Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Blauw 1

Built Environment

Built Environment, wat is dat nu precies? Built Environment is het geheel van de door de mens gemaakte omgeving. Van gebouwen en parken in steden, tot dorpen en akkers op het platteland, maar ook de ondersteunende infrastructuur, zoals wegen, watervoorziening of energienetwerken.

De opleiding in het kort

Vind je de indeling van een gebouw wel eens onlogisch? Vraag jij je soms af waarom een fietspad niet 100 meter verderop ligt? Of waarom een sportveld midden in een woonwijk ligt? Zou jij een andere oplossing bedenken?

Dat kan! Bij de opleiding Built Environment leer je om de gebouwde omgeving zo in te richten dat mensen er optimaal gebruik van kunnen maken. 

Wat houdt de opleiding in?
Built Environment is een vierjarige, hbo-opleiding. In het eerste jaar - de propedeuse - maak je kennis met het brede vakgebied van de gebouwde omgeving.

Na de propedeuse begin je in het tweede jaar met een oriënterende stage. Je maakt kennis met de verschillende beroepen binnen het werkgebied van Built Environment. Zo kun je na deze stage een goede keuze maken voor je hoofdprofiel. Lees ook de ervaringen van studente Manon.

Er is altijd een richting die bij jou past. Na deze keuze ga je je verdiepen in de door jou gekozen richting.

 Wat leer je?
Naast vakkennis moet je als moderne professional over veel meer talenten beschikken. Ook die leer je bij de opleiding Built Environment. Zo leer je multidisciplinair werken: dat betekent dat je leert samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden. Niet alleen mensen uit een technisch vakgebied, maar soms ook met mensen uit de economische wereld of van overheidsinstellingen. 

Daarnaast leer je om materialen efficiënt en duurzaam in te zetten, want grondstoffen en ruimte worden steeds schaarser en duurder. Jij leert naar de toekomst te kijken en in te spelen op allerlei ontwikkelingen.

 

Wat kun je worden?
Na het behalen van je diploma kun je gaan werken in allerlei functies. Je kunt denken aan banen als bouwtechnisch of civieltechnisch tekenaar, constructeur of bouwplaatsmanager, maar ook aan gebiedsontwikkelaar, planner of ambtenaar. Je kunt bij heel verschillende werkgevers terechtkomen, zoals aannemers, projectontwikkelaars of architectenbureaus, maar ook bij de NS of de overheid. Na het behalen van je BE Bachelor zijn er volop carrièremogelijkheden voor jou!

Iets voor jou?
Je moet natuurlijk belangstelling hebben voor gebouwde omgeving en techniek. Dat spreekt voor zich. Voor sommige afstudeerrichtingen moet je goed zijn in de exacte vakken. Voor andere richtingen is plannen, organiseren adviseren en managen juist weer belangrijker.
Je moet natuurlijk belangstelling hebben voor gebouwde omgeving en techniek. Dat spreekt voor zich. Voor sommige afstudeerrichtingen moet je goed zijn in de exacte vakken. Voor andere richtingen is plannen, organiseren adviseren en managen juist weer belangrijker.

Maak het mee

Open Dagen & Proefstuderen

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Built Environment

Verkorte trajecten

Built Environment heeft ook varianten speciaal op maat voor vwo'ers en mbo'ers. Waar anderen de opleiding in 4 jaar volgen, doe jij dat in 3 jaar. Zo heb je in kortere tijd je bachelordiploma. Vervolgens kun je geld gaan verdienen, of doorstuderen aan een (pre)master.

Opleiding in 3 jaar (vwo)
Als vwo'er kun je een verkort studietraject van 3 jaar volgen. Dit is mogelijk door een compacter programma en (gedeeltelijke) zelfstudie. Hierbij zijn het eerste jaar en de oriëntatiestage uit het tweede jaar ingekort tot een half jaar. 

Meestal trek je samen op met de mbo'ers die het driejarig mbo-traject volgen. Na dit half jaar maak je een keuze voor één van de profielen van de hoofdfase.

Opleiding in 3 jaar (mbo)
Ook voor mbo'ers  is er een verkort studietraject van 3 jaar. Om toelaatbaar te zijn voor dit verkorte traject moet je het STER-programma hebben gevolgd. Zit jij in het derde jaar van een aanverwante mbo-opleiding en overweeg je door te studeren aan het hbo? Lees dan meer over het STER-programma.

 

 

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie