Nieuws

Zuyd rules in Circulaire Economie

Studenten van Zuyd winnen goud, zilver èn brons tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Goud was voor het kledingpaspoort van team FairTrace. Zilver ging naar het duurzame maandverband van Ecocycle. En de computeranimatie van FitAdvisor kreeg de bronzen medaille.

Dat een team van Zuyd in de prijzen zou vallen was al meteen duidelijk tijdens het begin van de landelijke finale in de Week van de Circulaire Economie. De regionale jury van Brabant en Limburg stuurde vorige week drie teams naar de finale omdat 65 studenten van Zuyd en Fontys zich hadden ingeschreven voor de hackathon. Verder hadden maar twee teams van andere hogescholen het tot de finale geschopt.

Goud

De landelijke Jury gaf Fairtrace 32 punten omdat “de potentiële impact heel hoog is” als klanten via een QR-code op het label kunnen zien hoe duurzaam die broek of trui gemaakt is. Dat het “mega-complex en arbeidsintensief” is om al die gegevens in te voeren, deed daar niets aan af.

Zilver en brons

Uitwasbaar maandverband van afgedankte kleding vindt de jury niet helemaal uniek, maar dat hiermee ook nog armoede en een “lastig product” worden aangepakt, kon de jury wel waarderen. De bedenkers van de FitAdvisor hebben zich volgens de jury “gefocust op een lastige verliesstroom aan grondstoffen” en de businesscase vindt de jury nog “twijfelachtig”.