Nieuws
Nieuws

Oud-student Roy Blom wint chemieprijs ‘Gouden Spatel 2023’

Oud-student Roy Blom (22) van Zuyd heeft de landelijke chemieprijs de ‘Gouden Spatel’ gewonnen voor zijn afstudeerverslag. Roy deed tijdens zijn opleiding Applied Science onderzoek naar, onder andere, een mogelijk alternatief voor antibiotica.

Toen Roy nog bij Zuyd studeerde, liep hij stage bij het bedrijf EnzyTag in Nuth. “Daarna heb ik hier ook mijn afstudeeronderzoek gedaan omdat ik veel vrijheid kreeg bij EnzyTag.” Zijn scriptie gaat over twee projecten om moleculen die bestaan uit aminozuren (peptides) met behulp van een speciaal enzym (peptiligase) rond te maken (cyclisatie). Zijn scriptie heet daarom ‘Extending the Scope of Peptiligase’.

Rondmaken

Roy: “Bij het eerste onderzoek heb ik gewerkt aan de productie van antimicrobiële peptides. Die moleculen kunnen in de toekomst misschien als antibiotica gebruikt worden. Bij het tweede onderzoek heb ik structuren van de ‘hot spots’ in eiwitten rondgemaakt. Zo maak je die kleine regio’s in een eiwit stabieler. Voor een aantal structuren is dit gelukt.”

De jury spreekt vol lof over Roy’s werk omdat “deze macrocycles aan belangstelling winnen als potentieel alternatief voor kleinmoleculaire en biologische geneesmiddelen, vanwege hun interessante farmacologische eigenschappen.”

Juryrapport

In het juryrapport staat verder dat Roy zijn onderzoek zelfstandig heeft opgezet. En dat hij ook de afstemming met buitenlandse projectpartners en professoren zelf heeft geregeld. “De scriptie is als uitmuntend beoordeeld, en dat is te lezen”, vindt de jury. “Het niveau van de uiteenzetting van probleemstelling, onderzoek en rapportage zijn zeer hoog. Zijn introductie leest als een prettige literatuurstudie die de state-of-the-art goed neerzet en van uitstekend probleeminzicht getuigd. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van de met veel zorg beschreven resultaten en conclusies. Roy is daarnaast kritisch op de resultaten en onderbouwt afwijkende resultaten met theorie en een hypothese, waarna er experimenten bedacht worden om dit te toetsen”, schrijft de jury.

Roy was al blij en verrast na zijn nominatie en is dat nu weer. Intussen volgt hij de master Moleculaire Beeldvorming aan Universiteit Maastricht (UM) en in september is hij hiernaast begonnen met de master Internationale Bedrijfskunde, ook bij UM. Daarnaast werkt hij nog steeds voor EnzyTag. Nu als consultant via zijn eigen bedrijf Blinc Life Science.

Gouden Spatel

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) reikt sinds 1982 jaarlijks de Gouden Spatel uit aan het beste chemische afstudeerverslag in het hbo. De winnaar krijgt een 'Gouden Spatel' en 1000 euro. Roy kreeg zijn prijs tijdens de Avond van de Chemie. Na zijn nominatie gaf Roy ook al een interview in het tijdschrift C2W.

Eerdere prijzen

Oud-studenten van Zuyd zijn al vaker in de prijzen gevallen bij de Gouden Spatel. Zo kreeg Stefanie Nass vorig jaar de tweede prijs voor haar 'Analysis of oxidative stress biomarkers and advanced glycation end products in urine by ultra-performance liquid chromatography tandem mass spectrometry'. In 2017 kreeg Pascalle van Eyck de eerste prijs en Laura Peeters werd tweede. Tina Senff won in 2011, Jonathan Cremers werd datzelfde jaar tweede, Stefanie Klein werd tweede in 2010, Gastin Richelle won in dat jaar en Laura Brylka werd tweede in 2008.