Nieuws

Henriëtte Hustinxprijs voor taperecorders en saxofoon

Beeldend kunstenares Goya van der Heijden en saxofoniste Katharina Pfeifer, twee oud-studenten van Zuyd Hogeschool, hebben de Henriëtte Hustinxprijs 2021 gewonnen.

Crisis maakt creatief

"We hebben een ingewikkelde coronatijd achter de rug," zei directeur Edwin Jacobs van Maastricht Institute of Arts. Hij heeft daarom extra respect voor de oud-studenten, zei hij in zijn welkomstwoord tijdens de uitreiking van de Henriëtte Hustinxprijs vrijdagavond 1 oktober. "Alles was anders. Veel kwam op jezelf neer. Het was een eenzame en individuele tijd." De gastvrouw beaamde dit. "Maar crisis maakt een kunstenaar ook extra creatief", zei ze. Nadat alle genomineerden waren voorgesteld, was het woord aan de jury om de eerste winnares bekend te maken.

Herinneringen en vergetelheid

Goya van der Heijden studeerde Autonome Beeldende Kunst bij Zuyd en is creatief geweest met oude taperecorders. Ze neemt de jury even mee naar een moment, een creatief fenomeen, waarin tijd en gesproken herinnering, geschiedenis worden. Het werk is hypnotiserend. Door middel van oude taperecorders raakt Goya’s werk onderwerpen en vergetelheid aan. De voorbijgaande aard zit inherent in de keuze voor het materiaal. Na dit atelierbezoek is de jury benieuwd naar de volgende stap in haar kunstpraktijk. Na het zien van haar creatie besluit de jury unaniem dat Goya de Henriëtte Hustinxprijs verdient. "Ze maakt duidelijke keuzes en heeft een relevante eigentijdse artistieke benadering. Het werk is poëtisch en spreekt tot de verbeelding. We kijken al uit naar haar volgende tenstoonstelling." De jury hoopt dat dit een begin is van waaruit een nieuw onderzoek gestart of voortgezet kan worden. 

De andere genomineerden bij Maastricht Institute of Arts waren: Zillah van Opdorp, Kim Steenbergen, Mitch van Schijndel, Aaron Beckers, Leah Schulze, Dominika Kasova, Hannah Ox, Amanda van de Lugth en Lobke Cornelissen de Beer.

Terwijl Goya in de bloemen werd gezet, lieten de genomineerden van het Conservatorium van zich horen.

Magische atmosfeer

Daarna maakte de jury in het Conservatorium bekend dat saxofoniste Katharina Pfeifer uit Duitsland is de tweede winnares van de avond. Ze groeide op in een musikale familie: "Iedereen speelde piano en daarnaast bespeelden we allemaal een tweede instrument. Zo ontstond onze familie-band. Ik speelde eerst klarinet. Tot ik later jazz en de saxofoon ontdekte." Toen ze op een dag naar een Big Band op school luisterde, wist ze het zeker. Katharina wilde voortaan midden tussen de bandleden staan. Aan een studie in het buitenland had ze nooit gedacht. Tot ze saxofonist en oud-docent Claudius Valk van het Conservatorium Maastricht ontmoette. Door hem studeerde ze bij Zuyd en daar heeft ze heeft er geen seconde spijt van. "Ik wil graag iets creeëren. Ook nu, na mijn studie. Iets nieuws dat ook die connectie met mijn tijd in Maastricht heeft." De jury noemt Katharina een groot bandleider die een magische atmosfeer creëert. "Een muzikant die haar bandleden laat schitteren terwijl ze zelf ook schittert. Ze maakt echt contact met het publiek ondanks de eenvoud van haar muziek. Ze weet hierdoor niet alleen muzikanten, maar alle muziekliefhebbers te raken."

De andere twee genominieerde alumni van het Conservatorium waren dit jaar José Ángel Lorente en Gustavo Andreas Jaramillo.    

De Henriette Hustinxprijs wordt jaarlijks gegeven aan studenten van de kunstfaculteiten van Zuyd die in hun vak excelleren en beloftevol voor de toekomst zijn. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, was 1962. Elke winnaar krijgt vijfduizend euro. Dit bedrag is vrij besteedbaar en vooral bedoeld als aanmoedigingsprijs, ook voor de genomineerden. De jury vertelde vrijdag dat het geld voornamelijk wordt uitgegeven voor bijvoorbeeld de aanschaf van materiaal om het vak te kunnen uitoefenen. Een kickstart die ook nog goed op je CV staat. 

De prijs is genoemd naar een zus van Edmond Hustinx (1898-1984), Henriette Hustinx (1893-1959), docente aan Maastricht Institute of Arts de Hogeschool Zuyd en violiste in het Maastrichts Symphonie Orkest. De uitreiking van 1 oktober is hier terug te zien.