Nieuws

Studenten willen genderneutrale wc’s en richten inclusieve communities op

Genderneutrale toiletten op school. Het is een van de wensen waar de nieuwe community ID Zuyd zich voor wil inzetten. De initiatiefnemers willen samenbouwen aan een ‘inclusieve community’ die diversiteit viert en gelijkgestemden de kans geeft elkaar te ontmoeten. Daarnaast willen ze extra aandacht schenken aan de gemeenschap van de LHBTIQA+ op school.

De afkorting LHBTIQA+ staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Intersekse, Queer of Questioning en Aseksueel of Aromantisch. De plus geeft aan dat de term ook geldt voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.

ID Zuyd

“We willen een plek creëren voor deze gemeenschap. Daarom hebben we nu een werkgroep opgericht én onze eigen organisatie”, vertellen de initiatiefneemsters Sarah Rademaker, Floor Elshout, Isa Meuleman en Marion Huijbregts. Sarah, Floor en Isa zijn studenten van Zuyd en Marion is docent aan de Academie voor Vaktherapie.  

Diversiteit in schoolopdrachten

Genderneutrale wc’s zijn slechts een van hun agendapunten. Daarnaast is er behoefte aan een plek waar mensen terechtkunnen met vragen of problemen op het gebied van gender, sexualiteit of diversiteit. Verder pleiten de vier initiatiefnemers voor bijvoorbeeld meer diversiteit in schoolopdrachten, modulehandleidingen en casussen, vertelt Huijbregts.  

Kennismaken tijdens lunch

De eerste officiële activiteit van ID Zuyd is een bijeenkomst tijdens de lunchpauze op 28 april tussen 12.00 tot 14.00 uur, in de kantine. Alle studenten, docenten en medewerkers die kennis willen maken, worden uitgenodigd om aan te schuiven. Aanmelden vooraf is niet nodig zodat iedereen vrijblijvend kan aansluiten.

Sittard en Maastricht

De Sittardse evenknie van ID Zuyd heet GSA Zuyd Hogeschool. “Zij zullen zich op een ander moment presenteren”, verwacht projectmedewerker Studentenwelzijn & Inclusie Lizette Colaris. Hetzelfde geldt voor de community voor genderdiversiteit van Zuyd die momenteel in Maastricht wordt opgericht. Het initiatief voor de communities komt vanuit de Projectgroep Studentenwelzijn & Inclusie, die zich Zuydbreed heeft ingespannen om de LHBTIQA+ gemeenschap met elkaar in contact te brengen en een gezicht te geven.

Contact

Iedereen die vragen, suggesties of ideeën over dit onderwerp heeft, kan ze mailen naar ID Zuyd. Dat geldt ook voor studenten uit Sittard en Maastricht. ID Zuyd is ook te volgen op Facebook en Linkedin (IDZuyd) en op Instagram (ID_Zuyd). Huijbregts: “Dan kijken wij samen met jou wat er allemaal mogelijk is.”

Lees ook het persbericht.