Nieuws

Tim Hofman tegen studenten: ‘Ga naar het Malieveld’

Als studenten hun stem in Den Haag willen laten horen, moeten ze in actie komen. Dat zei programmamaker Tim Hofman op 5 oktober in het Conservatorium Maastricht. Hofman was te gast bij Zuyd Talks. Een reeks bijeenkomsten waarbij studenten met bekende Nederlanders praten over hoe het is om anno 2022 student te zijn.

De zaal van het Conservatorium zit tjokvol met studenten van Zuyd en Universiteit Maastricht als Tim Hofman zijn entree maakt. Nancy Kleijnen van de Dienst Studentzaken bij Zuyd schat dat vandaag in totaal een kleine 700 studenten naar de twee sessies van Zuyd Talks in Heerlen en Maastricht zijn gekomen. Op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen zaten ruim 280 studenten in de zaal en er waren 85 online. En nu, in het Conservatorium, zitten er ruim 300 studenten.

Zodra Tim op het podium zit, biecht hij iets op over zijn eigen studententijd. “Dat was echt een rampenplan.” De maker van onder meer het programma BOOS heeft vier jaar gestudeerd en in die tijd heeft hij drie studies niet afgemaakt. "In totaal heb ik één vak gehaald, 7,5 studiepunten en 40.000 euro studieschuld.” De studenten schateren.

Als ze even later vragen mogen stellen, wil een jongen weten hoe je andere studenten activeert voor de politiek of een actie. Hofman brandt los. “Weet je wat opvallend is? Jullie verenigen je niet. Maar als je geen rijke ouders hebt, ben je gewoon facked! Dat is geen grap. De huizenmarkt? Gaat je niet lukken, vriend. Jullie zijn gewoon keer op keer gescrewed. Met dat leenstelsel, tijdens Covid. De overheid gaf geen reet om jullie. En nu met de energietoeslagen zijn jullie weer de lul. Behalve in Heerlen, daar gaat de gemeente studenten wel helpen.”

Wees radicaal

Hofman snapt niet dat de 900.000 studenten in Nederland niet in staat zijn het land plat te leggen. “Niet gewelddadig, maar bezet het Malieveld gewoon voor zes weken.” Hij vindt dat Nederlanders sowieso weinig in opstand komen. “Wij zijn zo rijk en welvarend, verwend èn verwaand. We weten niet meer wat we moeten doen. Ik zou zeggen, verenig jezelf. Je kunt anders straks geen huis kopen. Wees radicaal. Nederlanders zijn niet nuchter. We zijn superopvliegend, maar ook botonverschillig. En het moet altijd gezellig blijven. Maar als je iets wil, moet je het afdwingen. Het hoeft niet gezellig te zijn. Want anders komt er een man met een appel, een fiets en een mutsje (Mark Rutte, red.) en die zegt: ‘toeslagenschandaal, ach, kan gebeuren’.”

Dat Nederland is gepolariseerd, vindt Hofman ‘gelul’. “Er is gewoon nu een groep die zegt: ‘wij hebben inmiddels ook een stem door social media en misschien moeten we af van seksisme, racisme, transfobie en homofobie. Misschien is het tijd om de welvaart eerlijk te verdelen.’ En elke keer als je dat zegt, zegt een witte oude man met een afbetaalde hypotheek: ‘zo, ik vind dit wel heel stevig. Dit is polariserend.’ Nee, bal haar, dat is helemaal niet polariserend.” Een studente in de zaal vertelt dat jongeren na een klimaatmars verwijten kregen, omdat ze ‘verwaand’ zouden zijn. Hofman adviseert haar dat ze zich daar vooral niet door moet laten tegenhouden.

Mentale gezondheid

Weer een andere student krijgt de microfoon toegeworpen en vraagt hoe studenten hun mentale gezondheid moeten beschermen. Hofman antwoordt dat hij het zelf ook niet altijd makkelijk heeft gehad. Hij dacht als student dagelijks dat hij doodziek was en een of meer tumoren had (“Ik ben een enorme hypochonder”). Het stoerste wat je dan kunt doen, is om hulp vragen, vindt hij. "Ook als je een man bent! Vraag gewoon ‘wil je er even voor mij zijn’. Dat heeft mij geholpen. En let op elkaar. In die pandemie ben je misschien in een gat gevallen met jezelf. Heel knap hoe jullie hier uit zijn gekomen trouwens. Volgens mij had ik het nooit overleefd.”  

Als student dronk Hofman veel. “En drank is echt een killer als je last hebt van een depressie of als je je down voelt. Ik verviel steeds in angstpatronen. Als ik vandaag opsta, gebeurt er misschien wel iets, dacht ik. Ik heb dat op een dag opzijgezet en ben radicaal tegen mijn angst ingegaan. Tijdens mijn studie was ik bijvoorbeeld verloofd en ik heb die bruiloft afgezegd. Krankzinnig. Maar achteraf wel de beste keuze in mijn leven. Laat angst nooit leidend zijn.”

Schiphol

De zaal hangt aan zijn lippen terwijl Hofman van het ene onderwerp naar het andere springt. Hij vertelt over zijn interview met John de Mol naar aanleiding van de onthullingen in BOOS over The Voice of Holland. Maar ook over zijn gesprek met ex-Schipholbaas Dick Benschop. “Ik weet nog dat ik zei: ‘wat jij niet hebt, is visie’.” De zaal proest het voor de zoveelste keer uit van de lach. “Nee, maar serieus. Hij zit daar dus terwijl het helemaal stagneert bij Schiphol en hij zegt maar dat het goed gaat komen. Ik vind dat als je drie maanden zit te wanbesturen, je gewoon weg moet. Iedere lul wordt dan ontslagen en hij zegt: ‘ja, kom over drie maanden nog maar eens terug’. Dat was geen gezellig gesprek.” 

Seksuele intimidatie

Het is intussen tijd voor een van de laatste vragen. “Hoe kan onze generatie seksuele intimidatie aanpakken? Daar worstel ik zelf een beetje mee”, vraagt een jongen. Hofman benadrukt dat hij zelf geen expert is. Maar volgens hem ligt de oplossing bij goede seksuele voorlichting aan jongeren en niet bij zwaardere straffen achteraf. En dan volgt een kleine test: "Hoeveel vrouwen in de zaal hebben ooit te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag?" Bijna iedereen steekt een hand op. “En mannen, wie van jullie heeft zich hier wel eens echt schuldig aan gemaakt?” Eén jongen steekt zijn hand op. “Dat vind ik heel wat. Een unicum dat jij dit toegeeft. Dus de vraag is: zijn mannen er blind voor? Wat je wil, is dat mannen elkaar hierop gaan aanspreken en leren de grenzen te herkennen en respecteren. Denken dat vrouwen weerbaarder moeten worden, is een cruciale fout. En mannen moeten nu ook niet gaan zeggen: ‘ooh, we mogen geen seksuele grappen meer maken’. Het moet niet meer zo zijn dat een vrouw die daar iets van zegt een hysterische trut is die de sfeer verpest.”

Hofman krijgt een daverend applaus. Eenmaal buiten de zaal willen verschillende studenten met hem op de foto of een handtekening. Hij neemt alle tijd om met hen verder te praten.

Hulp nodig?

Studenten die naar aanleiding van deze Zuyd Talk behoefte hebben aan een luisterend oor kunnen daarvoor bij een heel team terecht van deskundigen. Denk aan studieloopbaanbegeleiders, studentendecanen, studiekeuzeadviseurs, vertrouwenspersonen en studentenpsychologen, medestudenten en de docenten. Bekijk ook de andere activiteiten van Zuyd voor studenten: In welke mood ben jij?
Mail ideeën voor onderwerpen of sprekers voor Zuyd Talks naar studentenparticipatie@zuyd.nl. Tijdens de eerste Zuyd Talks was Dai Carter te gast.