Studiefaciliteiten
Studentbegeleiding

Studentbegeleiding

Als je bij Zuyd komt studeren, sta je er niet alleen voor. Binnen de opleiding word je op verschillende manieren ondersteund en begeleid. Maar ook buiten de opleiding zijn er mensen bij wie je terecht kunt voor hulp.

Studieloopbaanbegeleiding
Je studieloopbaanbegeleider (SLB'er) is je eerste aanspreekpunt. Je SLB’er begeleidt je bij de keuzes die je binnen je studie maakt en weet waar je met je andere vragen terecht kunt. Een SLB'er wordt ook wel mentor of coach genoemd.

Studentendecanen
Als je tijdens je studie tegen bepaalde zaken aanloopt waarbij je hulp nodig hebt, dan kun je terecht bij de studentendecaan. De decaan kan je adviseren en ondersteunen bij studieaangelegenheden, maar ook bij persoonlijke problemen, zoals:

  • studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals topsport, functiebeperking of chronische ziekte en bijzondere privé omstandigheden
  • studieaangelegenheden zoals studiekeuze, studieonderbreking, studievaardigheden, motivatie
  • financiële zaken als studiefinanciering, prestatiebeurs en andere regelingen
  • wetten, regelingen en reglementen
  • conflicten of klachten

Met een vraag of probleem kun je altijd bij de studentendecaan terecht. Hij of zij verwijst je eventueel door naar de juiste instantie. De studentendecaan gaat altijd vertrouwelijk om met informatie. Je kunt een afspraak maken met onze studentendecanen via +31 (0)45 400 62 53 of +31 (0)43 346 66 66. Ben je al student bij Zuyd? Maak dan zelf een afspraak via Osiris. 

Studiekeuzeadviseur
Voor persoonlijke hulp bij je studiekeuze kun je terecht bij onze studiekeuzeadviseur. De studiekeuzeadviseur begeleid je bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuzetest, twijfel over je studiekeuze en als je wil stoppen of switchen. Je kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat van Studentzaken: +31 (0)45 400 62 53 of +31 (0)45 400 62 31. 

Studieloopbaancentrum
Soms heb je een steuntje in de rug nodig bij je studie. Het studieloopbaancentrum biedt een aantal ondersteunende, opleidingsoverstijgende cursussen en trainingen aan. Dat zijn bijvoorbeeld cursussen op het gebied van zelfhandhaving en assertiviteit of studievaardigheden zoals timemanagement en planning.

Vertrouwenspersoon
Als je tijdens je studie onverhoopt in aanraking komt met ongewenst gedrag zoals pesten, bedreiging, intimidatie of sociale uitsluiting, dan kun je je wenden tot een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon is er om je te steunen en te adviseren. Bovendien helpt hij/zij een einde te maken aan het ongewenste gedrag. Voorop staat dat je zelf bepaalt wat er moet of kan gebeuren. De vertrouwenspersoon is mevrouw Yvonne van Houdt, yvonne.vanhoudt@zuyd.nl, 06-21 59 66 23.
 

Team studentenpsychologen
Het team studentenpsychologen biedt jou begeleiding en ondersteuning bij psychische klachten. Je kunt op eigen verzoek terecht bij het team studentenpsychologen of na doorverwijzing door je docent, studentbegeleider (SB'er) of de studentendecaan. Voor het maken van een afspraak tijdens kantooruren kun je mailen naar studentenpsychologen@zuyd.nl en uiteraard voor jouw persoonlijke vragen. Op basis van je hulpvraag en je studielocatie wordt gekeken bij wie je in het team terecht kan.

Dianne, Jolanda, Marcel en Michêlle zijn er voor jou en zijn werkzaam voor Zuyd in Heerlen, Maastricht en Sittard. Het team studentenpsychologen bestaat uit gespecialiseerde psychologen en een verpleegkundig specialist GGZ.

De gesprekken zijn vertrouwelijk, er zijn geen kosten aan verbonden en er is geen verwijsbrief van een specialist vereist.