Nieuws
Nieuws

Podcast 9: ‘Je baas moet jou inspireren en motiveren’

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om die onderzoeken in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien lectoraten en onderzoeksgebieden. Vandaag zoomen we in op: Employability.

“Zorgen dat iedereen een baan krijgt en houdt!” Dat is grootste passie van lector Jol Stoffers. Samen met studenten en onderzoekers heeft de lector Employability van Zuyd er zijn werk van gemaakt om anderen van werk te voorzien.

Voldoening uit werk

Nee, niet met een eigen uitzendbureau. Maar via onderzoek bekijkt Stoffers zowel voor werknemers, bedrijven als leidinggevenden wat nodig is om iedereen aan werk te helpen en te houden. “Een baan is behoorlijk belangrijk. Je kunt veel voldoening en eigenwaarde uit je werk halen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het in het leven alleen om werk gaat. Het is wel een centraal iets.”

Maar hoe vind je dan als afgestudeerde een perfect passende baan die je voor langere tijd behoudt en hoe zit het met langdurig werklozen? In een tijd dat de vacatures voor het oprapen liggen, is het gesprek over werkgelegenheid tussen Martijn Zoet, lector Futureproof Financial, en Jol Stoffers actueler dan ooit.

Leidinggevenden

Want een toekomstbestendig bedrijf werft nieuw personeel èn investeert in de medewerkers die al langer in dienst zijn. “Samen met jouw lectoraat hebben we nu bijvoorbeeld een mooi politieproject”, zegt Stoffers tegen Zoet. “Het gaat over intelligence en leadership. Een leidinggevende moet in de toekomst andere dingen kunnen dan vijf jaar geleden. Toen kon hij vooral naar de data in Excel-bestanden kijken. Dat is verleden tijd. Nu moet hij persoonlijk contact maken met mensen. Hen inspireren en motiveren! Heel belangrijk voor de toekomst.” Dit sluit naadloos aan op een van de speerpunten van Zuyd: het transitiethema Toekomstbestendig bedrijfsleven.

Een ander project waar Stoffers’ lectoraat mee bezig is, is de Human Capital Scan van de provincie. Hiervoor onderzoekt Zuyd hoe Limburg er nou voor kan zorgen dat geschikt personeel ook in de regio blijft werken en niet verkast naar de Randstad. Studenten en onderzoekers gaan hiervoor de boer op en interviewen tal van mensen. Op basis van de resultaten komen hiaten in de personeelsontwikkeling aan het licht. Zoals gebrek aan kennis op het gebied van data en digitalisering.

Niet alleen de inzet van studenten is hard nodig bij deze onderzoeken. Ook de samenwerking met andere lectoraten op het gebied van marketing, finance en recht is cruciaal in Stoffers’ werk. En al die onderzoeksresultaten leveren ook weer nieuwe lesstof op voor in de collegezaal.

Circulaire bedrijven

Een andere tak van sport waar het lectoraat Employability veel onderzoek naar doet, is circulariteit. Om een duurzamere planeet te krijgen, is het goed als de verspilling van grondstoffen stopt en de afvalberg slinkt. Omdat bedrijven hier een belangrijke rol in hebben, werkt Stoffers veel samen met het lectoraat Innovatief Ondernemen op de Brightlands Chemelot Campus. “We bekijken hoe je circulaire bedrijfsprocessen en businessmodellen krijgt en hoe je zorgt dat mensen op de werkvloer gaan werken volgens de nieuwe plannen.”

Stoffers is niet alleen lector, maar ook hoogleraar bij de Open Universiteit (OU) en verbonden aan het Sociaal Economisch Kenniscentrum Neimed van Zuyd, OU en Universiteit Maastricht. “Bij Neimed kijken we bijvoorbeeld hoe je mensen zodanig kunt trainen en opleiden dat ze een goede bijdrage blijven leveren aan je bedrijf, maar ook aan de Euregio. En hoe we die sterke vergrijzing in de regio oplossen.”

Werk in Limburg

Stoffers noemt de Brightlands Campussen als ideale locatie om personeel te werven. “Limburg is natuurlijk een prachtige plek om te wonen met die heuvels. En de prijzen van de huizen zijn nog redelijk aantrekkelijk. Als er dan ook nog mooie banen zijn bijvoorbeeld op de campussen, is dit best een interessante plek om te wonen.”

Werklozen

Kortom Stoffers heeft zijn handen vol. Hij zit niet werkloos thuis op de bank te Netflixen. Maar welke oplossing heeft hij voor mensen die wel thuiszitten en geen nieuwe opleiding kunnen betalen, vraagt Zoet. “Ga naar Leo Loopbaan. Dat is een initiatief van provincie. Iedereen kan daar terecht voor een passende opleiding of baan.” Want het motto van Stoffers is en blijft : “Zorgen dat iedereen werk krijgt of houdt.”

Beluister hier de podcast.

Leden van het lectoraat Employability met op de voorgrond lector Jol Stoffers.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.
 

Meer over het programma Duurzaam Zuyd