Nieuws

Studenten Social Work dompelen zich onder in de wijk

Zo’n 140 tweedejaars studenten Social Work van Zuyd Hogeschool haalden de afgelopen week mooie en unieke verhalen op bij bewoners en professionals in vier wijken in Sittard-Geleen; Sittard Centrum, Sittard-West, Geleen Centrum en Geleen-Zuid. Verhalen die inzicht geven de geschiedenis van de wijk, hoe buurtbewoners de wijk ervaren, hun betrokkenheid, wat ze graag anders zouden willen zien, wat ze waarderen en wat ze zelf willen doen voor de leefbaarheid in hun buurt. Korte én lange persoonlijke verhalen die een helder beeld schetsen van de wijken en hun bewoners.

Ineke Ketelaar, senior-docent bij Social Work en coördinator van het project, legt uit: “De opdracht ‘Sprekend Sittard’ biedt een prachtige leeromgeving voor onze studenten. Hier maken ze kennis met het leven in de wijk en leren ze hoe verschillende disciplines er werkzaam zijn. We noemen dit ‘de onderdompeling’, een vorm van ‘etnografische onderzoek’ dat vraagt om een zogenaamde ‘outreachende houding’. Met andere woorden: studenten gaan de wijk in, stappen spontaan op de buurtbewoners af en knopen een gesprek aan. Soms wandelend door de wijk, soms staand bij een kunstwerk of bijzondere plek, zittend op een bankje of in de uitvalsbasis die ze in elk van de vier wijken hebben. Ze praten aan de hand van een vooraf opgestelde onderwerpenlijst, maar het is natuurlijk de kunst om door te vragen op specifieke thema’s. Want dat levert uiteindelijk de echte verhalen op. De verhalen worden na afloop geanalyseerd. Uiteindelijk schrijven de studenten voor elk stadsdeel één verhaal dat de identiteit van de wijk weerspiegelt en waarin bewoners zich herkennen.”

“Studenten gaan de wijk in, stappen spontaan op de buurtbewoners af en knopen een gesprek aan.”

Super vet

Liam Starmans, een van de deelnemende studenten, beoordeelt de week als ‘super vet’. “Niet alleen omdat het interessant is om de gesprekken te voeren, maar vooral omdat de verhalen er echt toe doen. Wat mij vooral opviel is het contrast in de wijk; aan de ene kant mensen die het er geweldig vinden en aan de andere kant mensen die zich juist onveilig voelen. Jongeren die vooral plekken willen om te chillen of te voetballen, en ouderen die zich zorgen maken over overlast.” Evi Coenen, een van de andere studenten die deelnemen, herkent het contrast. “Limbrichterveld is een hele diverse wijk; je komt hier veel verschillende mensen, culturen en leeftijden tegen. Iedereen beleeft dingen op zijn of haar eigen manier. Het is chill om daarmee in aanraking te komen.” Een verhaal dat indruk maakte op Evi is het interview met de leidinggevende bij de Action. “Zij vertelde me dat ze voordat ze hier kwam werken nogal wat aannames had over de buurt want mensen met verschillende afkomst, met veel veel diefstal en onveiligheid. Nu schaamt ze zich daarvoor. De buurtbewoners zijn de fijnste klanten die ze ooit heeft gehad.” Anne Marijke Kramer viel op dat de mensen erg open waren. Natuurlijk was onze komst al aangekondigd, maar dan nog. Sommigen hebben echt het achterste van hun tong laten zien.” Het gesprek met de bevlogen directeur van de basisschool is Anne Marijke met name bijgebleven. “Zij vertelde over de belangrijke functie die de school in de wijk heeft voor kinderen en ouders. De basisschool is een ‘groene basisschool’ en brengt kinderen op jonge leeftijd in aanraking met ‘vergroening’ en verbetering van leefomstandigheden in de wijk. De directeur was ook betrokken bij de totstandkoming van de Toekomstvisie 2030.”

“Een mooie opdracht die er echt toe doet”

Toekomstvisie 2030

Voor de gemeente Sittard-Geleen levert de onderdompeling waardevolle informatie op. Daphne Kagelmaker, beleidsmedewerker Sociaal Domein: “Studenten gaan dit jaar voor de derde keer de wijken in. In overleg met Zuyd is ervoor gekozen de opdracht dit jaar uit te voeren in vier wijken waar de komende jaren veel ontwikkelingen gaan plaatsvinden in het kader van die Toekomstvisie 2030. Belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld gezondheid, veiligheid en veerkracht. De Toekomstvisie 2030 is een gezamenlijk product van de gemeente, ondernemers, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en burgers. Leuk om te melden is dat de wijkverhalen die vorig jaar zijn opgehaald ook hebben gediend als input voor de visie. Dit jaar hopen we dat de verhalen ons inzicht geven of we op de goede weg zitten of dat we accenten moeten verleggen. Wij zien uit naar het eindresultaat.”

“De wijkverhalen die vorig jaar zijn opgehaald hebben ook gediend als input voor de Toekomstvisie 2030.”

Tentoonstelling

De verhalen worden straks gebundeld in een mooi boekje dat bewoners − als ze daar prijs op stellen − krijgen thuisgestuurd. Op 24 januari is er een tentoonstelling waar de verhalen worden gepresenteerd.