Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
ict achtergrond

HBO-ICT (Informatie- en Communicatietechnologie)

De opleiding HBO-ICT is een samenvoeging van de voormalige hbo-opleidingen Information Management, Netwerk Infrastructuur Design, Informatica en Technische Informatica. 

 

De opleiding in het kort

Opbouw opleiding HBO-ICT
Bij de 4-jarige bacheloropleiding HBO-ICT van Zuyd kun je ervoor kiezen om ICT-breed opgeleid te worden of je te verdiepen binnen een van de drie ICT-profielen:

Een uitgebreidere omschrijving van het programma en de vakken van de opleiding HBO-ICT zijn opgenomen onder Studieopbouw. 

Voor vwo'ers
Speciaal voor jou als vwo'er hebben we een 3-jarig traject ontwikkeld. Ook hebben we afspraken over de doorstroom naar een Masteropleiding gemaakt met verschillende universiteiten. Daardoor heb je geen extra schakelprogramma na je bacheloropleiding nodig.

Voor mbo'ers en havisten
De 2-jarige opleiding Associate degree ICT (Ad-ICT) is interessant voor jou als je mbo-4 student bent of je al werkt en een kortdurende, praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau wilt volgen. Ook als havist kun je kiezen voor het Ad-programma. Met je Ad-ICT diploma kun je eventueel doorstuderen en in 2 1/4 of 2 1/2 jaar ook je bachelor HBO-ICT diploma behalen.

Voor werkenden
Vanaf september 2017 gaan ook de deeltijdvarianten van de opleiding HBO-ICT en Ad-ICT van start.  

ICT'ers zijn gewild
Als afgestudeerde ICT'er heb je goede baankansen. Lees meer over carrièremogelijkheden onder Beroep.

HBO-ICT
De vroegere opleidingen Informatica, Information Management, Netwerk Infastructuur Design en Technische Informatica vormen de basis van de bachelor opleiding HBO-ICT.  

Proefstuderen

Inschrijven

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in cijfers HBO ICT

 

 

 

Verkort studietraject voor vwo'ers

HBO-ICT heeft ook een variant speciaal op maat voor vwo'ers. Waar anderen de opleiding in 4 jaar volgen, doe jij dat in 3 jaar. Zo heb je in kortere tijd je bachelordiploma. Vervolgens kun je geld gaan verdienen, of doorstuderen aan een (pre)master.

Iets voor jou?

  • Ben jij in het bezit van een vwo-diploma?
  • Geef jij de voorkeur aan een driejarige praktijkgerichte bachelor in plaats van een driejarige universitaire bachelor (ook als je wil doorstuderen voor een master)? 
  • Ben jij pro-actief ingesteld en is plannen en samenwerken voor jou geen probleem?
  • Vind jij het belangrijk om een (praktijk)stage en afstudeeropdracht als praktijkervaring op te doen? Deze werkervaring ontbreekt meestal in een universitaire bachelor. 
  • Wil je werk dat toekomst heeft, dynamisch is en meegaat met de tijd? 


Dan is het 3-jarig traject van de bachelor opleiding HBO-ICT een goede optie voor jou! Het traject van de bacheloropleiding HBO-ICT is interessant voor jou als vwo’er als je een praktijkgerichte ICT-opleiding wilt volgen op bachelorniveau (en wellicht daarna wilt doorstuderen voor een master).  

De opleiding
Het 3-jarig traject voor vwo'ers is een studieprogramma van 180 EC (European Credits) dat in drie jaar tijd kan worden afgerond. Omdat je als vwo’er al beschikt over bepaalde kwalificaties (o.a. zelfstandig werken en een onderzoekende houding) kun je de lesstof in een hoger tempo doorlopen. Je krijgt vrijstelling voor enkele modules (vakken) in de propedeuse (leerjaar 1), deels ook omdat je deze lesstof al tijdens je vwo-opleiding hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan rapporteren, presenteren en projectmatig werken.

Jaar 1
Het eerste blok krijg je een algemene, brede inleiding op het ICT-vakgebied. Het tweede blok komen alle ICT-profielen aan bod, zodat je vanaf blok drie een keuze kunt maken voor een van de ICT-profielen die Zuyd aanbiedt: IT Services, IT Development of Business Intelligence.


Jaar 2 en verder
De ICT-basiskennis wordt in leerjaar 2 verder uitgebreid. Op basis van je keuze voor een van de drie ICT-profielen volg je onderwijs van dat specifieke ICT-profiel. Bij de opdrachten en casussen maken we zo veel mogelijk gebruik van praktijkonderzoeken vanuit aangesloten lectoraten (onderzoeksafdelingen) of opdrachten uit het bedrijfsleven. 

In het derde blok start je met een stage van 10 weken bij een bedrijf in binnen- of buitenland. De opgedane kennis, vaardigheden en attitude pas je toe in de praktijk en je krijgt een beeld van de bedrijfsomgeving. 

Vanaf het vierde blok specialiseer of verbreed je jouw kennis binnen de profileringsruimte door minoren te volgen. Aan alle ICT-minoren zijn bedrijfs- of onderzoeksprojecten gekoppeld. Het aanbod van de ICT-minoren is actueel en gevarieerd op basis van de ontwikkelingen uit het bedrijfsleven. Het laatste half jaar van het derde studiejaar ga je afstuderen bij een bedrijf of instelling naar keuze.

Studieopbouw

3-jarig traject HBO-ICT voor vwo


Toelating

Je wordt toegelaten tot het 3-jarig traject als je in het bezit bent van een vwo-diploma.  

Start en locatie van de opleiding
De opleiding is gevestigd in Heerlen. De opleiding start één keer per jaar in september.

Aanmelding
Aanmelding voor de opleiding HBO-ICT kan vanaf 1 oktober via www.studielink.nl. Meld je bij voorkeur aan vóór 1 mei. Nadat je aanmelding is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck.


Meer weten?

Wil je meer weten over toelatingseisen, aanmelding, kosten, studieprogramma of aansluitende masteropleidingen zonder schakeljaar?

Neem dan contact met op met de studieadviseur van de opleiding via:

  • E-mail: ict@zuyd.nl
  • Telefoon: +31 (0)45-400 6400
  • WhatsApp: +31(0)6 3807 3274

Proefstuderen

Inschrijven

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie