Nieuws
Nieuws

Podcast 7: Zo verdienen ondernemers makkelijk meer geld

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om die onderzoeken in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien lectoraten. Vandaag zoomen we in op: Innovatief Ondernemen.

Het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd is eigenlijk een krachthonk voor bedrijven. De onderzoekers geven bedrijven spierkracht voor de toekomst. Dit gebeurt met twee geheime wapens: circulaire economie en digital marketing.

Grensoverschrijdend

Lector Steven de Groot van Innovatief Ondernemen ziet nu nog vaak Nederlandse ondernemers wat twijfelend bij de grenspaal staan. Ze denken: “Zal ik nou met dat Duitse of Belgische bedrijf gaan samenwerken, of niet?” Voor De Groot is het antwoord helder: “Ja, vooral doen!” Maar hij begrijpt ook dat taal- en cultuurverschillen een hindernis zijn. “Met data als algemene taal voor bedrijven, verdwijnen die verschillen”, verwacht hij.

Digital marketing

En dat is niet het enige voordeel van data. De Groot werkt veel samen met andere lectoraten binnen Zuyd. Een daarvan is Futurproof Financial van Martijn Zoet. Zoet interviewt De Groot ook in deze podcast. Samen bekijken ze hoe digital marketing meer geld in het laatje brengt voor ondernemers. Hetzelfde gebeurt in de samenwerking met het lectoraat Material Sciences. “Je kunt wel allemaal hele mooie nieuwe materialen bedenken. Maar het moet ook rendabel zijn.” Wie zaken wilt doen over de grens, moet rekening houden met andere wetgeving en dan is samenwerking met het lectoraat Preventive Law weer van belang. En zo zetten verschillende lectoraten en opleidingen hun schouders onder het sterker maken van ondernemers.

Circulaire economie

Circulaire economie is het andere ingrediënt om bedrijven toekomstbestendig te maken. Dat betekent overschakelen naar een model van productie en consumptie, waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om zo meer waarde te creëren. Dit verlengt de levenscyclus van producten. “Danielle Twardy is docent en onderzoeker op dit gebied bij Zuyd. Haar studenten winnen veel prijzen met hele goede circulaire ideeën. Dat is natuurlijk een mooie opsteker. Maar het bedrijfsleven profiteert hier ook van”, weet De Groot. Hij vertelt dat de samenwerking rond circulaire projecten bedrijven, onderwijs en onderzoekers met elkaar verbindt en dat bedrijven hierdoor steeds meer circulair kunnen ondernemen. “Daarnaast vraagt circulaire economie ook een bepaalde attitude voor medewerkers en bedrijven. Dat is het vakgebied van mijn collega Jol Stoffers (lector Employability, red.).”

Corona

Innovatief ondernemen betekent altijd vernieuwen. Dus ook als de wereld in de greep van corona is vertelt De Groot in de podcast. “Daarom hebben we tijdens de lockdown onderzocht hoe bedrijven er toch in slagen geld te verdienen en wat hun kansen zijn. Met digital marketing wordt het makkelijker om over de grens zaken te doen. “Maar tijdens corona zat China op slot. Dan liggen er lokaal kansen.” Het bedrijfshart van De Groot gaat sneller kloppen als hij samen met bedrijven kan kijken hoe hij hen vooruit kan helpen. “Ik vind het mooi om te kijken hoe dat lukt. De bedrijven op hun beurt realiseren zich steeds beter dat het gros van de studenten van Zuyd na de studie in Limburg blijft en dat dit dus hun toekomstige werknemers zijn. Dat motiveert nog eens extra om die samenwerking met Zuyd aan te gaan.” De podcast is hier te beluisteren.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.