Nieuws
Nieuws

Zuyd onderzoekt shopgedrag jongeren voor en met ministerie

Jongeren bewust duurzame kleding laten kopen. Dat is het doel van een nieuw onderzoek waar Zuyd in mei mee is begonnen. Op dit moment hangen gemiddeld bij elke Nederlander vijftig jassen, broeken en truien in de kast. En die hangen er niet lang. Bijna nog sneller dan ze gekocht zijn, belanden ze op de enorme kledingafvalberg. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft circulaire economie in portefeuille en trekt daarom nu aan de noodrem met de vraag aan Zuyd landelijk te zoeken naar inzichten en advies.

De Nederlandse textielafvalberg weegt jaarlijks zo’n 238 miljoen kilo. Dat betekent dat we per persoon elk jaar ongeveer 14 kilo kleding weggooien. Om het tij te keren, wil Zuyd te rade gaan bij jongeren. Want op bijvoorbeeld social media is de ene modetrend nog niet voorbij of er is alweer iets anders helemaal hot. En de afdankertjes krijgen een enkeltje naar het stort. Uit onderzoek blijkt dat vooral tieners veel nieuwe en goedkope kleren kopen. Daarbij zal deze groep nog tientallen jaren kleding kopen. Reden voor de onderzoekers om zich de komende maanden te focussen op 12 tot en met 21-jarigen.

Koopgedrag

Dat begint met beter inzicht krijgen in hun koopgedrag. Daarna willen de onderzoekers kijken hoe ze hen kunnen helpen om duurzaam te shoppen. Eind januari presenteren de onderzoekers hun bevindingen bij het ministerie in Den Haag zodat de inzichten kunnen leiden tot een nieuw textielbeleid.

Ultra fast fashion

“Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de jongeren wel bereid is duurzame kleding te kopen, maar ze doen het niet”, zeggen Danielle Twardy en Chequita Nahar van Zuyd. Twardy is senior onderzoeker van het lectoraat Innovatief Ondernemen en  Nahar is hoofd van de opleiding Fine Arts. “Verder zie je dat ‘ultra fast fashion’ focust op een digitale omgeving en sociale media. Dit trekt jongeren nog sneller over de streep om nieuwe kleren te kopen. Dus wij denken dat die ultra fast fashion leidt tot overconsumptie. Of deze aannames kloppen, gaan we nu dus onderzoeken”, vertelt Twardy. “Blijkbaar is er een gap tussen de bereidheid van jongeren om duurzame kleding te kopen en de actie om het ook echt te doen.” Het is die gap waar de onderzoekers met het ministerie dieper in willen duiken.

Om dit onderzoek uit te voeren, is de hulp van veel studenten nodig. Zo gaan studenten van verschillende opleidingen economie meewerken aan het onderzoek. Maar ook vanuit de kunsten en techniek is alle hulp welkom. Daarnaast schakelt Zuyd studenten van andere Nederlandse hogescholen, mbo en vo-opleidingen in.

Zuyd Circulair Perron Weert

Aanleiding voor dit grootschalige onderzoek is een cheque die Zuyd in februari aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft gegeven. Met die cheque bood Zuyd aan gratis een onderzoek uit te voeren op verzoek van het ministerie. De staatsecretaris kreeg de cheque, omdat ze op het station in Weert het circulaire perron van Zuyd had geopend. In een voormalige wachtruimte op perron 3a werken studenten, bedrijven en onderzoekers en gemeenten samen aan circulaire vraagstukken uit de praktijk. Zo willen ze de overgang naar een circulaire samenleving versnellen.

Stel vragen

“Iedereen kan een steentje bijdragen om het afval te verminderen. Dat kan door bewuster te shoppen”, zei Heijnen tijdens de opening van Zuyd Perron Circulair Weert. “Vraag bijvoorbeeld in de winkel waar de kleding die je wilt kopen van is gemaakt.”

Meer info

De uitkomsten van het landelijk onderzoek worden volgend jaar tijdens een expositie in de week van de circulaire economie in Den Haag gepresenteerd. Zo wil Zuyd de betrokkenheid van jongeren extra ondersteunen. Wie meer informatie wil over het onderzoek kan mailen naar Danielle Twardy of Chequita Nahar. Hetzelfde geldt voor studenten die willen meewerken aan dit onderzoek.

 

 

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

 

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer informatie: Programma Duurzaam Zuyd.