Nieuws
Nieuws

Afval verandert in goud op station Weert

Afval is goud waard. Dat laten studenten en onderzoekers van Zuyd voortaan elke dag zien op NS-station Weert. Ze doen dit in de vroegere ‘Wachtkamer 1e en 2e klasse’ op 3a. Studenten, bedrijven en onderzoekers laten hier aan treinreizigers zien wat je allemaal met afval kunt doen en hoe de wereld in sneltreinvaart een circulaire economie wordt.

Op de grond ligt een gehaakt vloerkleed. Gemaakt van festivalvlaggetjes, maar dat is totaal niet te zien. Naast het kleed hangen lange touwen met kleine stukjes plastic. Deze lenzenbakjes zijn gereïncarneerd om ’s zomers vliegen te weren in een deuropening. En op de kast doet een langspeelplaat dienst als fruitschaal.

Vragen over hoe afval in goud verandert of ideeën om verspilling tegen te gaan. Het is allemaal welkom in Zuyd Perron Circulair Weert. Deze maand is een expositie te zien van Designstudenten van Zuyd. En daarna worden hier andere duurzame en circulaire projecten getoond.

Afvalkunst

Vierdejaarsstudent Fabienne Quaedackers van Commerciële Economie kijkt lachend naar een grote zitzak die op de grond van de vroegere wachtruimte ligt. “Mag ik", vraagt ze terwijl ze zich al lachend omdraait om neer te ploffen. Als ze hoort dat de zak is gevuld met het plastic afval van één gezin in één maand, bedenkt ze zich. Misschien maar goed ook. Die zitzak hoort bij de expositie over afvalkunst van Zuyd. De afvalexpositie is sinds 9 februari te zien op het station in Weert. 

Buiten op de ramen van de expositieruimte kleven posters met teksten als:  ‘Textielafvalberg van 238 miljoen kilo! Gooi jij ook 14 kilo kleding weg per jaar?’ en ‘Wat doe jij met je kapotte smartphone of laptop?’

Online perron

Maar stel nou dat je geen tijd hebt om hier binnen te lopen en je onder te dompelen in de talloze mogelijkheden om voor goed een einde aan afval te maken. Gewoon omdat je anders je trein mist. “Dan zou het fijn zijn als er ook een online circulair perron komt”, vertellen Fabiënne en haar studiegenoot Anouk Lemans. Anouk is ook vierdejaarsstudent Commerciële Economie bij Zuyd. Tijdens de opening van het circulaire perron presenteerden de twee op 9 februari hun onderzoek naar de wenselijkheid van een online perron.

Ook biechtte Fabiënne hier aan een volle zaal op dat ze tot voor kort niet wist wat een ‘circulaire economie’ eigenlijk is. “Ik had er nooit van gehoord. Nu weet ik dat dit een economie is waarin geen afval meer bestaat. Alles wat mensen niet meer gebruiken, krijgt een nieuwe functie of wordt hergebruikt." Staatssecretaris Vivianne Heijnen knikte en benadrukte dat dit niet snel genoeg kan gebeuren. “Anders hebben we straks drie aardbollen nodig om grondstoffen te winnen en afval te storten. En we hebben er maar een..." 

Katoenen blouse

De staatssecretaris wilde daarom vooral van de designstudenten van Zuyd weten hoe zij hun ontwerpen maken. "Houden jullie dan al veel rekening met het moment waarop een product niet meer gebruikt kan worden? Want jij hebt bijvoorbeeld een katoenen blouse aan. Maar het is een stuk lastiger om die opnieuw te gebruiken als er nylondraad in is verwerkt” De studenten knikken: “Ja we maken alles zo dat het later ook weer herbruikbaar is.”

Ook als je geen kunstenaar of ontwerper bent, kun je je steentje bijdragen zegt Heijnen: ”Bewuster shoppen. Laat je informeren in de winkel over waar de kleren die je wilt kopen van gemaakt zijn.” Fabiënne en Anouk zijn het roerend eens met de staatsecretaris en willen zich ook in de toekomst bezig blijven houden met het circulair maken van Nederland.

Meer info

Het circulaire perron is open op maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 16 uur en op woensdag en vrijdag enkel op afspraak. Zuyd Perron Circulair Weert is een initiatief van het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd. Samen met de NS en de gemeente Weert laat Zuyd studenten en (docent-)onderzoekers hier werken aan een circulaire economie. Dit living lab sluit naadloos aan op de transitiethema’s Toekomstbestendig Bedrijfsleven en Circulair Produceren en op het programma Duurzaam Zuyd. Belangrijk hierbij zijn de duurzame doelen van de Verenigde Naties: de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met name SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs) en SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) zijn goed terug te zien in Perron Weert.

Lees ook het persbericht.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.