Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Vormgeving | Design

De opleiding
Je komt terecht in een inspirerende omgeving waar dingen worden gemaakt, niet nagemaakt. Waar mensen hebben gekozen voor beeldende kunst en dingen onderzoeken, van zichzelf vindingrijk zijn en vaak opvallen door de originele manier waarop ze tegen dingen aankijken.

Wat maakt de opleiding Vormgeving | Design zo uniek?

Ambitieus durven zijn, gedisciplineerd en veeleisend. Je komt terecht in een omgeving waar wordt nagedacht over wat kunst eigenlijk is en wat je er mee wil. Je maakt kennis met het werkveld en krijgt toegang tot de professionele kunstwereld. Het is dus niet alleen een 'opleiding', maar ook een 'plaats' waar je zelfstandig, van binnenuit en in je eigen tempo kan werken aan je kunstenaarschap.

Rijke historie
De Maastricht Academy of Fine Arts and Design heeft een rijke geschiedenis. Haar ligging in de historische binnenstad en de verschillende bouwstijlen van 18e, 19e en 20e eeuw van academiegebouw zelf getuigen daarvan. Dat levert een omgeving op waar je als student dagelijks de sfeer proeft van de historie, rijk aan verwijzingen naar de ontwikkeling van het ambacht en de stad. In de gebouwen vindt je verschillende goed geoutilleerde werkplaatsen waar je het kunstenaarschap leert. Tegelijkertijd straalt de nieuwbouw van de academie ten opzichte van haar omgeving ook onafhankelijkheid uit of misschien zelfs wel onaangepastheid.

Artistieke vernieuwing
Kunstonderwijs heeft geen zin als het niet ruim baan geeft aan artistieke brutaliteit, experiment, innovatieve processen en 'nieuwe' media. Dat gebeurt ook, maar op een manier die zich verhoudt tot de traditie. Studeren aan de Academy betekent dat je voortdurend op zoek moet willen zijn naar een persoonlijke en artistieke positiebepaling, die zich bevindt tussen de historisch verworvenheden en de vernieuwing van het vak. Daarvoor hebben wij getalenteerde en gemotiveerde studenten nodig.

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

Afstudeerprofielen
Binnen de opleiding Vormgeving | Design kun je verschillende kanten op: 

Body 
Lichaamgerelateerde producten, zoals kleding en accessoires

Object
Dingen gerelateerd aan de ruimte, zoals meubels gebruiksvoorwerpen en op zichzelfstaande 3D-vormen.

Material
Materie die leidt tot nieuwe toepassingen waarbij het material leidend is, zoals digital, smart and soft materials.

Focus op textile en bodyrelated objects
De opleiding richt zich sterk op textile en bodyrelated objects. Wat je ook voor afstudeerprofiel kiest, je werkt altijd nauw samen met docenten en studenten van de andere afstudeerrichtingen binnen Design waardoor je elkaar beïnvloedt en versterkt. Dit is voor veel studenten een meerwaarde om aan deze Academy te studeren.

Body (voorheen Fashion and Jewellery Design)

Je kunt modeontwerper of stylist in het bedrijfsleven worden en kleding ontwerpen voor bestaande merken. Of je start je eigen modelabel of een ander soort onderneming. Je kunt een zelfstandig label oprichten, een eigen atelier onder eigen naam starten of sieraden of accessoires voor modevormgevers ontwerpen.

Material (voorheen Textile Design)

Je kunt ontwerper of stylist worden in de kledingindustrie, bij styling- en ontwerpbureaus, bij weverijen, dessin- en printbedrijven of bij producenten van interieurcollecties voor woon- en slaapkamers. Ook kun je als freelancer aan de slag.

Object (voorheen Product Design)

Je kunt gaan werken als zelfstandig ondernemer, als vormgever van consumenten- of interieurproducten binnen een ontwerpteam in een bedrijf of als freelance vormgever voor labels. Je kunt ook werken bij bedrijven die producten ontwikkelen, in de research en ontwikkeling, de verpakkingsindustrie en bij advies- en ontwerpbureaus.

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie