Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Blauw 3

Mens en Techniek | Biometrie

Hartslag en bloeddruk kun je meten. Hersenactiviteit kun je meten en gebruiken om een computer aan te sturen. In de sportschool meet je iemands conditie en vetpercentage. Allemaal voorbeelden van meten aan de mens: biometrie.

De opleiding in het kort

Wat houdt de opleiding Mens en Techniek | Biometrie in?

Letterlijk vertaald betekent biometrie: meten aan het lichaam. Metingen aan longen, hart, hersenen, spieren of andere organen. In de opleiding leer je precies hoe het menselijk lichaam functioneert en hoe je dit kunt meten. Hiervoor moet je natuurlijk ook weten hoe de meetapparatuur werkt, hoe je gegevens analyseert en tot een diagnose komt. Ook kun je nieuwe meetsystemen ontwerpen en ontwikkelen. Of wensen van gebruikers vertalen naar nieuwe technische specificaties. Het is dus een studie op het grensvlak van techniek en gezondheidszorg.


Wat kun je worden?
Na het afronden van de opleiding kun je terecht in de gezondheidszorg, de sport- en revalidatiewereld of de medisch-technische industrie. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een ziekenhuis, waar je artsen ondersteunt bij de diagnose en het gebruik van de apparatuur. Of je gaat aan de slag binnen een ontwikkelafdeling van een medisch-technisch bedrijf, waar je bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten. Ook een commercieel technische functie is mogelijk.

 
Impressie van de opleiding Mens en Techniek | Biometrie

 

Unieke opleiding 
Biometrie is de enige opleiding in Nederland die zich puur bezig houdt met het meten aan het lichaam.

Differentiatie van bachelor Mens en Techniek 
Biometrie is een differentiatie van de brede bachelor Mens en Techniek. Tot die brede bachelor behoren ook deze opleidingen:

  1. Bewegingstechnologie - Haagse Hogeschool
  2. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Avans
  3. Gezondheidszorgtechnologie - Hogeschool Rotterdam
  4. Orthopedische Technologie - Fontys Hogescholen

Het betreft allemaal opleidingen op het snijvlak van techniek en gezondheid, maar elk met een eigen accent. Variërend van een meer technische invalshoek tot de nadruk vooral op gezondheidszorg.

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Mens en Techniek

Studeer in drie jaar af in plaats van vier jaar

Drie jaar in plaats van vier jaar
Je kunt als vwo'er de opleiding Mens en Techniek | Biometrie in drie jaar doorlopen in plaats van vier jaar. Het stagejaar vervalt en in plaats daarvan voer je projecten uit vanaf het eerste jaar, naast het normale onderwijsprogramma. je kunt dit versnelde traject alleen doen als je kiest voor de afstudeerrichtingen Medische Techniek of Sport en Revalidatie:

Het versnelde traject betekent een flinke verzwaring van je studie en is daarom alleen haalbaar voor de betere student. Tijdens de studiekeuzecheck (SKC) bespreken we met je of je kunt worden toegelaten tot dit traject. Daar is ook een positief advies van de Examencommissie voor nodig.

Doorstromen naar een universitaire master?

Of je nu de opleiding in drie  of vier jaar doorloopt, je hebt altijd de mogelijkheid om in het laatste jaar je voor te bereiden op een eventuele masterstudie.

Biometrie verkort studietraject voor vwo'ers

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie