Nieuws
Nieuws

Studenten helpen bij autorit op zonnepanelen naar Afrika

Studenten van Zuyd gaan de expeditie van een elektrische auto naar Zuid-Afrika analyseren. Dat is in juni afgesproken met Maarten van Pel en Renske Cox uit het Noord-Brabantse Helvoirt. Het koppel vertrekt in november met een elektrische gezinsauto van Nederland naar Afrika. Een reis van ruim 40.000 kilometer waarbij ze geen druppel diesel of benzine gebruiken.

“We willen laten zien dat je ook enorme afstanden duurzaam kunt afleggen”, zeggen Renske en Maarten. Onderweg laden ze daarom hun elektrische auto op met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. De expeditie, 4X4ELECTRIC, zal naar verwachting een jaar duren. Al die tijd houden studenten van Zuyd nauwlettend in de gaten hoe het gaat. Ze kijken naar de range van een elektrische auto en in hoeverre neemt die af door veel tegen- of zijwind. Maar ook de invloed van regen, de ondergrond en extreme hitte worden gemeten. En de vraag is natuurlijk: overleeft de accu alle elementen?

De expeditie is in feite een groot experiment. De studenten krijgen hulp van Itility een system-engineering bedrijf uit Eindhoven. Itility brengt technologie en data samen voor  innovatieve oplossingen. Alle data van de auto worden onderweg live gestreamd naar Itility. Zo kan iedereen via een dashboard op de website van 4X4ELECTRIC zien hoe de reis verloopt. Op dit moment zijn studenten van ICT al bezig met de voorbereidingen van dat dashboard. “We moesten even schakelen in het begin”, zegt een student. “Als we met een idee komen, hebben Maarten en Renske het de week erop al toegepast.” De expeditie is meteen een mooie kans voor de studenten om kennis te maken met het bedrijfsleven en ze zien hoe ICT en data kunnen bijdragen aan duurzaamheid.

Bloedhete Sahara

Renske is met Zuyd in contact gekomen via de docent-onderzoekers Danielle Twardy en Mirjam Ubachs van Zuyd. Ze kent hen via haar werk als Business Developer bij Keyport. Deze ‘triple helix organisatie’ in Midden-Limburg verbindt onderwijs, ondernemers en overheid. “Zodoende organiseer ik met Zuyd al verschillende projecten”, vertelt Renske En nu dus ook haar eigen droom. Een droom die begon tijdens een reis met Maarten in Namibië. “Terwijl we in een gewone huurauto door de bloedhete Sahara reden, drong de impact van klimaatverandering pas goed door. We besloten niet meer met het vliegtuig op reis te gaan. Maar we willen wel graag blijven reizen door de natuur. Zo kwamen we op het idee met een elektrische auto en zonnepanelen te reizen”, vertelt Renske.

ICT en Economie

Danielle Twardy vertelt dat dat verschillende studenten van Zuyd inmiddels zijn aangehaakt bij die droom. Behalve studenten van ICT zijn dat bijvoorbeeld ook studenten uit het  economisch domein. “Afgelopen collegejaar waren er verschillende hackathons in het ZIEL (Zuyd Innovatief Entrepreneurship Lab) van lectoraat Innovatief Ondernemen. Studenten bedachten oplossingen voor vraagstukken over de 4X4ELECTRIC. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, internationalisering, sponsorprogramma, marketing, communicatie en de bepaling van duurzame doelen (Sustainable Development Goals) en projecten.” Samen met de ICT-studenten blijven ook studenten Economie Maarten en Renske komend jaar volgen en waar nodig vraagstukken in hackathons oppakken.

Twardy ziet dat het belangrijk en leerzaam is voor studenten om aan zo’n praktijkgericht, innovatief project mee te kunnen werken: “Maarten en Renske zijn zelf ook jonge mensen en willen de wereld bewust maken van duurzaamheid en circulariteit. In dit project komen de technische, sociale en economische kant van circulaire economie bij elkaar en dat is leerzaam en overstijgt de domeinen. 4X4ELECTRIC levert niet alleen kennis op over elektrisch rijden. Het is ook een inspiratiebron en creëert bewustwording voor duurzame projecten en de Sustainable Development Goals wereldwijd. Het draait allemaal om mensen meenemen in het verhaal en impact maken. Voor, tijdens en na de reis!”

Dutch Tour

Tijdens hun reis slapen Maarten en Renske in een daktent op hun auto en koken ze op een inductiekookplaat. Verder bezoeken ze onderweg projecten die bijdragen aan duurzaamheid. “We willen anderen inspireren en laten zien hoe leuk én haalbaar het kan zijn je leven te verduurzamen.” Voor vertrek reizen ze eerst van 20 september tot en met 16 oktober 2022 kriskras door Nederland om de laadtechniek en de datatools te testen. Hun reisdoelen zijn telkens duurzame projecten in Nederland om ook voor deze inspirerende initiatieven aandacht te vragen.

De voorlopige route door Nederland:

  • 20 september: start Dutch Tour. 
  • 21 september: Bezoek ZigZag Solar panels en Ligne (Zuyd) in Sittard
  • 23 tot en met 25 september: EV Experience op Zandvoort. Hier kun je op het circuit elektrische auto’s uitproberen. 4X4ELECTRIC presenteert hier de expeditie, auto en zonnepanelen. Renske en Maarten overnachten met hun auto en daktent op de start-grid, onder de finish line en in de bekende Tarzan bocht op het circuit. Dit is nooit eerder gedaan.
  • 26 september: LiberTerra Geestmerambacht in Koedijk. Bij deze duurzame woongemeenschap zal 4X4ELECTRIC een workshop verzorgen voor bezoekers.
  • 29 september: VanDenBrug in Heerenveen. Hier komt de auto van Renske en Maarten vandaan. Ze geven hier een presentatie aan mensen die overwegen een elektrische auto te kopen of nieuwsgierig zijn naar de expeditie.
  • 5 oktober: Congres NKC Beter op Kampeerreis in Utrecht. 4X4ELECTRIC wordt geïnterviewd.
  • 8 en 9 oktober: Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. 4X4ELECTRIC presenteert de expeditie in het theater.
  • 15 oktober: op 18 Septemberplein in Eindhoven. Maarten en Renske zijn uitgenodigd om hun plan te presenteren op het 18 Septemberplein voor de Bijenkorf in Eindhoven.

Meer info

Maarten en Renske zijn te volgen via Instagram, LinkedIn, Youtube en hun website.