Nieuws

Drie Zuydteams winnen hackathon met aanpak kledingoverschot

Maar liefst drie studentteams van Zuyd gaan naar de finale van de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Dat heeft een dertienkoppige jury bepaald. De jury kon kiezen uit elf creatieve ideeën om het kledingoverschot tegen te gaan.

65 studenten van Zuyd en Fontys bedachten hun oplossingen in gemengde teams met studenten uit verschillende opleidingen van beide scholen. De jury is vooral gevraagd te letten op innovatie, impact en meervoudige waarde creatie. De winnende ideeën zijn van de regionale hackathon zijn: Ecocycle, FareTrace en FitAdvisor.  

Ecocycle

Het team van Ecocycle heeft een oplossing voor twee problemen bedacht: het textieloverschot en menstruatiearmoede. “Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen heeft niet genoeg geld voor tampons of maandverband. Daardoor gaan ze niet naar hun werk of school als ze ongesteld zijn. Verder werd er in 2019 alleen al in Nederland 814 kiloton kleding en textiel weggegooid”, vertelt Anne-Pauline de Baedts in haar presentatie tijdens de regionale voorronde. Samen met haar teamgenoten Han Hesen, Vera Parren en Kim van Vehmendahl is ze op het idee gekomen om van die afgedankte kleding uitwasbaar maandverband te maken. Hun idee is nog maar net geboren of het team heeft al een mail naar de maandverband producenten Libresse en Always gestuurd om te kijken of zij iets in hun concept zien. Wie weet krijgen ze al een eerste reactie voordat ze hun idee op vrijdag 11 februari mogen pitchen tijdens de landelijke finale. “Innovatief, maatschappelijke impact, vernieuwend”, vindt de jury van deze oplossing die twee problemen tegelijk aanpakt.

FairTrace

Met FairTrace willen de studenten Kylian van Dijk, Max Nuijts, Jip Rouschop, Sven Snelting, Indy Speetjens en Femke Tijsen bewustwording creëren over dat enorme kledingoverschot bij consumenten. Hoe? Met een QR-code en een materialenpaspoort bij elk kledingstuk. Als je dan een shirt in de winkel ziet, kun je de QR-code scannen om in één oogopslag te zien hoe duurzaam het gemaakt is. De presentatie van team FairTrace drukt je wel even met je neus op de feiten. Het beeld gaat op zwart gedurende tien seconden. Daarna vertelt Kylian aan de jury dat in die tien seconden het nodige is gebeurd: “Er is wereldwijd 29.173 kilo kleding weggegooid, verder is er 25.050 vierkante meter water verbruikt voor textiel en er is 158.000 kilo microvezels in het zeewater terechtgekomen.” Hoe meer druppels jouw shirt in de FairTrace-app krijgt, hoe meer water ervoor verspild is. “Heel innovatief om met QR-codes iets te realiseren”, staat in het juryrapport.

FitAdvisor

Het team van de FitAdvisor zoekt de oplossing in het pashokje. “Als je online kleren koopt en vier stuks in verschillende maten koopt omdat je niet weet welke broek nou het beste valt, stuur je de drie die niet passen weer terug”, vertelt Peter de Boer tijdens zijn pitch. Dit betekent in de praktijk dat 40 procent van alle online gekochte kleding weer retour gaat. Dat kost 12,50 per retourzending en het leidt tot 1.200.000 vernietigde kleidingstukken. Gloednieuwe kleding. Dat systeem wil Peter samen met Levi Bastings, Sebastian Huisman, Maarten Polderman, Anna van der Velden en Joep Versteegen een halt toeroepen met een 3D-model. Elke consument kan bij de FitAdvisor zijn eigen, op maat gemaakte paspop laten samenstellen, een avator die precies dezelfde beenlengte, schoenmaat en schouderbreedte als de consument heeft. Op die manier kun je in een digitaal pashokje kijken welke maat van die broek jou het beste staat en weet je precies welke je moet kopen. Uiteraard zie je ook meteen of die broek wel duurzaam gemaakt is. De jury was blij verrast met het idee om de retourstroom van kleding te verminderen door een avatar als digitale paspop in te zetten.

Of een (of meer) van deze concepten ook landelijk in de prijzen vallen blijkt op vrijdagmiddag 11 februari tijdens de landelijke finale.