Nieuws
Nieuws

Podcast 5 Mensen helpen met kunstmatige intelligentie

Studenten van Zuyd dragen buiten de collegezaal een steentje bij aan onderzoeken van bedrijven en instellingen. Om die onderzoeken in beeld te krijgen, is een podcastserie gemaakt over tien lectoraten en onderzoeksgebieden. Vandaag zoomen we in op: Data Intelligence.

Over pak hem beet vijftig jaar is het zover. Dan overstijgt de intelligentie van computers mogelijk die van mensen. Dat zegt Roger Bemelmans, lector Applied Artificial Intelligence van het lectoraat Data Intelligence bij Zuyd. “Dit is de verwachting van de goeroes op het gebied van kunstmatige intelligentie. Nu kan al geen enkele mens meer winnen van een schaakcomputer. Maar dat is heel specifiek één tak van sport. Over vijftig jaar is het niet ondenkbaar dat de techniek op elk gebied intelligenter dan de mens”, vertelt Bemelmans in de podcast over Data Intelligence aan Martijn Zoet, lector Futureproof Financial.

Vier revoluties

Tot nu toe zijn er drie industriële revoluties geweest:

  • in 1748 (de stoommachines)
  • in 1870 (elektriciteit)
  • in 1969 (de automatisering)

De vierde revolutie zal de boeken in gaan als die van ‘de slimme data’. Voordat Bemelmans voorbeelden mag noemen van zijn lectoraatsonderzoeken wil Zoet eerst weten wat kunstmatige intelligentie nou eigenlijk is. “Dan heb je het over niet biologische machines die dingen doen die wij intelligent vinden”, vertelt Bemelmans.

Hij wil die mogelijkheden van machines niet zozeer theoretisch onderzoeken. “Ons gaat het er vooral om wat je er praktisch aan hebt als bedrijf, maatschappij of burger. Samen met de Open Universiteit kijken we bijvoorbeeld naar ‘machine learning’. Dat betekent dat we een heleboel gegevens verzamelen. In dit geval data over hoeveel mensen sporten en bewegen. Met behulp van algoritmen bekijken we daarna welke inzichten we hieruit kunnen halen. De computers kunnen patronen ontdekken die we er met gewone statistiek of andere technieken nooit uit hadden gehaald.”

Kind met spierziekte

Bemelmans noemt zijn lectoraat contextloos. “Daarmee bedoel ik dat je ict overal kunt toepassen. Daarom helpen we bij verschillende transitiethema’s van Zuyd: op het gebied van duurzaam produceren, de zorg en toekomstbestendig bedrijfsleven. Als het gaat om duurzaam produceren kom je al snel uit bij de Brightlands Chemelot Campus. Om materialen te recyclen, moet je naar de hele productieketen kijken. Een elektrische auto klinkt bijvoorbeeld duurzaam. Maar tijdens de productie valt dat nog reuze mee.” Op dat vlak is dus winst te halen. En ook binnen de zorg kan het beter. “Een kind met een spierziekte moet nu bijvoorbeeld om de twee weken naar het ziekenhuis komen voor metingen. Dat is een zware belasting voor een gezin. Mijn collega werkt daarom aan een oplossing waarmee de familie die metingen dagelijks zelf thuis kan doen. De resultaten gaan rechtstreeks naar het ziekenhuis. Zo ontlast je die familie en de dokter krijgt veel meer meetresultaten waardoor hij een beter beeld krijgt”, vertelt Bemelmans.

Ook om bedrijven goed voor te bereiden op die vierde technische revolutie lopen er tal van onderzoeken. Een daarvan is het project over de ‘digital twins’. Hiermee wordt een apparaat van een bedrijf digitaal gekloond. Het krijgt een tweelingbroer. Op die digitale kloon kunnen Bemelmans en zijn onderzoekers in een simulatieomgeving heel realistisch allerlei scenario’s loslaten zonder dat het origineel schade oploopt. Studenten, bedrijven, tal van andere lectoraten en opleidingen zijn dagelijks betrokken bij de onderzoeken van het lectoraat Data Intelligence.

“Econoom Klaus Schwab van het World Economic Forum zegt dat de digitale en biologische wereld in de toekomst steeds meer met elkaar verweven worden met daaroverheen een sausje van kunstmatige intelligentie. Hierover zijn al enorm veel boeken en films gemaakt. Als ik één boek zou moeten adviseren, is het ‘Life 3.0’ van Max Tegmark. Dit gaat over kunstmatige intelligentie en waar we over 30 en 10.000 jaar staan. Het mooie is dat je geen verstand van AI hoeft te hebben om Tegmark te begrijpen.”

Bemelmans vertelt in de podcast dat hij verzot is op technologie. Het bedenken en maken van nieuwe dingen. Maar wat het extra mooi maakt, is dat hij hiermee iets kan betekenen voor de kwaliteit van leven van iedereen op aarde.