In het kort
De vierjarige opleiding Hotel Management is voor toekomstige leiders in de internationale wereld van gastvrijheid. Op Hotel Management School Maastricht staat innovatief ondernemerschap, gastronomie en het ontwikkelen van een ‘global mindset’ centraal.
Je volgt een sterk economisch en business georiënteerd lesprogramma met vakken als management accounting, statistiek en veel aandacht voor talen. Het eerste jaar woon je in de Student Residence. Je praktische vaardigheden ontwikkel je in het Teaching Hotel en op stage.
Naast Nederlands kun je de opleiding ook in het Engels volgen. Op die manier heb je een goed uitgangspunt voor een internationale carrière. Met een eindexamen Engels heb je al een goed niveau om te starten.
Deze opleiding start in september en februari.
Bezoek de open dag
Stel al je vragen, proef de sfeer en ervaar hoe het is om hier te studeren. Weet je al wat je wilt of twijfel je nog? Ontdek tijdens de open dag wat écht bij je past.
Volg ons online webinar
Krijg in 30 minuten een eerste indruk van de opleiding, met ervaringen van studenten en tips over je toekomstmogelijkheden.
Download de opleidingsbrochure
Alles over de inhoud van de opleiding, toelating, stages en toekomstmogelijkheden overzichtelijk in één document.
Waarom Hotel Management studeren bij Zuyd?
-
Wereldwijd perspectief
Leer met een global mindset en maak je klaar voor een internationale carrière in hospitality.
-
Combinatie van theorie en praktijk
Oefen je skills in het Teaching Hotel en tijdens stages in binnen- en buitenland.
-
Sterke businessbasis
Van management accounting tot talen: je krijgt een solide pakket aan vakken voor elke hospitality professional.
-
Samen wonen & leren
In je eerste jaar woon je in de Student Residence: meteen nieuwe vrienden en een hechte community.
-
Ondernemend en innovatief
Ontwikkel je tot creatieve leider die gastvrijheid en ondernemerschap combineert.
Studeren in studentenstad Maastricht
Maastricht is de ideale plek om te studeren en dat geldt ook voor de hotelschool. Op de campus bevindt zich het onderwijsgebouw, de Student Residence, studentenvereniging Amphitryon en het Teaching Hotel, allemaal gelegen in een prachtig park. Als eerstejaarsstudent woon je met 390 studenten een heel jaar in de Student Residence op de campus. Het schoolgebouw heeft een eigen studentenrestaurant, een bibliotheek en voldoende studieplekken. Ook zijn er praktijklokalen zoals het Gastronomy Lab en het Beverage Lab. Het is de ideale plek om je studie te combineren met het sociale, culturele en internationale leven in Maastricht.
Wij zijn Zuyd. Wij zijn hecht, oprecht en vol vertrouwen
Studieopbouw
Je begint bij Hotel Management breed, verkent het vak en krijgt alle ruimte om je te ontwikkelen. Docenten en begeleiders staan naast je, in elke fase van je studie. Van het eerste college tot je stageplek: je staat er niet alleen voor.
Je propedeusejaar
Jaar 1: Hospitality
In het propedeusejaar van de hotelschool Maastricht richt je je op de 4 pijlers van de gastvrijheidsindustrie. Het programma biedt een goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij je werkt in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant Refresh.
Professional Hospitality: In deze module leer je de bedrijfskundige kant van gastvrijheid. Je verdiept je in financieel management, processen en service. Je combineert de theorie met praktijk door te werken in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant, waar je, naast leidinggeven, de fijne kneepjes van het vak leert.
Gastronomic Hospitality: Deze module draait om de wereld van eten en drinken. Je leert alles over gastronomie, foodservice en het belang van gastgerichte service. Ook tijdens deze module werk je in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant, waar je jouw kennis in de praktijk brengt.
Innovative Hospitality: Dit is de module waar creatief ondernemerschap centraal staat. Samen met andere studenten ga je aan de slag om een duurzaam en innovatief evenement te organiseren voor externe gasten. Dit onderdeel legt de basis voor toekomstgerichte gastvrijheid en hospitality management.
Intercultural Hospitality: Omdat de hotelschool een internationale focus heeft, leer je hoe gastvrijheid in andere landen wordt ingevuld. Je verdiept je in verschillende culturen, normen en waarden en de impact van duurzaamheid in de gastvrijheidsindustrie.
Op de campus ligt de Student Residence waar je als eerstejaars woont in een internationale community. Dat is onderdeel van je opleiding. Je woont en werkt er aan je sociale en praktische vaardigheden. Je hebt een gemeubileerde kamer met eigen badkamer. Doordat je samenleeft met je medestudenten, sluit je hier vriendschappen voor het leven.
Verdieping en praktijk
Jaar 2: Managen & businessplan
In het tweede jaar van de opleiding Hotel Management leer je meer over het managen van medewerkers en ontwerp je een businessplan. In het tweede deel van dit jaar ga je op operationele stage in het buitenland, waar je werkt in een vier- of vijfsterrenhotel. Je krijgt de kans om ervaring op te doen in verschillende afdelingen, zoals Rooms Division of Food & Beverage en leert zo de operationele processen van hotels van dichtbij kennen.
Jaar 3: Strategisch hotelmanagement
In jaar 3 leer je meer over strategisch hotelmanagement en ontwikkel je je leiderschapsvaardigheden. Je bezoekt een hotel en maakt met je groep een strategisch voorstel. Later in het jaar doe je meer kennis op over change management, innovatie en onderzoek. Je strategisch voorstel gebruik je nu om een innovatief concept voor het hotel op te zetten. Dit adviesrapport presenteer je aan je opdrachtgever.
Je gaat je dit jaar ook verder ontwikkelen in een bepaalde richting. Hiervoor maak je een keuze uit 1 van onze tracks: Foodservice, Hotel Management of Horizons in Hospitality. Zo ga je je specialiseren. Je kiest minoren om te volgen: 2, waarvan er eentje bij je track moet passen. Je kunt er ook voor kiezen om op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een pre-master te doen.
Jaar 4: Managementproject & stage
In je laatste jaar werk je het eerste halfjaar samen met je afstudeergroep aan je management consultancy project. Je werkt aan een managementprobleem van een externe opdrachtgever. Je doet kennis op over het onderwerp, vormt een onderzoeksvraag en voert onderzoek uit. Je rondt de opdracht af met een presentatie aan de opdrachtgever waarin je jullie advies presenteert.
De laatste 5 maanden van je studie ga je op managementstage. Je loopt stage in een hotel of ander hospitality gerelateerd bedrijf en werkt aan een passende stageopdracht. Dit is de perfecte voorbereiding op jouw eerste baan!
Je studie rond je af met je final 'My Story' assessment. Een presentatie waarin je terugblikt op jouw pad, jouw ontwikkeling, en jouw waarde als afgestudeerde young professional. Ook maak je hier kans om de IHAB-award te winnen.
Excellence Programme
Naast je studie bieden we ook extra-curriculaire activiteiten. We hebben een Excellence Programme voor ambitieuze studenten, waarin je een uniek (hotel)concept ontwikkelt aan de hand van een real life business case, masterclasses volgt en kunt meedoen aan internationale studentenwedstrijden. Ook kun je een bestuursjaar doen binnen studentenvereniging Amphitryon of studievereniging Iris.
Stages
De gastvrijheidsindustrie is internationaal en divers. Naast het feit dat het essentieel is om meer dan 1 taal te spreken, is het belangrijk dat je leert om te werken met mensen uit andere culturen. Voor veel studenten is dit hun drijfveer om te kiezen voor de gastvrijheidsindustrie. Tijdens je stages kom je in aanraking met diverse culturen, collega's en gasten uit andere landen en leer je de normen en waarden van andere landen kennen!
In jaar 2 ga je 5 maanden op praktijkstage in het buitenland. Je loopt stage in een vier- of vijfsterren hotel op de afdeling Food & Beverage of Rooms Division. Stagelopen kan zowel binnen als buiten Europa. We werken samen met gerenommeerde partners. Bureau Stage overlegt met jou wat de beste keus voor jou is. Ter voorbereiding organiseren wij 2 keer per jaar een Internship & Career Event waarin bedrijven en organisaties zich aan jou presenteren.
In het laatste jaar (jaar 4) ga je de laatste 5 maanden aan de slag met je managementstage. Op basis van je gekozen profiel loop je stage in een hotel of in een ander hospitality gerelateerd bedrijf. Een passende stageopdracht maakt onderdeel uit van je stage. De managementstage is de perfecte voorbereiding op je toekomstige carrière. Deze stage kan je zowel in Nederland als in het buitenland lopen.
Begeleiding
Vanaf jaar 1 start je ook met het My Story coaching programma. Dit is een individueel coaching programma waarbij aandacht is voor je studievoortgang, je persoonlijke welzijn en later ook je professionele voortgang. Je hebt een eigen coach (veelal een senior docent) waarmee je individuele meetings hebt gedurende je tijd op de hotelschool.
Tijdens deze sessies ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling, ontdek je je talenten en je motivatie en werk je aan je persoonlijke en professionele doelen.
Je propedeusejaar
Je propedeusejaar
Jaar 1: Hospitality
In het propedeusejaar van de hotelschool Maastricht richt je je op de 4 pijlers van de gastvrijheidsindustrie. Het programma biedt een goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij je werkt in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant Refresh.
Professional Hospitality: In deze module leer je de bedrijfskundige kant van gastvrijheid. Je verdiept je in financieel management, processen en service. Je combineert de theorie met praktijk door te werken in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant, waar je, naast leidinggeven, de fijne kneepjes van het vak leert.
Gastronomic Hospitality: Deze module draait om de wereld van eten en drinken. Je leert alles over gastronomie, foodservice en het belang van gastgerichte service. Ook tijdens deze module werk je in het Teaching Hotel en het studentenrestaurant, waar je jouw kennis in de praktijk brengt.
Innovative Hospitality: Dit is de module waar creatief ondernemerschap centraal staat. Samen met andere studenten ga je aan de slag om een duurzaam en innovatief evenement te organiseren voor externe gasten. Dit onderdeel legt de basis voor toekomstgerichte gastvrijheid en hospitality management.
Intercultural Hospitality: Omdat de hotelschool een internationale focus heeft, leer je hoe gastvrijheid in andere landen wordt ingevuld. Je verdiept je in verschillende culturen, normen en waarden en de impact van duurzaamheid in de gastvrijheidsindustrie.
Op de campus ligt de Student Residence waar je als eerstejaars woont in een internationale community. Dat is onderdeel van je opleiding. Je woont en werkt er aan je sociale en praktische vaardigheden. Je hebt een gemeubileerde kamer met eigen badkamer. Doordat je samenleeft met je medestudenten, sluit je hier vriendschappen voor het leven.
Verdieping en praktijk
Verdieping en praktijk
Jaar 2: Managen & businessplan
In het tweede jaar van de opleiding Hotel Management leer je meer over het managen van medewerkers en ontwerp je een businessplan. In het tweede deel van dit jaar ga je op operationele stage in het buitenland, waar je werkt in een vier- of vijfsterrenhotel. Je krijgt de kans om ervaring op te doen in verschillende afdelingen, zoals Rooms Division of Food & Beverage en leert zo de operationele processen van hotels van dichtbij kennen.
Jaar 3: Strategisch hotelmanagement
In jaar 3 leer je meer over strategisch hotelmanagement en ontwikkel je je leiderschapsvaardigheden. Je bezoekt een hotel en maakt met je groep een strategisch voorstel. Later in het jaar doe je meer kennis op over change management, innovatie en onderzoek. Je strategisch voorstel gebruik je nu om een innovatief concept voor het hotel op te zetten. Dit adviesrapport presenteer je aan je opdrachtgever.
Je gaat je dit jaar ook verder ontwikkelen in een bepaalde richting. Hiervoor maak je een keuze uit 1 van onze tracks: Foodservice, Hotel Management of Horizons in Hospitality. Zo ga je je specialiseren. Je kiest minoren om te volgen: 2, waarvan er eentje bij je track moet passen. Je kunt er ook voor kiezen om op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een pre-master te doen.
Jaar 4: Managementproject & stage
In je laatste jaar werk je het eerste halfjaar samen met je afstudeergroep aan je management consultancy project. Je werkt aan een managementprobleem van een externe opdrachtgever. Je doet kennis op over het onderwerp, vormt een onderzoeksvraag en voert onderzoek uit. Je rondt de opdracht af met een presentatie aan de opdrachtgever waarin je jullie advies presenteert.
De laatste 5 maanden van je studie ga je op managementstage. Je loopt stage in een hotel of ander hospitality gerelateerd bedrijf en werkt aan een passende stageopdracht. Dit is de perfecte voorbereiding op jouw eerste baan!
Je studie rond je af met je final 'My Story' assessment. Een presentatie waarin je terugblikt op jouw pad, jouw ontwikkeling, en jouw waarde als afgestudeerde young professional. Ook maak je hier kans om de IHAB-award te winnen.
Excellence Programme
Naast je studie bieden we ook extra-curriculaire activiteiten. We hebben een Excellence Programme voor ambitieuze studenten, waarin je een uniek (hotel)concept ontwikkelt aan de hand van een real life business case, masterclasses volgt en kunt meedoen aan internationale studentenwedstrijden. Ook kun je een bestuursjaar doen binnen studentenvereniging Amphitryon of studievereniging Iris.
Stages
Stages
De gastvrijheidsindustrie is internationaal en divers. Naast het feit dat het essentieel is om meer dan 1 taal te spreken, is het belangrijk dat je leert om te werken met mensen uit andere culturen. Voor veel studenten is dit hun drijfveer om te kiezen voor de gastvrijheidsindustrie. Tijdens je stages kom je in aanraking met diverse culturen, collega's en gasten uit andere landen en leer je de normen en waarden van andere landen kennen!
In jaar 2 ga je 5 maanden op praktijkstage in het buitenland. Je loopt stage in een vier- of vijfsterren hotel op de afdeling Food & Beverage of Rooms Division. Stagelopen kan zowel binnen als buiten Europa. We werken samen met gerenommeerde partners. Bureau Stage overlegt met jou wat de beste keus voor jou is. Ter voorbereiding organiseren wij 2 keer per jaar een Internship & Career Event waarin bedrijven en organisaties zich aan jou presenteren.
In het laatste jaar (jaar 4) ga je de laatste 5 maanden aan de slag met je managementstage. Op basis van je gekozen profiel loop je stage in een hotel of in een ander hospitality gerelateerd bedrijf. Een passende stageopdracht maakt onderdeel uit van je stage. De managementstage is de perfecte voorbereiding op je toekomstige carrière. Deze stage kan je zowel in Nederland als in het buitenland lopen.
Begeleiding
Begeleiding
Vanaf jaar 1 start je ook met het My Story coaching programma. Dit is een individueel coaching programma waarbij aandacht is voor je studievoortgang, je persoonlijke welzijn en later ook je professionele voortgang. Je hebt een eigen coach (veelal een senior docent) waarmee je individuele meetings hebt gedurende je tijd op de hotelschool.
Tijdens deze sessies ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling, ontdek je je talenten en je motivatie en werk je aan je persoonlijke en professionele doelen.
Kom kennismaken
Benieuwd of Hotel Management bij je past? Volg eerst ons online webinar en kom dan naar 1 van onze open dagen. Ontmoet studenten en docenten, stel vragen en ontdek de campus.
Bezoek de open dag
Wil je meer weten over Hotel Management School Maastricht en ontdekken of dit de juiste keuze voor jou is? Kom dan naar een open dag! Het is een uitstekende gelegenheid om alles te leren over het studieprogramma, de docenten en de sfeer op de hogeschool. Let op: voordat je een open dag kunt bijwonen, volg je eerst een online webinar. Het webinar bied je een uitgebreide eerste indruk van de opleiding en de inhoud van het programma. Na afloop ontvang je een persoonlijke uitnodiging om je aan te melden voor een open dag op locatie.
Tijdens de open dag kun je de hotelschool zelf ervaren en je vragen stellen over de opleiding, de carrièremogelijkheden en het studentenleven. Bovendien krijg je een goed gevoel van de campus en de faciliteiten die de hotelschool biedt.
Vanuit thuis oriënteren?
We bieden online info sessies aan in de vorm van een webinar. Hierin krijg je een eerste indruk van onze opleiding en kom je meer te weten over wat je kunt verwachten. Een webinar duurt 30 minuten en is een interactieve manier om informatie te verzamelen. Tijdens de webinar hoor je ervaringen van studenten en geven ze je praktische inzichten over de opleiding en de carrièremogelijkheden.
Na je studie
Een diploma van Hotel Management opent deuren. Of je nu aan het werk gaat of doorstudeert, je staat sterker met praktijkervaring én kennis op zak. Lees welke beroepen je kunt uitoefenen, wat je kansen zijn en hoe anderen het aanpakten na hun afstuderen.
Deze opleiding is een hele goede basis op niveau.
Afgelopen vier jaar zijn voor mij een weg naar persoonlijk en professioneel volwassenheid geweest. Deze opleiding is een hele goede basis op niveau voor gedreven studenten die in de brede zin van het woord gepassioneerd zijn door hospitality, management en ondernemerschap. Op naar de toekomst!
Lars den Hollander
Jouw toekomst
Wat kun je worden met Hotel Management?
Baankansen en salaris
Het gemiddelde startsalaris na de Hotel Management-opleiding ligt rond de €2.799 bruto per maand (Keuzegids Hbo 2025). Dit kan variëren afhankelijk van de functie, werkgever, werkervaring en de regio waar je werkzaam bent Met de juiste ervaring en specialisatie kun je in deze sector doorgroeien naar hogere salarisschalen en interessante carrièremogelijkheden.
Doorstuderen
Na je bachelor Hotel Management kun je ervoor kiezen om een master te volgen. Een goede keuze is de Master in Facility & Real Estate Management aan, waarvoor je geen pre-master nodig hebt. Ook kun je een master aan de universiteit volgen. Vaak moet je dan wel een pre-master volgen. Zuyd Hogeschool heeft samen met de Universiteit Maastricht een speciale doorstoomminor (pre-master) van een half jaar ontwikkeld. Als je de pre-master hebt behaald, kun je doorstromen naar een van de volgende masters:
- International Business
- Management of Learning
- Global Supply Chain Management and Change
- Business Intelligence and Smart Services
Praktische info
Je denkt erover om Hotel Management te gaan doen? Dan wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Hoe meld je je aan, wat zijn de toelatingseisen en hoe zit het met de kosten? We leggen het je duidelijk uit.
Studielast en studieadvies
De opleiding is een voltijdstudie, wat betekent dat je gemiddeld 40 uur per week aan je studie besteedt. Hoeveel tijd je precies kwijt bent, hangt af van het studiejaar, de modules die je volgt en wat jij zelf nodig hebt om goed te leren.
In het eerste jaar heb je gemiddeld 26 contacturen per week. Dat zijn de uren waarin je les hebt of een coachingssessie volgt met je Study Success Coach. De rest van de tijd werk je aan opdrachten, projecten of doe je aan zelfstudie.
Daarnaast volg je in het eerste jaar ook praktijklessen in het Teaching Hotel en in ons studentenrestaurant Refresh. Soms kunnen deze lessen in de avond of in het weekend plaatsvinden.
Leerroutes
Vrijstelling voor praktijkstage
Het is mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor de praktijkstage (tweede helft leerjaar 2) voor Horeca Ondernemer Manager studenten indien je al een internationale praktijkstage hebt gelopen. Het stagebureau kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.
Inschrijven
Wil je starten met Hotel Management? Leuk!
Onze opleiding kent een selectieprocedure. Ook stellen we verschillende eisen op het gebied van vreemde talen en vakken. Dit kan ook verschillen afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk het overzicht op onze website om zeker te zijn dat je aan de meest recente eisen voldoen en op de hoogte bent van onze selectieprocedure.
Onze opleiding gaat 2 keer per jaar van start: in september en in februari.
Studiekosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Voor deze opleiding is het collegegeld hoger dan gebruikelijk vanwege het kleinschalige en intensieve onderwijs.
Meer informatie over de opleiding Hotel Management aan de Hotel Management School Maastricht vind je op hun eigen website.
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) staat precies wat je van de opleiding mag verwachten en wat wij van jou verwachten. Denk aan inhoud, toetsing, studievoortgang en rechten. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Studielast en studieadvies
Studielast en studieadvies
De opleiding is een voltijdstudie, wat betekent dat je gemiddeld 40 uur per week aan je studie besteedt. Hoeveel tijd je precies kwijt bent, hangt af van het studiejaar, de modules die je volgt en wat jij zelf nodig hebt om goed te leren.
In het eerste jaar heb je gemiddeld 26 contacturen per week. Dat zijn de uren waarin je les hebt of een coachingssessie volgt met je Study Success Coach. De rest van de tijd werk je aan opdrachten, projecten of doe je aan zelfstudie.
Daarnaast volg je in het eerste jaar ook praktijklessen in het Teaching Hotel en in ons studentenrestaurant Refresh. Soms kunnen deze lessen in de avond of in het weekend plaatsvinden.
Leerroutes
Leerroutes
Vrijstelling voor praktijkstage
Het is mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor de praktijkstage (tweede helft leerjaar 2) voor Horeca Ondernemer Manager studenten indien je al een internationale praktijkstage hebt gelopen. Het stagebureau kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.
Inschrijven
Inschrijven
Wil je starten met Hotel Management? Leuk!
Onze opleiding kent een selectieprocedure. Ook stellen we verschillende eisen op het gebied van vreemde talen en vakken. Dit kan ook verschillen afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk het overzicht op onze website om zeker te zijn dat je aan de meest recente eisen voldoen en op de hoogte bent van onze selectieprocedure.
Onze opleiding gaat 2 keer per jaar van start: in september en in februari.
Studiekosten
Studiekosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Voor deze opleiding is het collegegeld hoger dan gebruikelijk vanwege het kleinschalige en intensieve onderwijs.
Meer informatie over de opleiding Hotel Management aan de Hotel Management School Maastricht vind je op hun eigen website.
Onderwijs- en examenregeling
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) staat precies wat je van de opleiding mag verwachten en wat wij van jou verwachten. Denk aan inhoud, toetsing, studievoortgang en rechten. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Toelatingseisen
Toelating en selectie
Elk studiejaar nemen we 390 studenten aan voor de bacheloropleiding Hotel Management. Voor onze opleiding geldt een selectieprocedure. Wil jij deel uitmaken van de beste professionals in hotelmanagement? Zit gastvrijheid in jouw DNA? Bekijk de selectieprocedure op de website van de Hotel Management School en meld je aan!
Bezoek de open dag
Stel al je vragen, proef de sfeer en ervaar hoe het is om hier te studeren. Weet je al wat je wilt of twijfel je nog? Ontdek tijdens de open dag wat écht bij je past.
Volg ons online webinar
Krijg in 30 minuten een eerste indruk van de opleiding, met ervaringen van studenten en tips over je toekomstmogelijkheden.
Download de opleidingsbrochure
Alles over de inhoud van de opleiding, toelating, stages en toekomstmogelijkheden overzichtelijk in één document.