Nieuws

Trails of Global Minds geeft studenten internationale ervaring

Stage in het buitenland. Een van de hoogtepunten tijdens je studie. Maar de voorbije twee jaar zagen veel studenten deze kans om hun vleugels uit te slaan aan hun neus voorbijgaan. Met dank aan het coronavirus. Om die pijn wat te verzachten, plakte de Hotel Management School Maastricht samen met het lectoraat Global Minds at Work vorige week een pleister op de wond: de ‘Trails of Global Minds’.

Gedurende drie dagen hebben derde- en vierdejaars studenten van de Hotel Management School Maastricht (HMSM) in kleine groepjes gewandeld door de Euregio. De tochten waren allemaal ongeveer twintig kilometer lang en voerden in de omgeving rond Vaals door prachtig glooiende landschappen afgewisseld met pittoreske dorpjes. Zo ook op woensdag 30 maart.

Plattegrond vergeten…

Bij de bushalte ter hoogte van de Wilfried-König Strasse aan de rand van Aken wachten drie docenten van de HMSM op een bus vol studenten. Zodra iedereen is uitgestapt, klapt de chauffeur de deuren dicht en vervolgt zijn weg. “Wie van jullie heeft de plattegrond”, vraagt docent Armand Odekerken. De studenten kijken elkaar vragend aan. “Oh nee, hij ligt nog in de bus”, roept derdejaars Ugo Gravagno (20). Hij kijkt de bus na. Gelukkig heeft iemand anders nog een kopie en Armand heeft de route ook op zijn mobiele telefoon. Na een korte discussie over de te nemen route, komt de groep in beweging. Met de afdaling van een onverhard pad nemen de studenten afscheid van de enorme bedrijfsgebouwen van Aken. Een kabbelend beekje en kwetterende vogels overstemmen het geraas van auto’s in de verte.

Internationale verhalen

Geoff Marée is net begonnen als docent bij de hotelschool en grijpt met beide handen deze kans aan om studenten en collega’s beter te leren kennen. Zijn collega Armand legt uit dat de studenten vandaag kennis kunnen maken met de internationale Euregio waarin ze studeren. “Andere mensen, andere gebouwen en we hebben gemixte groepen samengesteld van nationale en internationale studenten.” Aan het slot van de wandeling wacht de studenten nog een verrassing. “De ene groep ontmoet een stel dat uit Syrië is gevlucht. Zonder bezittingen en enige kennis van de Nederlandse taal zijn ze er toch in geslaagd in Nijswiller een eigen restaurant te beginnen. Ze vertellen hoe ze dit hebben gedaan. Een andere groep zal een veteraan van Defensie ontmoeten die vaak is uitgezonden naar het buitenland. Ook hij zal vertellen over zijn ervaringen en vragen beantwoorden”, vertelt Armand. Doel is dat de studenten ondanks dat ze hun stage in het buitenland hebben gemist, zo toch iets opsteken van andere culturen. Om ook aan te haken op de oorlog in Oekraïne heeft elke groep sponsors gezocht voor hun wandeling. Met het eindbedrag wil de hotelschool via hun Foundation HMSM straks een student uit Oekraïne of Rusland financieel ondersteunen. In het begin van de wandeling bestaat de groep nog duidelijk uit twee delen. De Nederlandse studenten en de internationale. Maar na de beklimming van de Seffenterberg raken ze steeds meer met elkaar in gesprek.

Verlangen naar buitenlandstage

“Door corona kon ik geen stagelopen in het buitenland”, vertelt Ugo Gravagno. “In plaats daarvan heb ik stagegelopen in IJmuiden bij Basecamp Tiny House Eco Resort.” Toen lector Ankie Hoefnagels vroeg wie wilde helpen met de organisatie van deze Trails of Global Minds-wandelingen, aarzelde Ugo geen moment. “Ik heb me meteen opgegeven omdat ik het leuk vind om iets te organiseren. Globalisering en internationaal samenwerken vind ik geweldig. Ik heb zelf ook Italiaanse en Libanese roots, ik groeide op in Duitsland waar ik in de Franstalige klas zat en nu studeer ik in Nederland”, lacht hij. Ugo verklapt dat de teller van de studiebeurs voor een student uit Oekraïne of Rusland deze ochtend al op 2000 euro staat. Dat werd uiteindelijk zo’n 3000 euro.

IJsautomaat en koeien

Zijn tweede stage hoopt Ugo alsnog in het buitenland te kunnen lopen. Liefst buiten Europa. Ook derdejaars Marald Verschut (24) wil naar het buitenland. “Ik heb er wel even over moeten nadenken voordat ik besloot mee te wandelen. Het is toch twintig kilometer. Maar het regent niet, dus ik ben meegegaan.” Ergens vanuit zijn rugzak klinkt muziek. Ideaal om de moed erin te houden. Vorig jaar liep Marald stage bij Randstad en voor zijn tweede stage wil hij graag naar Engeland gaan. “Gelukkig heb ik nog een tweede stage. Want ik heb nou juist voor de hotelschool gekozen omdat je hier de kans hebt in het buitenland stage te lopen.” Na zijn opleiding ziet hij zichzelf ook nog wel een tijdje in het buitenland wonen. “Al denk ik dat ik uiteindelijk wel weer terug naar Nederland kom.” Verderop wandelen de studenten langs een heuse ijsautomaat en er is nog even tijd om koeien te knuffelen.

Nieuwe traditie?

Lector Ankie Hoefnagels van Global Minds at Work kijkt tevreden terug op het evenement. “Het was bedoeld als eenmalig evenement om studenten een ervaring te geven die vergelijkbaar is met het arriveren in een vreemde stad. Zelf je weg vinden. Veerkrachtig en flexibel zijn. Nou de studenten hebben wel bewezen dat ze dat zijn. Ik heb stiekem moeten lachen om hun vindingrijkheid. Ze leenden e-stepjes op de campus van RWTH Aachen, of ze liftten gratis mee met een Omnibuzz. Na afloop zeiden ze dan dat de chauffeur een immigrant was met wie ze uitgebreid hadden gesproken. Ik zag ook hoe studenten geraakt werden door de verhalen van onze sprekers. De sfeer was goed. Daar doe je het voor. Zo omvangrijk als deze keer organiseren we het niet snel opnieuw. Laat ze maar weer lekker op internationale stage gaan. Maar op kleine schaal blijven we de wandelingen organiseren, in combinatie met Euregionale onderwijsactiviteiten. Er is ook belangstelling vanuit andere Zuyd academies. En een paar collega’s zagen het al als teamuitje voor zich”, vertelt Hoefnagels.