Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Blauw 3

Mens en Techniek | Biometrie

Hartslag en bloeddruk kun je meten. Hersenactiviteit kun je meten en gebruiken om een computer aan te sturen. In de sportschool meet je iemands conditie en vetpercentage. Allemaal voorbeelden van meten aan de mens: biometrie.

De opleiding in het kort

Wat houdt de opleiding Mens en Techniek | Biometrie in?
Wil je graag met mensen werken, maar vind je het ook een uitdaging om te weten hoe iets werkt? Letterlijk vertaald betekent biometrie: meten aan het lichaam. Metingen aan ogen, oren, longen, hart of andere organen. In de opleiding leer je precies hoe meetapparatuur werkt, hoe je gegevens analyseert en tot een diagnose komt. Ook kun je nieuwe apparatuur ontwerpen en ontwikkelen. Of wensen van gebruikers vertalen naar technische specificaties. 
 

 

Wat kun je worden? 
Je wordt opgeleid tot biometrist. Je bedient, ontwikkelt of verbetert de apparatuur die wordt ingezet om parameters, zoals bijvoorbeeld bloeddruk, temperatuur of spieractiviteit, van het menselijk lichaam te meten. Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg of de medisch-technische industrie. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij de interpretatie van meetgegevens en het gebruik van de apparatuur. Of je gaat aan de slag binnen een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je nieuwe meetinstrumenten ontwikkelt. Ook een commercieel technische functie is mogelijk.

 
Impressie van de opleiding Mens en Techniek | Biometrie

 

Unieke opleiding 
Biometrie is de enige opleiding in Nederland die zich puur bezig houdt met het meten aan het lichaam.

Differentiatie van bachelor Mens en Techniek 
Biometrie is een differentiatie van de brede bachelor Mens en Techniek. Tot die brede bachelor behoren ook deze opleidingen:

  1. Bewegingstechnologie - Haagse Hogeschool
  2. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Avans
  3. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Rotterdam
  4. Orthopedische Technologie - Fontys Hogescholen

Allemaal opleidingen op het snijvlak van techniek en gezondheid, maar elk met een eigen accent. Variërend van een meer technische invalshoek tot de nadruk vooral op gezondheidszorg.

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Mens en Techniek

Studeer in drie jaar af in plaats van vier jaar

Drie jaar in plaats van vier
Je kunt de opleiding Mens en Techniek | Biometrie versneld doorlopen. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit vanaf het eerste jaar tot en met derde jaar, naast het normale onderwijsprogramma. 

Je kunt dit versnelde traject doen als je kiest voor één van deze twee afstudeerrichtingen:

Voor wie?
Het verkorte traject betekent een flinke verzwaring van je studiebelasting en is daarom alleen haalbaar voor de betere student. Of je tot de betere studenten hoort, wordt door verschillende factoren bepaald. Zeker voorwaardelijk is dat je in bezit bent van een VWO-diploma en dat je deelneemt aan de studiekeuzecheck (SKC).Tijdens de SKC bespreken we met je of je kunt worden toegelaten tot dit traject. Daarvoor is een positief advies van de Examencommissie vereist.

Doorstromen naar een universitaire master?
Of je nu de opleiding in drie  of vier jaar doorloopt, je hebt altijd de mogelijkheid om in het laatste jaar een doorstroomminor te volgen ter voorbereiding op een eventuele masterstudie aan de universiteit. Je hoeft dan niet een pre-master te doen ná je hbo-opleiding om te worden toegelaten tot de universiteit. Op die manier kun je je hbo-bachelor én je universitaire master in vier jaar halen. 

Biometrie verkort studietraject voor vwo'ers

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie