Nieuws

Rechtenstudenten Zuyd winnen Legal Tech Challenge

Een app die burgers helpt bij het aanvragen van bijzondere bijstand. Met dit plan hebben vier studenten van de opleiding HBO-Rechten bij Zuyd Hogeschool de landelijke Legal Tech Challenge van het ministerie van Justitie en Veiligheid gewonnen.

Jury is vol lof

Juryvoorzitter Peter Elias (Strategisch adviseur Innovatie en Startup officer bij het ministerie van Veiligheid en Justitie) zegt dat deze winnende applicatie van Team Zuyd Legal Lab, de ‘Appsolution’, perfect aansluit op Rechtsbescherming, de portefeuille van demissionair minister Sander Dekker. Ook waardeert hij dat het bij derdejaars studenten Charissa Lutgens (22), Nicolle Beugels (24), Laura Jacobs (19) en vierdejaars Helena Verspaget van Zuyd echt om “een team effort” gaat.

Hoe ontstond het idee?

Het idee voor de Appsolution (voor iOS en Android) ontstond toen Laura op een dag thuiskwam. Haar moeder vertelde dat ze weken geleden al een aanvraag bij de gemeente had ingediend waar ze nog steeds geen reactie op had gekregen. Laura: “Ik heb haar toen verteld dat ze bij de gemeente een dwangsom kan vorderen voor elke dag dat de gemeente te laat reageert. Ook heb ik haar uitgelegd dat ze bezwaar kan maken als ze het niet eens is met het uiteindelijke besluit.” Laura heeft haar moeder geholpen met het opstellen van die brieven.

Eerste hulp bij beslissingen

“Maar niet iedereen heeft een Laura thuis die HBO-Rechten studeert. Daarom hebben we de Appsolution bedacht”, vertelt ze. De app is een ‘Eerste hulp’ bij beslissingen. Wie bijzondere bijstand heeft aangevraagd, ziet dankzij de ingebouwde ‘termijnbewaker’ in de app wanneer de weken waarbinnen de gemeente moest reageren verstreken zijn. Vervolgens toont de app een voorbeeldbrief om de gemeente in gebreke te stellen of om bezwaar te maken tegen de beslissing.

Vooralsnog is de app alleen bedoeld als hulpmiddel voor het aanvragen van bijzondere bijstand, maar de bedenksters spelen met de gedachte hem in de toekomst uit te rollen naar andere diensten die burgers bij hun gemeente kunnen aanvragen. “Zo willen we veel juridische problemen voorkomen. Onze app verlaagt kosten én stress”, verduidelijkt Laura. Het vertrouwen tussen burgers en gemeenten laat vaak te wensen over. Met Charissa, Nicolle en Helena hoopt Laura dit vertrouwen via de app te verbeteren. De app werkt in twee richtingen. Ook de gemeente krijgt een notificatie als een antwoordtermijn bijna verstrijkt. Dat kan behoorlijk wat kosten besparen.

Ik ben enorm onder de indruk van alle plannen. De toegankelijkheid van het recht is een van de grote thema’s voor de komende tijd omdat het rechtssysteem er moet zijn voor iedereen en niet alleen voor mensen met de juiste connecties of portemonnee. Digitalisering biedt daarvoor in mijn ogen grote kansen die zowel de rechtspraak als de juridische dienstverlening kunnen ontlasten. De vraag is dus hoe we slimme uitvoerbare dingen bedenken waar mensen ook echt wat aan hebben. Door wie kunnen we dat nou beter laten bedenken dan door studenten. Jullie staan midden in het leven. Jullie kennen allemaal wel iemand met een conflict over de huur, schade schutting of een scheiding.

Sander Dekker
Demissionair minister Rechtsbescherming

App is een unieke cocktail

Jurylid Joy van Baren, Manager Digital Accelerator bij Wolters Kluwer, vroeg na de pitch op 18 februari waarom de Appsolution van Team Zuyd Legal Lab technologisch vernieuwend is. “Zo’n termijnbewaker is nog nergens terug te vinden. En die bewaker in combinatie met de voorbeeldbrieven is ook uniek”, vertelt Laura. Op de vraag of de app niet juist een stortvloed aan bezwaarschriften en ingebrekestellingen voor gemeenten betekent, zegt Charissa dat ze ervan overtuigd zijn dat dit niet het geval is omdat de Appsolution de communicatie tussen burger en ambtenaren juist in goede banen leidt.  

Vijf gemeenten hebben al interesse

Ädwin Rotscheid, directeur Rechtsbestel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, vindt het een sterk punt dat al verschillende gemeenten geïnteresseerd zijn in de app. Kerkrade, Echt-Susteren, Weert, Landgraaf en Gennep hebben nu al oren naar de Appsolution. Terwijl hij nog niet eens op de markt is. Laura: “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen en we zijn ook niet heel technisch. Dus met de 1500 euro die we gewonnen hebben met de Legal Tech Challenge willen we iemand zoeken die ons kan helpen om de app technisch te ontwikkelen.” Wanneer de app kan worden gedownload weten de vier nog niet. Maar ze verzekeren dat ze er achter de schermen volop mee bezig zijn.

ZUYD LEGALlab als kraamkamer

Voor hun deelname aan de Legal Tech Challenge hebben de vier niet alleen stagegelopen bij het ZUYD LEGALlab. Ze hebben in aanloop naar zowel de halve finale (op 17 december 2020) als de finale workshops en een pitch training gevolgd via de Legal Tech Challenge. Docent en onderzoeker HBO-Rechten Lucas Lieverse, manager van Zuyd Legal Lab, is apetrots dat de vier deze “gerenommeerde prijs” hebben gewonnen.

Het ministerie heeft de challenge samen met de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en stichting PLNT georganiseerd. Studenten uit het hoger juridisch onderwijs kregen de opdracht om voor een van de voorgeschreven uitdagingen een slimme digitale oplossing te bedenken. De uitdagingen waren:

  1. Studiefinanciering wordt ten onrechte stopgezet.
  2. Huisbaas doet moeilijk over terugbetalen van de borg.
  3. Een buitenlands diploma wordt niet erkend.
  4. Uitleen en retour van goederen.
  5. Niet eens met de beslissing van een gemeente. 
  6. Wildkaart voor een ander sociaal-maatschappelijk juridisch probleem.

Hier is te zien hoe Team Zuyd Legal Lab de Appsolution presenteerde aan de vakjury en vertegenwoordigers van het ministerie. Naast het prijzengeld krijgen de winnaressen ook een plek in de Venture Academy, een Leids startup-programma en hulp bij het bouwen van hun app.