Nieuws

Lector Future of Food kijkt naar future

Hoe ziet onze voedselvoorziening er in de toekomst uit? Over dit soort vragen gaat lector Dai-In Danny Han (35) zich buigen met het nieuwe lectoraat Future of Food. Een kennismaking.

Hij windt er geen doekjes om. Beginnen als lector bij Zuyd Hogeschool en een nieuw lectoraat op tafel zetten midden in coronatijd is een hele uitdaging. "Het is niet de start die ik me had voorgesteld. Ik had gehoopt inmiddels veel vaker in Maastricht te kunnen zijn om studenten en collega's te ontmoeten. Hopelijk kan dit in de nabije toekomst. Ondanks corona vind ik mijn eerste tijd bij Zuyd toch heel prettig. Dat ik vóór mijn officiële start in februari al in nauw contact stond met relevante collega’s, heeft het zeker veel makkelijker voor me gemaakt om mijn weg te vinden naar relevante informatie en collega's”, zegt lector Dai-In Danny Han. 

“Ook is er bij zowel de Hotel Management School Maastricht als bij Zuyd veel potentieel om samen met collega's en studenten boeiende en zinvolle projecten op te zetten. Ik heb het gevoel dat men open staat voor nieuwe ideeën en dat samenwerken hoog in het vaandel staat. Het sterke netwerk van Zuyd en de nauwe samenwerking met industriële partners in de regio en (inter)nationaal vielen me meteen op."

Hoe belangrijk is zo'n netwerk voor Future of Foods?

"Dat is fundamenteel in ons streven om impact te hebben in relevante industrieën en om kansen te creëren voor onze studenten en afgestudeerden. Het is interessant om te zien dat er bij Zuyd een sterke focus en wil is om bij te dragen aan onze gemeenschap in de regio.”

Wat is de grootste uitdaging voor de komende periode?

“Een van de grootste uitdagingen voor mij persoonlijk zal de integratie van projecten en activiteiten in de regio zijn en het gebruik van het Nederlands als voertaal. Hoewel velen meer dan capabel zijn om in het Engels te communiceren, is het noodzakelijk een cultuur niet alleen passief te begrijpen. Ook de interactie is van belang. Verder wil ik onze regionale leerervaringen en kennis op het internationale toneel gaan delen en vice versa om inspiratie te halen uit de internationale context en deze te vertalen naar projecten en activiteiten die onze regio ten goede komen. Daarom ben ik in gesprek met collega's om mogelijkheden in kaart te brengen in een aantal projecten in de regio, en ik hoop daarop verder te kunnen bouwen.”

Wat doet het lectoraat?

"Future of Food wordt een platform voor praktijkmensen uit de sector, onderzoekers en studenten uit binnen- en buitenland. Samen gaan ze de huidige en toekomstige uitdagingen in de voedingsindustrie en bijbehorende consumentenervaringen identificeren. Eigenlijk een soort proeftuin voor duurzame innovatie. Een plek waar prototypes worden getest. Zo willen we duurzame innovatie in de industrie stimuleren. De focus ligt op twee gebieden: 

  • Duurzame innovatie van de voedselbeleving
  • Transformatie van de voedselservice

De voedings- en gastvrijheidsindustrie worden zo duurzamer. Dat is hard nodig. Kijk maar naar corona. Een wereldwijde pandemie met verwoestende gevolgen. Tegelijk zijn door corona ook wereldwijd nieuwe innovaties in de foodservicesector ontstaan. Future of Food zal zich voortdurend afvragen hoe de voedings- en gastvrijheidsindustrie kunnen worden geïnnoveerd. Alleen dan kunnen we aan de vraag van de consument voldoen en tegelijk  anticiperen op problemen. Zo kunnen we een duurzame toekomst van voedsel te garanderen. 
 

Hoe ziet de toekomst van horecastudenten eruit?

“Thuis studeren is al uitdaging. En nu de horeca een grote klap heeft gekregen door de pandemie, kan ik me voorstellen dat dit voor veel onzekerheid zorgt. Studenten of scholieren vragen zich misschien af of deze studie wel iets voor hen is en of het zelfs wel de moeite waard is gezien de huidige omstandigheden in onze branche. Anderen kunnen wel zeggen 'maak er het beste van'. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met zoveel beperkingen. Het sociale aspect is zo'n groot deel van het student zijn in hotelmanagement. Dus laten we eerlijk zijn, de huidige tijd is voor studenten heel moeilijk. Juist daarom zou ik tegen hen willen zeggen: dit is een kans om je veerkracht te testen en na te gaan of je echt toegewijd bent aan de toekomst in onze branche. Ik ben ervan overtuigd dat de horeca zich (snel) zal herstellen. Hopelijk met veel nieuwe concepten en innovatieve benaderingen. Omdat studenten deze bijzondere tijd zelf hebben meegemaakt, hoop ik dat ze deel uitmaken van deze nieuwe toekomst. Op zoek naar creatieve oplossingen die de horeca nieuw leven inblazen en toekomstbestendig maken. Ik hoop studenten in hun reis te inspireren.”

Wat is de aantrekkingskracht van de Hotel Management School Maastricht?

“Op de eerste plaats de persoonlijke omgeving en community door de fysieke campus. Daarnaast de opzet van de opleiding. Het Teaching Hotel op eigen terrein verhoogt zeker de leerervaring. Maar een van de belangrijkste pluspunten is natuurlijk de mogelijkheid om direct samen te werken met partners uit het bedrijfsleven voor adviesprojecten en het hebben van een sterk netwerk van gevestigde alumni die de school en toekomstige generaties studenten ondersteunen.” 

Wie is Dai-In Danny Han?

Dai-In Danny Han (35): geboren en getogen in Duitsland met Koreaanse ouders. Getrouwd en vader van een dochter (3) en zoon (paar maanden).

Studeerde: aan het International College of Management Sydney in Australië

Ontdekte de horeca: via zijn werk in een casino. "Ik was gefascineerd door de smaakcomplexiteit van eten en drinken, de percepties en (sociale) ervaringen die het voor mensen kan creëren en de diepere betekenis en verbinding met hun plaatsen van herkomst."

Werkte: in verschillende 5-sterrenhotels, het onderwijs (eerst als Supervisor en Instructor in Australië en Zwitserland, daarna als e-marketingdocent in Manchester en in Breda).