Nieuws

Paleis Soestdijk en container als inzet SDG-Challenge

Studenten van Zuyd doen ook dit jaar mee aan de SDG-Challenge. Een landelijke wedstrijd om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en welvaart en vrede te garanderen voor iedereen op aarde.

Tijdens de challenge helpen internationale studenten afkomstig van verschillende hogeschoolopleidingen uit het hele land een bedrijven of organisatie bij de realisatie van hun SDG-Challenge. Uitgangspunt zijn 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties.

Finale 21 april

De studenten moeten een oplossing bedenken die niet alleen binnen dat bedrijf een grote impact heeft, maar ook binnen de bijbehorende sector. De groepen zijn op 16 februari begonnen en op 21 april is de finale. Dan presenteren de tien teams hun oplossingen aan een vakjury. Het plan met de grootste impact wint. In aanloop naar de finale heeft de redactie twee studenten van Zuyd gevraagd waarom ze meedoen.

 

 

Paleis Soestdijk

Viha Shah (19), tweedejaars International Business komt uit India: “Het woord ‘sustainability’ heeft geen wettelijke of juridische betekenis en daarom gebruiken bedrijven het voor ‘greenwashing’. Dus om zichzelf groener voor te doen dan ze zijn. Als een bedrijf dat doet, heeft het geen consequenties.  Tijdens de wedstrijd wil ik zowel mezelf als het bedrijf waarmee ik samenwerk, informeren over de definitie van duurzaamheid en hoe bedrijven die effectief in hun bedrijfsmodel kunnen integreren.”

Waar hebben jullie een oplossing voor bedacht?
“Voor Paleis Soestdijk. Soestdijk wil het meest duurzame paleis van Nederland zijn en daarom eisen ze dat hun leveranciers ook duurzaam zijn. Om de beste bedrijven te vinden, schrijft Soestdijk meerdere aanbestedingen uit waarin onder andere duurzaamheidseisen worden gesteld. Mijn team ontwikkelt een manifest met specifieke regels om te toetsen of leveranciers ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Niet alleen een paleis, ook jongeren hebben op de wereld. De Amerikaans auteur van ecologische analyses, Lester Brown, zei ooit: ‘We hebben deze aarde niet geërfd van onze voorvaderen, we hebben haar geleend van onze kinderen.’ Een ander dieet en waar je kleren vandaan komen, kan een enorme impact hebben op je persoonlijke CO2-voetafdruk. Een volledig duurzame levensstijl is inderdaad duur, maar kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken.”

Denk je dat jullie plan ook echt uitvoerbaar is?
“Zeker. Het manifest bestaat uit vier categorieën: gastvrijheid, materiaal, transport en energie. De aanbestedingen die we hebben gemaakt, staan dichtbij de werkelijkheid. Ze zijn haalbaar voor zowel het paleis als de leveranciers. We hebben zelfs een testprocedure ontwikkeld om te kijken of leveranciers zich na ondertekening aan de regels houden.”

Waarom gaat jullie plan winnen?
“Wij concentreren ons niet op nieuwe duurzame producten, maar op het netwerk van de toeleveringsketen dat alle belanghebbenden verbindt die verantwoordelijk zijn van fabricage tot consumptie. Niet alleen Paleis Soestdijk, maar elk bedrijf kan straks met ons manifest werken. Dat maakt het uniek en het sluit goed aan bij een uitspraak: ‘De meest duurzame manier is om geen dingen te maken. De op één na duurzaamste manier is om iets heel nuttigs te maken, om een probleem op te lossen dat nog niet is opgelost’.”

Container over biodiversiteit

Megan Römling (18), tweedejaars Commerciële Economie: ”Ik doe mee aan de challenge omdat we tijdens de opleiding steeds meer over het belang van circulaire economie leren. De SDG’s komen overeen met de principes en gedachtes van de circulaire economie, en het leek me een mooie kans me hierin te verdiepen.

Wanneer is de challenge voor jou geslaagd?
“Als ik het idee heb dat ik een verschil maak voor de opdrachtgever. Het is fijn om te zien dat onze ideeën vernieuwing meebrengen voor de opdrachtgever, en de mensen eromheen. In ons team zitten ook studenten uit andere landen zoals Australië en Zwitserland. Hierdoor is de challenge in het Engels en kun je meteen je taalskills gebruiken. Onze opdrachtgever is Antea Group. Een ingenieursbedrijf met locaties over de hele wereld. Ons project heeft betrekking op de biodiversiteit, en heet ‘From wasteland to wetland’. Antea Group wilt biodiversiteit meer onder de aandacht brengen. Eerst in Utrecht, maar later ook in andere delen van de wereld. We hebben bedacht dat we dit met een soort verplaatsbare container met informatie over biodiversiteit en de SDG’s willen dit bereiken. Zo kunnen we mensen ter plekke op een leuke en interessante manier hierover informeren. Best laagdrempelig dus. Zo laten we aan medestudenten zien dat verschil maken niet moeilijk hoeft te zijn. Bijkomend voordeel van de SDG-Challenge is dat je zo nieuwe vrienden en kennis opdoet.

Wordt jullie plan straks ook uitgevoerd?
“We hopen natuurlijk van wel! Tijdens een overleg met onze opdrachtgever in Utrecht zijn we samen tot dit plan gekomen. Ik hoop natuurlijk dat we winnen. Maar eigenlijk zijn er geen verliezers zijn als het om de SDGs gaat. Iedereen werkt samen aan een goed doel. Dat is veel belangrijker dan winnen.  Al hoop ik stiekem wel dat we winnen”, lacht ze.

Meer info

Neem voor meer info contact op met Danielle Twardy.