Nieuws
Nieuws

Expositie: festivals tijdens corona en mensen met snavels

Over duizend jaar hebben mensen enorme ogen en oren omdat ze alleen nog maar op hun beeldscherm leven. Zomaar een visioen van een van de afstudeerders van Maastricht Institute of Arts van Zuyd. Van 30 juni tot 3 juli was de jaarlijkse eindexamenexpositie van afstudeerders aan het Herdenkingsplein in Maastricht: The Beginning 2022. Een impressie.

De mens heeft over duizend jaar niet alleen gigantische ogen en oren. Ook het hoofd groeit enorm om ons groeiend brein te huisvesten. De tweeduizend bezoekers van The Beginning zagen met eigen ogen hoe zwakke tanden straks plaatsmaken voor een harde, sterke bek. Een menselijke snavel. En na honderden jaren van nucleaire oorlogen en kernrampen slagen we erin ons DNA te mixen met dat van een kakkerlak. Kakkerlakken overleven immers alles dankzij hun sterke pantser. Zo’n pantser zal de mens beschermen tegen straling. Wie weet lopen die creaties van Bonnie Bloem over duizend jaar inderdaad rond op de planeet. Bonnie heeft zowel in klei als met portretten gestalte gegeven aan onze achterachterkleinkinderen.

Verlangen in lockdown

Een andere afstudeerder van Maastricht Institute of Arts, Robin Leblanc heeft met fotografie en zeefdruk weerspiegeld hoe de lockdown voelde. Ze maakte voor haar afstudeerproject zelfportretten waarop het dromerige van de avondwolken terug te vinden is in haar kleding en posters. “Festivals waarbij lichtstralen langs je heen schieten en waarbij je in trance raakt.” Haar werk toont het verlangen om tijdens corona te ontsnappen aan de realistische wereld.

Lea Montalbetti heeft een heel lokaal getransformeerd tot een grote zoektocht naar ‘home and far away’. In haar laatste jaar bij Zuyd heeft ze verschillende plekken bezocht die een belangrijk onderdeel van de identiteit van haar familie vormen (Oost-Duitsland, Warschau en Zuid-Frankrijk). Spullen die ze daar vond, foto’s van haar reizen en gespreksfragmenten met haar oma vormen een samenspel van indrukken en beelden.

Elke spiervezel

De sfeer in het lokaal van Lea is niet te vergelijken met de werken die een paar traptreden hoger hangen bij de afstudeerders van de Master Scientific Illustration. Alsof je een medische encyclopedie binnenwandelt. Ava Krueger, Eva Corsmit en anderen laten je hier tot in detail zien hoe elke spiervezel eruit ziet, hoeveel vet er onder de huid van je armen zit en welke prachtige vogels ons luchtruim domineren. “Het lijken wel foto’s. Of schilderijen die met een computer gemaakt zijn”, zegt een bezoeker. En zo blijf je bij The Beginning van de ene verbazing in de andere rollen. Geen wonder dat het een komen en gaan van bezoekers was.

 

Foto's: Jonathan Vos en Judith Houben