Nieuws
Nieuws

Ties hoopt na Open Dag te weten welke studie hij wil

Hoe is het nou om hier te studeren? In de rubriek, 'In de huid van Zuyd', volgen we studenten. We kruipen zo voor één dag in de huid van Zuyd. Vandaag volgen we Ties Spijkers (18) uit Heerlen. Hij studeert nog even niet. Om de juiste opleiding te kiezen, praat hij met studieadviseur Monique Krastman van Zuyd.

Militaire dienst? Nee, dat is het niet voor Ties Spijkers (18) uit Heerlen. Al dacht hij daar in 4 havo op het Sintermeertencollege in Heerlen, nog heel anders over. “Tijdens een meeloopdag op de kazerne sprak Defensie me echt aan. Helaas was het later toch niet wat ik ervan had verwacht. Daarom wil ik nu een hbo-opleiding volgen.” Maar welke?

Vandaag praat Ties hierover met studieadviseur Monique Krastman van Zuyd. Zij geeft toekomstige studenten advies en tips om de opleiding te vinden die bij hen past. “Je denkt misschien dat het mij erom gaat dat je per se bij Zuyd komt studeren. Maar dat is niet zo. Het is veel belangrijker dat jij een opleiding kiest die ook echt bij jou past omdat je dan gemotiveerd bent”, benadrukt ze aan het begin van hun onlinegesprek.

Vroeg opstaan

Om te beginnen vraagt Krastman waarom Defensie het toch niet was. “Tijdens de opleiding zat je daar 24 uur per dag met dezelfde jongens. Met een paar kon ik het prima vinden. Maar sommige anderen spraken me niet aan. En om zes uur opstaan, was het ook niet helemaal voor mij.”

Beroepskeuzetest

Uit de beroepskeuzetest van Ties zijn sport en bouwkunde (Built Environment) gerold. “Daarom ben ik voor Built Environment naar een meeloopdag in Breda geweest. Maar daar kregen we algemene vakken die je bij elke opleiding krijgt, dus dat hielp niet. En verder heb ik ook op internet naar Commerciële-Economie-SPECO-Sportmarketing in Tilburg gekeken en naar Commerciële Economie bij Zuyd.”

Praat met iedereen

Ties is goed bezig, vindt Krastman. “Oriënteer je zo breed mogelijk. Ga ook vooral in gesprek met studenten die deze opleidingen al volgen. Dat kan op school of in een online chat op de website. Maar praat ook met docenten en ga naar nog meer meeloopdagen en open dagen. SPECO is eigenlijk hetzelfde als Commerciële Economie (CE), maar dan met een sportsausje erover. Bij je praktijkopdrachten voor CE kun je daar ook zelf dat sportsausje overheen gieten door telkens een sportonderwerp te kiezen. Ook als je in het tweede jaar je eigen zaak opricht (een student company, red.). Over de werkgelegenheid moet je je geen zorgen maken. Die is er zowel in de sport als de bouw. Maar Built Environment is natuurlijk wel een hele andere tak van sport.”

Zie het voor je

Verder adviseert Krastman Ties om te bedenken waar hij zichzelf over vier jaar ziet. “Loop jij dan met een helm op over een bouwplaats advies te geven of ontwerpen te maken? Of heb jij dan je eigen onderneming en maak je misschien communicatie- en marketingplannen? En kijk ook bij welke groep studenten je je het meeste thuis voelt.”

Diep in zijn hart vindt Ties sport “het leukste van alles”, zegt hij. Maar toen zijn moeder grafisch designer was, vond hij het ook geweldig om haar te helpen. Dus die liefde voor ontwerpen en  bouwen zit er ook echt in. En dat maakt de keuze er inderdaad niet makkelijker op, beseft Krastman.

Tijdelijke baan

Maar geen nood. De studieadviseur van Zuyd grabbelt verder in haar gereedschapskist vol tips. Zoek een bijbaan die aansluit op bouwkunde of sport. “In een onderneming kun je zien wat een salesmanager doet en als handlanger in de bouw, kun je ook beter inschatten of dat werk je aanspreekt. En weet je, heel veel mensen komen uiteindelijk bij een baan terecht waar ze niet voor zijn opgeleid. Dus ook na je opleiding kun je nog alle kanten op. Heb ik je zo een beetje geholpen?”

Ties: “Ja. Heel fijn. Ik ga nog veel rondkijken bij die drie opleidingen. En ik wil met studenten praten, me proberen voor te stellen waar ik over een paar jaar wil werken en ik ga ook al een baantje in een van die richtingen zoeken. Als ik een rapportcijfer moet geven, geef ik een 10 voor de tips en uitleg.”

Open dag

Ben jij er ook nog niet uit wat je wilt studeren? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van de studieadviseurs of loop binnen tijdens de open dag van Zuyd op 8 oktober.

Links: Ties met zijn vriendin, Jolijn, tijdens hun eindexamenfeest. Zij werkt en studeert bij Zuyd. Ze is tweedejaars. Rechts: Ties in gesprek met studieadviseur Monique Krastman.