Nieuws
Nieuws

Hustinxprijs: erotiek, grote dromen en zang op een gitaar

De Henriëtte Hustinxprijs van Zuyd Hogeschool is dit jaar gegaan naar: gitarist Sandro Rodrigues, illustrator Chrisje Sieben en acteur Emmanuel Ohene Boafo.

Emmanuel: 'een film over de onafhankelijkheid van Ghana'

De jury vindt dat iedereen die aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht afstudeert, een goed acteur is. De meerwaarde van de Henriëtte Hustinxprijs zit hem daarom in de toegevoegde waarde van een acteur bovenop artistiek vakmanschap. Emmanuel Ohene Boafo, geboren in Meppel, studeerde in 2018 af aan de acteursopleiding van de toneelacademie Maastricht. Sindsdien is hij verbonden aan het Nationale theater en ontving daar de Guido de Moorprijs, een publieksprijs voor het meest veelbelovende acteertalent. De jury omschrijft hem als: “een geëngageerde, ambitieuze en bovenal overtuigende theaterpersoonlijkheid. Hij denkt, droomt en speelt groots. Zijn open benadering van mens en materiaal en zijn enorme drang om verhalen van belang te vertellen, typeren hem in zijn werk. Uit noodzaak en verlangen naar een diversere, inclusievere theaterwereld is hij medeoprichter van de stichting Need for legacy. Een stichting die zich inzet voor het bestuderen van vergeten geschiedenissen en wil als spreekbuis fungeren. Zijn engagement, zijn acteurskunde, zijn ambities en zijn overtuiging bezorgden Emmanuel de Hustinxprijs. Emmanuel: “Mijn droomproject is een grote internationale film maken over Kwame Nkrumah. Hij was president van Ghana en heeft er in 1957 voor gezorgd dat het land onafhankelijk werd. Zijn verhaal is heel groot en belangrijk en dat wil ik graag vertellen.“

Bekijk hier de video over Emmanuel

'Sandro kan zingen op zijn gitaar'

Sandro Rodrigues is een klassiek gitarist uit Portugal. Hij speelt de gitaar sinds zijn negende. “Twee jaar geleden ben ik in Maastricht gaan studeren. Dat deed ik vooral vanwege de gitaarleraar Carlo Marchione. Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over zelfontwikkeling en –management. Je bent tijdens een Master veel meer op jezelf aangewezen. Je hebt niet meer tien lessen per week waar je je aan vast kunt houden.” Nu, na het behalen van zijn Master in Maastricht wil hij kamermuziek en soloprojecten blijven maken en een eigen cd opnemen. Dynamiek, articulatie en expressie zijn bij Sandro ontwikkeld tot een uitermate hoog niveau, zegt de jury. Sandro: “Mijn droom: concerten geven over de hele wereld.” De jury vindt dat Sandro kan ‘zingen op zijn gitaar’. Hij maakte veel indruk met zijn talent om een briljante techniek te combineren met een hoge mate van precisie en een hoog energieniveau in de uitvoering. Sandro focust op expressie, details en stilistische precisie in zijn interpretaties. Het gevolg hiervan is dat hij een gevoel van eerlijkheid over zijn spel creëert. Energiek spel en tegelijk een consistent niveau van de uitvoering. Naast het feit dat hij een excellent musicus is, waardeert de jury Sandro's ondernemingsgeest in de muziekwereld. De jury vertrouwt in zijn mogelijkheden om een veelbelovende carrière op te bouwen. De prijsuitreiking op vrijdagavond 18 september in een vrijwel leeg Conservatorium volgde Sandro, net als de andere genomineerden, online.

Bekijk de video van Sandor.

Chrisje: 'waarom is bejaardenseks een taboe?'

Chrisje Sieben kwam als beste uit de bus van Maastricht Institute of Arts omdat ze volgens de jury creativiteit op indrukwekkende wijze combineert met echt vakmanschap. “Chrisje verbindt moeiteloos en op zeer originele wijze de thema’s ‘erotiek’ en ‘ouderen’." Op haar rimpelige ‘Delfsblauwe’ vazen staan bijvoorbeeld naakte ouderen. Waarom? Chrisje: “Mijn project is geïnspireerd door de moeilijke omgang tussen ouderen en mijn eigen generatie. Toch zijn er onderwerpen waar deze generaties zich alle twee mee bezighouden zoals liefde en seks. Voor beiden maakt het deel uit van het dagelijks leven maar we praten er zelden of nooit over. Sterker nog, de meeste conversaties hierover worden als ongemakkelijk ervaren; de gedachte dat je opa en oma bejaardenseks hebben, is onuitstaanbaar. Laat staan als de familie dat dan uitgebreid zou bespreken tijdens de paasbrunch. Waarom vinden wij, de generatie die eigenlijk niets té gek vindt, het moeilijk om hierover te praten? En waar is onze afschuw op gebaseerd als we het niet zelf hebben gezien? Ik vraag me af hoe ik als ontwerper beide partijen samen kan brengen in één project.” De jury zegt door de vazen bijna te vergeten dat Chrisje een illustrator is. Zij en ook de andere acht genomineerden stemden de jury hoopvol in deze onzekere coronatijd. “Als gevolg van corona verandert ook de kunst. De aandacht van ruimte verschuift naar beeldscherm en dus neemt het belang van illustratoren als Chrisje toe."

Bekijk hier de video van Chrisje

 

Henriëtte Hustinxprijs: 5000 euro

De Henriette Hustinxprijs wordt jaarlijks gegeven aan studenten van de drie kunstfaculteiten van Zuyd Hogeschool die in hun vak excelleren en beloftevol voor de toekomst zijn. Elke winnaar krijgt vijfduizend euro. De prijs is genoemd naar een zus van Edmond Hustinx, Henriette Hustinx, docente aan Maastricht Institute of Arts de Hogeschool Zuyd en violiste in het Maastrichts Symphonie Orkest.