Nieuws
Nieuws

Film over hindernissen voor mensen met beperking

In een korte film laat Zuyd zien hoe het leven voor mensen met een beperking niet meer zo’n grote hindernisbaan hoeft te zijn.

Krappe parkeerplaatsen, steile hellingen, hoge drempels of een reclamebord op de blindengeleidenlijn. Voor slechtzienden, rolstoelgebruikers of mensen met andere beperkingen is het leven soms een grote hindernisbaan. De opleiding Ergotherapie en het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd vinden het samen met InclusiePlatform Heerlen (IPH) hoog tijd om te laten zien hoe het beter kan. Ze doen dat met een korte film.

Ludiek

De eerste week van oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Reden voor Zuyd en IPH om juist nu hun film uit te brengen. Ramon Daniëls is lector Ondersteunende Technologie in de Zorg en lid van het IPH. Hij ziet deze film als een kans om maatschappij en onderwijs te verbinden: “Ik heb daarom contact gezocht met Mike Severens. Mike is regisseur en rolstoelgebruiker.” Samen met drie mensen met een beperking en acteurs hebben ze de film gemaakt. Ramon: “Het is een serieuze boodschap op ludieke wijze verpakt.”  

Een op de vijf Nederlanders heeft een beperking en goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid is cruciaal voor deze groep. “In onze film laten we zien hoe makkelijk het is om met toegankelijkheid rekening te houden.” De scenes zijn in Heerlen gefilmd. “Niet om de gemeente op de hak te nemen. Want eigenlijk zie je dat in heel Nederland de toegankelijkheid beter kan in de publieke ruimte of publieke gebouwen. Dat kun je oplossen door standaarden voor toegankelijkheid te gebruiken en ervaringsdeskundigen te vragen of een ontwerp problemen oplevert voor mensen met een beperking.”  

Lesmateriaal

Zuyd zal de film sowieso gebruiken bij de opleiding Ergotherapie om studenten bewust te maken van toegankelijkheid. Dat sluit aan op de opleiding, want regelmatig zijn studenten van Zuyd betrokken bij opdrachten over toegankelijkheid van de gemeente of het InclusiePlatform Heerlen. Dat geldt overigens niet alleen voor studenten Ergotherapie. Daarom is de film volgens Daniëls ook bijvoorbeeld interessant voor studenten van Built Environment.

Deze film is gemaakt door Video@Zuyd.