Nieuws
Nieuws

Nominatie Gouden Spatel voor verslag urineonderzoek diabetes

Een methode om hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes op te sporen. Het afstudeerverslag over dit onderzoek van oud-studente Stefanie Nass van Applied Science is genomineerd voor Gouden Spatel 2022. De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) reikt de prijs jaarlijks uit aan de hbo-student die het beste chemische afstudeerverslag heeft geschreven.

Stefanie is genomineerd vanwege de kwaliteit van haar afstudeerverslag. Het gaat over haar onderzoek naar het ontwikkelen van een methode voor het opsporen van hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Stefanie vertegenwoordigt Zuyd tijdens de finale in Leiden. Op 13 oktober maakt de beroepsvereniging van Nederlandse Scheikundigen wie van de drie genomineerden het beste verslag heeft geschreven en de hoofdprijs van 1000 euro krijgt.

Versuikerde eiwitten

In het verslag van Stefanie draait alles om versuikerde eiwitten in urine. Met de methode die de oud-studente van Zuyd heeft ontwikkeld, is het makkelijk deze op te sporen. Mensen met diabetes hebben een verhoogde hoeveelheid suiker (glucose) in hun bloed. Door de verhoogde bloedsuikerspiegel worden er reactieve moleculen aangemaakt en versuikeren eiwitten in het bloed. Die moleculen en versuikerde eiwitten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Geen bloed prikken

Dankzij de uiterst nauwkeurige techniek ‘ultra-performance liquid chromatography tandem mass spectrometry’ kon Stefanie maar liefst tien vrije reactieve moleculen en versuikerde eiwitten binnen een kort tijdsbestek in urine meten. Ze kon dit in de urine van ratten en mensen met diabetes. Gevolg hiervan is dat er bijvoorbeeld geen bloed meer geprikt hoeft te worden.

Trots

Stefanie is voorgedragen door haar afstudeerbegeleider Olaf Brouwers: “Ik ben heel trots dat ze het tot de laatste drie heeft geschopt. Het was echt een opgave om één afstudeerverslag uit te kiezen tussen alle mooie afstudeerders die we jaarlijks bij Applied Science hebben.” Stefanie is zelf ook trots. “Ik was al blij toen ik werd voorgedragen voor de Gouden Spatel. Dat ik nu bij de laatste drie zit, is echt een verrassing! Ik geniet van alle fantastische, leuke en lieve reacties van mijn familie, vrienden en kennissen, en ik kan niet wachten tot het 13 oktober is.”