Nieuws
Nieuws

Zuyd nomineert Social Work-studente voor landelijke titel Hbo Held

Wij weten het al zeker: Social Work-studente Meggie van Schaik is een echte held. Een Hbo Held wel te verstaan. Daarom is zij door Zuyd voorgedragen voor de verkiezing Hbo Held 2022 van de Vereniging Hogescholen. Vlak voor carnaval ontving Meggie het nieuws over haar nominatie, met felicitaties en een flinke bos bloemen uit handen van academiedirecteur Ellen Leers en docente Social Work Hilde van Schaeren. Lees het verhaal over onze held en haar werk voor vluchtelingen.

Ze was een beetje beduusd maar voelde zich ook heel vereerd dat Zuyd juist haar voor de verkiezing Hbo Held 2022 heeft genomineerd. Als stagiaire bij het Prebachelorprogramma voor vluchtelingen van Zuyd begeleidt Meggie studenten met een verblijfsvergunning bij het vak studievaardigheden, en zorgt ze er – samen met andere stagiairs – voor dat deze studenten zich ‘thuis’ voelen in de Nederlandse onderwijsomgeving. “Ik help de studenten niet alleen met de taal of studievaardigheden, maar ook met allerlei administratieve taken. Je moet veel regelen als je als vluchteling naar Nederland komt en hier onderwijs wilt volgen. Accounts aanvragen, je inschrijven bij Studielink of voor examens en open dagen van vervolgopleidingen, de juiste verzekeringen afsluiten, een huisarts vinden... Je weg hierin vinden is niet gemakkelijk, maar met onze hulp lukt dat wel. Ik doe dat graag en daarom pak ik veel uit mezelf op, ook als het misschien niet tot mijn buddie-taken hoort.”

Ook buiten schooltijd

Maar Meggie’s inzet gaat een flinke stap verder. Vooral tijdens de coronacrisis was de extra hulp van Meggie en haar medestagiaires hard nodig. De vluchtelingstudenten zijn jong en meestal zonder hun ouders in Nederland. Ze kennen de weg in onze gezondheidszorg niet goed of kunnen nog onvoldoende goed aangeven dat ze medische hulp nodig hebben. “Toen heb ik via Whatsapp ook buiten schooltijd veel contact gehad, om te checken of alles nog oké was of dat ze hulp nodig hadden”. En ook bijzonder: in december bezorgde Meggie asielzoekers in de gemeente Sittard-Geleen een onvergetelijk Sinterklaasfeest, door samen met andere studenten van de opleiding Social Work surprises te verzamelen en voor de kinderen een gezellige pakjesavond te organiseren.

Maak kennis met held Meggie

Meggie van Schaik (20 jaar) uit het Midden-Limburgse Maria Hoop is tweedejaarsstudente bij de opleiding Social Work van Zuyd. Voordat ze bij Zuyd begint volgt ze de mbo-opleiding Onderwijsassistent. Tijdens die opleiding komt ze voor het eerst in contact met asielzoekers, als ze stage loopt bij het AZC in Echt. “Ik hielp vooral de kleine kinderen met taal door ze voor te lezen, maar vond ook het contact met de ouders en de grotere broers en zussen mooi. Daarom ben ik nog lang als vrijwilliger werkzaam geweest bij het AZC.” Deze ervaring is de reden dat Meggie ervoor kiest om na het mbo de opleiding Social Work te volgen. Met haar studie wil ze vluchtelingen blijven helpen. “Het liefst alleenstaande minderjarige asielzoekers. Zonder ouders die je bijsturen is het voor hen moeilijk om hier veilig op te groeien. Daarom wil ik hen helpen bij hun integratie. Met deze nominatie hoop ik dat ik kan laten zien dat Nederland een tolerant land is, en dat mensen hun vooroordelen over vluchtelingen opzij zetten en ook gaan helpen. Dat hoop ik echt.”

Van onschatbare waarde

Voor Hilde van Schaeren, docente Social Work en een van de coördinatoren van het Prebachelorprogramma, waren dit genoeg redenen om Meggie voor te dragen voor de nominatie. “Het is mooi om te zien hoe begaan Meggie is met deze groep studenten. Haar hart ligt echt bij het helpen van vluchtelingen. Het vertrouwen dat Meggie ze kan geven is van onschatbare waarde”.

"Het is mooi om te zien hoe begaan Meggie is met deze groep studenten. Haar hart ligt echt bij het helpen van vluchtelingen. Het vertrouwen dat Meggie ze kan geven is van onschatbare waarde" (Hilde van Schaeren, docente). 

Dat beamen ook Renad uit Syrië en Adel uit Saoedi-Arabië. Zij volgen als statushouder sinds oktober 2021 het Prebachelorprogramma en willen in september van dit jaar starten met de opleiding ICT bij Zuyd. Adel: “Voor ons is het belangrijkste dat we de Nederlandse taal leren. Maar ook dat we weten hoe het onderwijs hier werkt. Daar helpen Meggie en de andere buddies ons mee.” Renad: “Het is ook fijn dat we door het programma andere mensen leren kennen, niet alleen andere vluchtelingen. Dat maakt het allemaal wat makkelijker en minder eenzaam voor ons. Zeker tijdens corona. We waarderen dat zeer.”

Inspirerend, ook voor docenten

Maar er is nóg een reden waarom juist Meggie de titel Hbo Held verdient. Hilde: “Jonge mensen die zich op vrijwillige basis zo inzetten voor anderen inspireren ook ons, de docenten. Als wij van een stagiair terug krijgen dat de studenten een les moeilijk kunnen volgen omdat een docent te snel praat of een slordig handschrift heeft, dan staan we daar open voor. Het heeft een enorme wisselwerking; we functioneren echt als een team en groeien er allemaal door. De manier waarop Meggie in dat team functioneert is lovenswaardig. Echt heel bijzonder om te zien.”

De verkiezing Hbo Held 2022

De verkiezing Hbo Held 2022 wordt georganiseerd door de Vereniging Hogescholen (VH). Met de verkiezing wil de VH hbo-studenten in de schijnwerpers zetten die nu al een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren of laten zien hoeveel waarde hun opleiding toevoegt aan hun carrière. Alle 36 hogescholen in Nederland kunnen een student nomineren. Bij Zuyd kozen de directeuren Meggie uit een groep van acht studenten die door hun eigen opleiding of docent naar voren waren geschoven omdat ze iets bijzonders of extra’s hebben gedaan tijdens hun studie.

Medio april kiest een jury bestaande uit onder andere 36 studenten (van elke hogeschool een) een top drie. Tijdens het VH-congres op 13 juni in Den Bosch – dat als thema ‘Helden van het hbo’ heeft – kunnen de bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriete Hbo Held.

Prebachelorprogramma essentieel voor regio

Zuyd Hogeschool startte het Prebachelorprogramma voor vluchtelingen in 2017 in samenwerking met Fontys Hogescholen, om statushouders voor te bereiden op een vervolgstudie in het hoger onderwijs in Nederland. Hilde: “Met de huidige ontwikkelingen in de wereld is de verwachting dat er weer meer vluchtelingen naar Nederland komen. Hen helpen bij de integratie in onze samenleving en ons onderwijs is essentieel, want we krijgen daar veel voor terug. Niet alleen als mens, maar ook als samenleving. Goede ICT’ers, verpleegkundigen en technici voor onze regio bijvoorbeeld, arbeidskrachten waar momenteel een groot tekort aan is. Daar zet het Prebachelorprogramma op in. Ik hoop dat we dat samen met de Nieuwste Pabo en met steun van de gemeenten in onze regio en de Stichting Vluchteling Studenten UAF nog lang kunnen blijven doen.”