Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Met deze opleiding word je leraar in de beeldende en kunstzinnige vakken. Je geeft les in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Maar je kunt ook uit de voeten met digitale kunstuitingen als animaties en websites.

De opleiding in het kort

Kun je goed tekenen, schilderen en wil je andere mensen in contact brengen met kunst en cultuur? Durf jij je op het gebied van kunst en cultuur open te stellen, te uiten, en statements te maken? Wil je met jouw creativiteit een bijdrage aan de maatschappij leveren? Kom dan naar Maastricht om de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving oftewel Fine Arts and Design in Education te doen.

Wat houdt de opleiding in?
Kenmerkend voor onze opleiding is de brede benadering van 'kunst'. Je wordt niet alleen voorbereid op het vak van docent, je ontwikkelt ook je vaardigheden op het gebied van tekenen, schilderen, beeldhouwen, grafische vormgeving, fotografie en film. De kunsttheorie (kunstgeschiedenis, vergelijkende kunsten, kunstfilosofie) doet vanaf het begin van je studie ook volop mee.Docent
Het docentschap is een heel gevarieerd vak, waarvoor je heel diverse vaardigheden moet hebben. Een goed kunstenaar zijn is niet voldoende. Je moet ook in staat zijn kennis over te brengen op een boeiende manier en anderen kunnen stimuleren en motiveren. Daarom krijg je de vakken onderwijskunde en vakdidactiek. Ook is tegenwoordig een ondernemende werkhouding belangrijk. Stage en het doen van projecten zijn belangrijke onderdelen van opleiding. 

Buitenschoolse educatie
Je kunt ook kiezen voor de buitenschoolse educatie. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een educatieve dienst van een museum of bij een instituut voor kunstzinnige vorming, zoals Stefanie Metsemakers deed.

Brede basis in propedeuse
Het eerste jaar - de propedeuse - is voor alle beeldende kunstopleidingen van Zuyd hetzelfde en dus breed van opzet. Je maakt kennis met diverse beeldende vakken en algemene theorie. Je hebt les en doet projecten met alle eerstejaars kunststudenten.

 

 

 Logo Facebook  Volg ons ook op Facebook

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers docent beeldende kunst

Verkort studietraject

Al afgestudeerd aan de kunstacademie?
Heb je een hbo-opleiding Kunst of Vormgeving afgerond en wil je je onderwijsbevoegdheid halen? Dan kun je een verkort studieprogramma volgen, waarin kunstpedagogiek en didactiek centraal staan. Dit studieprogramma bestaat vooral uit beroepspraktijkvorming in de vorm van werkplekleren in de verschillende onderwijsniveaus, coaching vanuit onderwijskunde en didactiek en afstudeeronderzoek binnen een gekozen onderwijsgerelateerde problematiek. Je hebt twee mogelijkheden:

  • Éénjarige voltijd opleiding van 60 EC
  • Tweejarige deeltijdopleiding van 60 EC


Upgraden van je tweedegraads bevoegdheid
Ben je al docent Beeldende Kunst en Vormgeving in het bezit van een tweedegraads diploma, maar wil je je lesbevoegdheid uitbreiden naar een volledige bevoegdheid? Dan kun je een onderwijsprogramma volgen met een minimale omvang van 30 EC en maximaal 60 EC. Dit maatwerkprogramma doorloop je deels individueel en deels in groepsverband. De inhoud is verdiepend en aanvullend.

Maatwerk voltijdopleiding
Heb je wel een verwante afgeronde hbo-opleiding (bijvoorbeeld Communication and Multimedia Design, Creatieve Therapie, Pabo), maar niet Kunst of Vormgeving, dan kun je een maatwerk voltijdopleiding volgen. Je vooropleiding en je aangetoonde competenties bepalen de duur (gemiddeld variërend van 2,5 tot 3 jaar) en de inhoud.

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie