Nieuws
Nieuws

Auroraflat Heerlen schudt negatief imago van zich af

De Auroraflat in Heerlen schudt langzaam maar zeker haar negatieve imago van zich af. Zaterdag 4 juni is de muurschildering op de gevels van de flat officieel gevierd en zijn de plannen van Zuyd Hogeschool en Wonen Zuid voor het tweede deel van de renovatie gepresenteerd.

Lector Smart Urban Redesign van Zuyd, Nurhan Abujidi, weet wel hoe het komt dat Aurora haar negatieve naam langzaam verliest. “Bij eerdere pogingen om het imago op te poetsen, is telkens verzuimd uit te gaan van de bewoners en hun kracht. Wat altijd ontbrak was de directe communicatie, het contact met bewoners van onderop. Je moet erachter komen wat hun potentieel is en dat kapitaliseren. In Aurora is die kracht de culturele diversiteit. Maar niemand viert dat. We moeten dat versterken en verbinden met het centrum van de stad.”

Renovatie binnenplaats

Nou dat is gelukt. Hoe? Op de eerste plaats is de Auroraflat onderdeel van het Urban living lab in Heerlen waar Zuyd drie jaar geleden mee is begonnen om een bijdrage te leveren aan een duurzame, inclusieve en vitale buurt. Op de binnenplaats heeft het lectoraat Smart Urban Redesign de klimaatcondities verbeterd. Daarnaast is de ruimte getransformeerd in een ontmoetingsplek waar gebruik is gemaakt van natuurlijke, circulaire en inclusieve veranderingen. Naast deze eerste renovatieronde van de binnenplaats heeft het kunstenaarscollectief Boa Mistura uit Madrid samen met de bewoners de gevels van de flat een kleurrijke jas gegeven. En er zijn nog meer plannen. Een groene binnenplaats, een koffiehonk, samen barbecueën, een openlucht bioscoop en elke week samen eten. Abujidi heeft nog genoeg ideeën om de flat een warm thuis te maken. Maar de eerste belangrijke stap is al gezet. De verf van Boa Mistura en de renovatie van Zuyd bleken een sociaal bindmiddel. Buren kijken sindsdien meer naar elkaar om, eten nu al regelmatig samen pizza op de binnenplaats en brengen elkaar warm eten. Als een buurman toch nog eens net als vroeger staat te schreeuwen, schreeuwt niemand meer terug. Nee, ze bellen Wonen Zuid en zeggen: “Ik geloof dat de buurman even wat hulp nodig heeft.”

Student woont in studieproject

Samen met studenten van Zuyd en de flatbewoners werkt lector Abujidi nu aan de nieuwe plannen voor de verdere renovatie van de flat. Een student van Zuyd, Sepideh Zareel, woont om die reden zelfs in de flat. Ze woont dus in haar eigen studieproject en ziet dat er wel nog “redelijk wat criminaliteit” rond de flat is en dat er behoefte is aan een veilige plek op de binnenplaats waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Daar wordt in het tweede deel van de renovatie hard aan gewerkt.

Lees ook het verhaal in de Limburger over de Auroraflat.