Nieuws
Nieuws

Livestream over werken en leren op Chemelot Campus

Een Limburgs ecosysteem van leren en werken. Dat is kort samengevat het doel van de publiek-private samenwerking Community of Practice (CoP).

De eerste plek in de provincie waar leren en werken hand in hand gaan, is de bruisende omgeving van wat sinds enige tijd de Brightlands Chemelot Campus heet. Om precies te zijn bij de Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) dat in 2011 op initiatief van en mede door Zuyd Hogeschool is opgericht. Daar komt CoP nu bij. “Dat betekent dat er naast de studenten van hbo en universitair niveau hier nu ook een structurele inbedding is van mbo-studenten”, legt lector Material Siences Gino van Strydonck van Zuyd uit.

 

Kijkje achter de schermen

Maar hoe gaat dat in zijn werk? Op 15 december geven de samenwerkende partners een kijkje achter de schermen tijdens hun eerste livestream. Ze tonen wat de innovatietafels van CoP de afgelopen tijd allemaal ontwikkeld hebben. Maar ook waarom ze nieuwe leer- en ontwikkelpaden en nieuwe methoden ontwikkelen en hoe dat tijdens dit coronajaar ging.

Partners van de Community of Practice

De partners van CoP zijn VISTA College, CHILL, Zuyd Hogeschool, Brightlands Chemelot Campus, Anqore, Arlanxeo, Borealis, DSM, Fibrant, Sabic, Sitech, OCI Nitrogen, Vynova, Provincie Limburg, PML en SBB. Maar liefst vijf innovatietafels ontwikkelen samen een hernieuwde visie op techniekonderwijs in de regio. Tijdens de livestream neemt CoP de kijker mee in de wereld van onderzoek & (proces)industrie, waarin leren en werken hand in hand gaan. Dit gebeurt binnen verschillende teams, met verschillende onderwijs- en bedrijfspartners, met jonge en oudere studenten, op school en op locatie van het werk.

Talkshow met Jol Stoffers en Danielle Twardy van Zuyd

 

In een talkshow spreken Cyriel Mentink (Directeur onderwijszaken CHILL) en Margot Felix (Programmamanager CoP, foto) tijdens de livestream met vertegenwoordigers van de CoP-innovatietafels over hun keuzes, hun successen en hun ambities. Daarnaast gaan ze in gesprek met Frank Schaap (Director Business Development & Marketing Chemelot), Prof. dr. Jol Stoffers, lector bij Zuyd Hogeschool en bijzonder hoogleraar Employability aan de Open Universiteit Nederland en dr. Danielle Twardy (senior onderzoeker sociaaleconomische aspecten van circulaire economie ook bij Zuyd). Zij vertellen over de ontwikkelingen in de ‘Circular Hub’ (Link volgt) de circulaire economie van onze regio en de arbeidsmarkt- en onderwijsvragen die daaruit voortvloeien. Verder spreken ze met Paul Vermeulen (Directeur Q-Sense) en Ramon Niessen (Directeur Leo Loopbaan) over een Leven Lang Ontwikkelen, kwalitatief valideren en het gebruik van Data- en Learning Analytics daarbij.

Werken aan Employability

Al die partners willen dus samen bijdragen aan de ‘Circular Hub’. Dit betekent dat Limburg transformeert naar een ‘circulaire samenleving’. Zo wordt Limburg het eerste Europese circulaire knooppunt waar inwoners, MKB en industrie zorgvuldig omgaan met grondstoffen, energiebronnen en de omgeving waarin zij ondernemen, werken, wonen en recreëren. Jol Stoffers (foto): “Om deze transitie te realiseren, is een nieuw perspectief op de regionale ‘human capital’ agenda noodzakelijk. Het ecosysteem leren en werken past in die lijn. Het betreft onderwijsketens − mbo, hbo en wo − in technologie, economie en business, maar ook regionale ‘leven lang leren’ arrangementen.” Jol Stoffers agendeert in de talkshow de ontwikkelingen rond de Circular Hub en de arbeidsmarktvragen die daaruit voortvloeien. Werken aan employability is daarbij een essentiële voorwaarde.

Circulaire businessmodellen

Danielle Twardy (foto): “Er zullen kansen voor circulaire bedrijfsvoering ontstaan en dat gaat niet alleen over innovatieve technologie.” De meerwaarde zit vooral in samenwerking van de diverse actoren binnen waardenketens in een circulaire maatschappij. Draagvlak bij bedrijven, regionale stakeholders en consumenten voor circulair denken en handelen is van cruciaal belang. Danielle Twardy gaat in de talkshow in op circulaire economie en de aansluiting van bestaande businessmodellen. Niet alleen zullen bedrijven op een andere manier moeten omgaan met materialen en producten, maar ook marktproposities, bewustwording en samenwerkingsvormen moeten veranderen om de transitie naar een circulaire economie te laten slagen. Circulaire economie vraagt om een bepaalde mindset, businessmodellen, waardeketens en circulaire competenties die technische innovaties versterken.

Livestream volgen

‘CoP goes live’ wordt een jaarlijkse openbare livestream in de vorm van een talkshow voor partners en andere belangstellenden. Het thema dat centraal staat in 2021 is: ecosystemisch samenwerken en creëren. ‘CoP goes live’ is 15 december rechtstreeks te volgen van 16.00 en 17.30 uur via de website van CoP (onder 'agenda'). Op de CoP-site staat een dag later ook de opgenomen livestream. Als opwarmertje neemt Frank Schaap, Director Business Development & Marketing Chemelot je nu alvast even mee naar de toekomst (wachtwoord: innovatie).