in het verhaal van militairen dan therapeuten zonder militaire achtergrond. Dat is een kracht. Ik combineer zo het beste van twee werelden.”

Ergotherapie bij defensie?

Lachend vertelt hij dat het nu nog twee aparte werelden zijn: “Wat ik tijdens mijn studie geleerd heb, kun je hier onmogelijk toepassen. In het missiegebied moet je het doen met beperkte middelen en daar staat ergonomie niet bovenaan de prioriteitenlijst. Maar misschien verandert dat nog wel. Nu kan ik hooguit een stoel of bureau aanpassen als ik op kantoor zou zitten. Maar daar zal ik waarschijnlijk niet zitten.” 

Richard, Levi en Levi tijdens een oefening.

Niet wijken voor corona

In tegenstelling tot Richard, wordt Levi S. (21) nu voor het eerst uitgezonden en dat komt niet ongelegen. “Op school heb ik liever fysiek les dan online. Tijdens mijn stage zou ik het stagebedrijf graag goed leren kennen, maar dat lukt niet optimaal vanwege corona. Dat ik nu naar het Midden-Oosten kan, is daarom heel fijn. Corona was voor mij geen reden om juist thuis te blijven. Hier worden de coronamaatregelen goed nageleefd. Dat moet ook wel omdat ons werk niet kan wijken voor corona.”

Jongensdroom komt uit

Zijn directe studiegenoten weten niet dat Levi op missie gaat. “Dat komt doordat ik tijdens mijn laatste blok een minor in Sittard volgde. Studiegenoten in Sittard weten het wel en vonden het spannend en bij mij passen. Mijn familie en vrienden staan achter me en beseffen dat ik me zo verder kan ontwikkelen. Mijn jongensdroom komt uit. Door corona heb ik veel geleerd over een andere manier van leren en werken. Toch was ik een beetje klaar met thuis studeren. Dit is dus de perfecte kans om er eventjes tussenuit te gaan en mijn studie later voort te zetten. Hopelijk in meer vrijheid. Na Zuyd wil ik mijn carrière bij Defensie voortzetten. Een functie als leidinggevende binnen de krijgsmacht lijkt me mooi en deze uitzending is een goede voorbereiding daarop.”

Facility Management heeft me gevormd

Ook Levi denkt dat de lesstof van Facility Management misschien niet een-op-een van pas komt tijdens zijn werk in het Midden-Oosten. “Maar die kennis heeft me wel gevormd tot de persoon die ik nu ben. Bepaalde inzichten zal ik zeker kunnen meenemen in het uitvoeren van mijn taken en het omgaan met andere culturen.”

Unieke ervaring

Levi M. (24) studeert net als zijn naamgenoot Facility Management en ook hij is nooit eerder uitgezonden geweest. “Een kans die ik niet kon laten lopen. Anders zou ik er achteraf waarschijnlijk spijt van hebben gekregen. Deze unieke ervaring is een van de redenen waarom ik bij Defensie werk. Dus dan druk ik voor mijn studie graag even op de pauzeknop.” Levi M. begon het thuiszitten net als Richard en Levi S. behoorlijk zat te worden. “Dit is een welkome onderbreking. Hopelijk zijn de coronamaatregelen nog meer versoepeld als we terug zijn waardoor ik op een normale manier aan mijn eindstage kan beginnen. Dus niet alles thuis vanachter de computer. Mijn studiegenoten begrijpen mijn keuze wel. Sterker, een van hen gaat gewoon mee. De andere Levi.”

Niet voor de lol

Ook thuis begrijpen ze dat Levi deze kans niet kan laten schieten. Al vinden ze het ook wel spannend. “Wij gaan naar het Midden-Oosten om bij te dragen en vrede en veiligheid. Dat doe je niet voor je lol. Toch wil ik heel graag mijn steentje bijdragen aan de internationale veiligheid. Alles wat hier kan worden voorkomen of opgelost draagt, eraan bij dat het thuis een stuk veiliger wordt en blijft. Hierdoor kan ik ons land veilig houden zodat we allemaal, wellicht zonder er echt bij na te denken, kunnen genieten van onze vrijheid.”

Levi twijfelt nog over zijn toekomst: bij Defensie werken of eerst een vervolgstudie? “De komende maanden heb ik voldoende tijd om die keuze te maken. Dankzij Facility Management heb ik nieuwe inzichten gekregen waardoor ik een bredere kijk heb op zaken. Wellicht kan ik er mijn voordeel mee doen tijdens de uitzending."

Duizenden reservisten

Richard, Levi en Levi zijn niet de enigen die dit doen. Duizenden Nederlanders zijn op flexibele basis als militair bij Defensie in dienst. Sommige van deze reservisten zetten zich een paar uur per week in voor vrede en veiligheid. Anderen een paar dagen per maand. Ze doen dit in Nederland, maar soms ook daarbuiten. Dat de drie studenten van Zuyd nu de kans hebben gekregen om op missie naar het Midden-Oosten te gaan, komt niet vaak voor. Om reservist te worden is militaire ervaring in veel gevallen niet nodig omdat nieuwkomers de basisvaardigheden aangeleerd krijgen bij Defensie.