Nieuws

‘Vredesduif’ Lotte maakt servies van duivenpoep

Duivenpoep. Het is een enorme plaag in Horst Sevenum, hoort studente Lotte Hendriks van Zuyd Hogeschool op L1. Het brengt haar op het idee een koffie- en theeservies van duivenpoep te maken waarmee ze de Scriptiekunst van Zuyd wint.

Poepservies valt in de smaak bij jury

De gemoederen lopen hoog op rond de Lambertuskerk, vertelt een verslaggever van L1. Het kerkbestuur wil een slechtvalk inzetten om de duiven te verorberen die de kerktoren onderpoepen. De schrik slaat de plaatselijke duivenvereniging om het hart. Die slechtvalk slaat wellicht ook zijn klauwen in hun kostbare kampioenen.

Voor Material Design-studente Lotte Hendriks van Maastricht Institute of Arts is deze patstelling de geboorte van haar vredesmissie. Gewapend met een zelfgemaakt koffie- en theeservies van duivenpoep wil ze de gemoederen in Noord-Limburg sussen.

Lotte (25) is inmiddels afgestudeerd met haar poepservies. Een servies dat ondanks de samenstelling bij steeds meer jury's van verschillende wedstrijden in de smaak valt. Zo is Lotte aan het begin van dit schooljaar genomineerd voor de Henriette Hustinxprijs en won ze daarna de Scriptiekunst van Zuyd. Nu slaat ze haar vleugels succesvol uit en heeft een wildcard voor de expositie van MADE Maastricht gekregen.

Alle duifjes op het dak...

Maar hoe kom je van onenigheid over duivenpoep naar een koffieservies? Lotte lacht als ze erover vertelt: “Ik vond het zelf in het begin ook een vies onderwerp. Ik moest zelfs kokhalzen van de geur. Intussen ben ik eraan gewend.” Maar goed, even terug naar het begin. Lotte zit in augustus 2019 thuis in Maasbree aan de keukentafel. Haar vader kijkt, zoals gewoonlijk, naar L1mburg Centraal op L1. De verslaggever vertelt dat de duivenpoep de kerktoren beschadigt en ook een horecaondernemer weet zich geen raad met de “vliegende ratten”. Met name ín de toren ligt een centimeters dik stronttapijt. Voor het kerkbestuur reden om een nestkast voor de slechtvalk op te hangen. Het menu van deze killer bestaat immers voor 90 procent uit duif.

Dat strijkt de leden van postduivenvereniging De Snelvliegers tegen de veren. Die slechtvalk maakt natuurlijk geen onderscheid tussen een wedstrijdduif en een gewone duif. “Na die tv-uitzending lag ik in bed en dacht: hoe kan een beetje duivenpoep nou zoveel onrust veroorzaken. Hier moet ik iets mee. Midden in de nacht ben ik toen over duiven gaan googelen. Mijn vriend zei zelfs: ‘waar ben je toch mee bezig’.” Nou met duivenpoepies dus. 

Grimmige sfeer vraagt om Limburgse vlaai

Als Lotte praat met het kerkbestuur en De Snelvliegers krijgt haar vredesmissie steeds meer vorm. “Een aantal leden van De Snelvliegers zit ook in het kerkelijk zangkoor. Ze dreigden op te stappen vanwege de nestkast. Typisch Limburgse mannen, dat vraagt om een typisch Limburgse oplossing: koffie of thee met Limburgse vlaai", concludeert Lotte. 

Het kerkbestuur heeft inmiddels grote rekken voor de openingen in de kerktoren geplaatst zodat de duiven er niet langer kunnen wildpoepen. De slechtvalk wordt niet meer ingevlogen. Maar de toon is gezet. "Er heerst nog steeds een grimmige sfeer tussen het kerkbestuur en De Snelvliegers”, merkt Lotte. Vandaar haar plan.


 

Eén duif poept 14 kilo per jaar

“Ik weet inmiddels dat één duif per jaar 14 kilo poept. Daarom vroeg ik me af of die hoeveelheid niet omgezet kan worden als bruikbare grondstof zodat het niet langer een bron van overlast is.” Daarom klopte Lotte aan bij een geheel andere opleiding van Zuyd: Applied Science (AS). “Ik heb hen gevraagd om samen de chemische samenstelling van de duivenpoep te onderzoeken. Ik wilde weten hoe ik met de bestanddelen bepaalde reacties kon uitlokken." 

'Een poepje laten ruiken'

Vanwege corona kon Lotte niet zelf het lab in duiken. Maar AS-student Serdar vertaalde een ingewikkelde thesis van een masterstudent uit Praag over ‘Pigeon droppings’ voor haar in Jip- en Janneketaal. “Echt fijn. Samenwerken en kruisbestuiving met andere disciplines zorgt voor meer diepgang in mijn werk. Zo kan ik meer uit mijn onderzoek halen.”

Terug in haar atelier heeft ze in overleg met Serdar besloten de duivenpoep te verbranden, te vijzelen en in het glazuur te mengen dat over het aardewerk servies gaat. Hierdoor is een mooi gespikkeld patroon ontstaan. “Er zijn veel testen aan vooraf gegaan voordat ik een mooie poepglazuur had ontwikkeld.” Lotte's servies heet: 'Een poepje laten ruiken' en bestaat uit:

  •  vier koffiekopjes,
  • vier theekopjes,
  • vier vlaaibordjes,
  • één grote vlaaischotel,
  • één koffiekan of theekan met trechter,
  • een taartschep,
  • bordjes voor theezakjes
  • en schoteltjes.

De spikkels op het servies zijn dus bewerkte poepresten. “Maar ik ben het servies nog verder aan het perfectioneren, zodat het gebruiksgemak beter wordt.” Uiteindelijk kan ze het dan als vredesduif in Horst Sevenum gaan gebruiken zodra de coronamaatregelen het toelaten. 

Lotte maakt nu ook kak-broches

Belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe komt Lotte aan voldoende duivenpoep? Het openbaar toilet in de kerk hadden vrijwilligers al verwijderd. “Daarom kreeg ik eerst poep van ‘Ome Frits’ van De Snelvliegers. Inmiddels is hij gestopt met duiven en nu krijg ik poep van een andere duivenmelker uit de buurt. De poepjes die ik gebruik, zijn eerst bij de dierenartsenpraktijk in Horst Sevenum getest op verschillende ziekteverwekkers en veilig bevonden om mee te werken of om van te drinken of te eten.”

Lotte hoopt dat mensen zo de waarde van duivenpoep inzien en trots worden op de herkomst. In de toekomst hoopt ze vaker als ontwerper én vredesduif te opereren. “Heel mooi dat dit nu met duivenpoep kan. Wat veel mensen trouwens niet weten, is dat het geluk brengt als een duif op je poept.” Lotte weet dit nu wel en daarom gaat ze ook ‘kak-broches’ maken van duivenpoep. Dat worden sierraden van echte duivenpoep in oorspronkelijke vorm. Deze wil ze gaan verkopen op MADE Maastricht. Een expositie voor makers van producten uit Maastricht. 

Een grote tafel op het kerkplein in Horst Sevenum

Intussen staat Horst Sevenum ook op de planning. “Een grote tafel midden op het kerkplein met het poepservies, lekkere vlaai, koffie en thee. Dan moet het toch goed komen.” Om het gesprek tussen de Snelvliegers en het kerkbestuur in goede banen te leiden, gaat Lotte nog advies inwinnen bij Zuydopleiding HBO-Rechten. Hier zitten immers dé experts van Nederland als het gaat om het voorkomen van juridische conflicten: Preventive Law. “Misschien hebben zij handige tips voor me.” De senior rechtendocenten en managers van ZUYD LEGALlab, Lucas Lieverse en Savrij Droste, vinden Lotte’s initiatief “schitterend” en willen haar graag adviseren. Gelukkig maar, want het is zonde van alle moeite als het servies straks over het kerkplein door de lucht vliegt. Laat dat vliegen maar over aan de duiven.

Interesse in een duivenpoepservies of een kak-broche? Bestellen kan bij Lotte op haar website of via Instagram.