Nieuws

Subsidie Zuyd en partners voor onderzoek steunkousen

Zorgen dat meer cliënten hun therapeutisch elastische kousen (TEK) voortaan zelf aan en uit kunnen doen. Zuyd Hogeschool gaat samen met Universiteit Maastricht en diverse praktijkpartners en beroepsverenigingen onderzoeken hoe dit met de bestaande hulpmiddelen gerealiseerd kan worden. Subsidieverstrekker ZonMw (voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) financiert het onderzoek voor ruim 400.000 euro.

Dagelijks dragen zo’n 400.000 Nederlanders deze therapeutisch elastische kousen (TEK) om de bloedsomloop in hun benen te stimuleren of bijvoorbeeld vochtophopingen in voeten en enkels te voorkomen. De kousen zitten heel strak. Dat maakt het lastig ze aan en uit te trekken. Vooral voor mensen met minder kracht in hun handen, ernstig overgewicht of verminderd evenwicht. Bij 63% is daarom hulp van bijvoorbeeld thuiszorgpersoneel nodig. Anderen zijn geholpen met een van de hulpmiddelen die op de markt zijn om de kousen aan of uit te doen. Maar Zuyd en UM constateren dat het hele palet van producten niet bij iedereen bekend is. Ook weten mensen niet altijd wanneer je voor welk hulpmiddel kiest. Verder zijn er soms knelpunten bij de vergoeding van de hulpmiddelen. Tot slot wordt niet altijd aandacht besteed aan het oefenen met de hulpmiddelen.

Passend hulpmiddel

“Wij verwachten dat veel meer mensen hun kousen zelfstandig aan en uit kunnen doen als ze een passend hulpmiddel hebben, het adviseringsproces verbeterd wordt en als er meer ruimte is voor training. Als gevolg hiervan kunnen de zorgkosten dalen”, zeggen de onderzoekers van de lectoraten Ondersteunende Technologie in de Zorg en Wijkgerichte Zorg van Zuyd. Hun onderzoeksproject heet # HASHTEK: ‘Herinrichting en doelmatigheid van het AdviesproceS Hulpmiddelen voor aan/uittrekken  Therapeutisch Elastische Kousen’.

Verlichting thuiszorg

Voor de thuiszorg zouden de onderzoeksresultaten een enorme verlichting kunnen betekenen. Vooral nu de tekorten in de thuiszorg steeds groter worden. De sector kampt al jaren met schaarste. Jeroen van den Oever van brancheorganisatie Actiz voor ouderenzorg zei onlangs in het NOS Radio 1 Journaal dat er volgens hem “een geweldig tekort is in de wijkverpleging waardoor mensen langer op zorg moeten wachten meer pijn hebben. Mede door de hoge werkdruk, als gevolg van corona, is het ziekteverzuim bijvoorbeeld veel groter dan anders.” Van den Oever denkt dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn om die druk van de ketel te halen voor de thuiszorg. Een apparaat dat helpt met het aantrekken van steunkousen”, is een van de voorbeelden die hij noemt. 

Nieuwe werkwijze

Zuyd zal samen met de onderzoekspartners in het eerste jaar van het onderzoeksproject een nieuwe werkwijze rond de verstrekking van hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van elastische kousen ontwikkelen. In deze nieuwe werkwijze is meer aandacht voor een passend hulpmiddel en training van het gebruik van het hulpmiddel. Het jaar erna wordt de nieuwe werkwijze toegepast en vergelijken de onderzoekers de oude en nieuwe werkwijze met elkaar. “Hierbij kijken we onder andere of mensen zelfstandig hun elastische kousen kunnen aan- en uittrekken, maar ook naar de zorgkosten en kwaliteit van leven”, zeggen de onderzoekers.