Nieuws

Rivieren golven uit net geopende Student Residence Maastricht

De Student Residence bij de Hotel Management School Maastricht (HMSM) van Zuyd Hogeschool is tijdens de officiële opening letterlijk gedoopt door de grote rivieren der aarde.

De Theems, de Rhône, de Yukon, de Colorado, de Zambezi, de Kongo, de Amazone, de Ganges. In de vorm van lange, zijdeachtige organzastof golfden deze symbolisch vanuit de nieuwe studentenwoningen naar de bijna zestig genodigden beneden op het plein tussen de 29 woonunits. Deze vloedgolf was de openingsact van de eerstejaarsstudenten voor hun 390 nieuwe woningen aan de Jerusalemweg in Maastricht.

Een jaar geleden hebben de eerste studenten al hun intrek genomen in dat deel van woningen die toen al af waren. In februari was de Residence, na een bouwperiode van bijna twee jaar, volledig klaar en ook meteen helemaal bewoond. Vanwege corona is de officiële opening uitgesteld tot donderdagmiddag 30 september. "Het is zo mooi om hier te wonen. De woningen zijn prachtig en de omgeving is geweldig", zegt eerstejaarstudent Jamie van Loon (18). Ook haar studiegenoot Sebas Vis (23) woont hier met veel plezier: "Omdat het verplicht is tijdens je eerste jaar op de campus te wonen, hoefden we nu geen woning te zoeken. Maar straks, in februari moeten we net als al die andere studenten een kamer in de stad zien te vinden. Dat wordt nog een uitdaging."

Wonen in een rivier

De Residence bestaat uit drie gebouwen onderverdeeld in 29 woonunits. Elke woonunit is vernoemd naar een van de grote rivieren op aarde. "Dus eigenlijk wonen we allemaal in een rivier", lacht een student. Zo'n etage bestaat uit twaalf volledig gemeubileerde slaapkamers met elk een bijbehorende badkamer. De woonkamer en keuken zijn gezamenlijk. Elke keuken heeft twee spoelbakken, twee ovens, twee koelkasten en twee kookplaten.

Amphitryon

Het eindresultaat mag absoluut gezien worden, vinden ook de genodigden. MA Hotel Development CV is eigenaar van het complex en Holland2Stay exploiteert de studentenwoningen. Vóór het officiële openingsmoment gaf ceremoniemeester Britt Hoveniers, eerstejaarsstudent bij de Hotel Management School Maastricht eerst het woord aan drie sprekers. Directeur Ad Smits van HMSM mocht het spits afbijten: "Ik ben trots op de creatie van nóg een icoon op onze campus en de restyling van het omliggende landschap. De volgende stap is de nieuwbouw van een clubhuis voor onze studentensociëteit Amphitryon. Ik hoop dat dit eind 2022 is gerealiseerd."

Holland2Stay

Daarna was het woord aan alumnus en areamanager Matt Flipse van Holland2Stay. In 2019 is hij afgestudeerd bij de hotelschool en nu is hij weer terug als areamanager. Hij vindt het geweldig. "Maar als iemand me dit twee jaar geleden had verteld, had ik het niet geloofd."

'Zonder Maas geen hotelschool'

Tot slot gaf Britt het woord aan wethouder Bert Jongen van de gemeente Maastricht. "Bedankt voor de mooie blauwe stropdas", begon hij zijn toespraak. "Mij is gevraagd een toespraak te houden over het thema water. Maar ik denk dat jullie wel begrijpen dat de link tussen water en de Hotel Management School Maastricht niet zo voor de hand liggend is. Tot ik gisteren de tekst zag: 'Home is where the Maas is'. Dat is het, dacht ik. Zonder Maas zouden de Romeinen Maastricht nooit hebben gesticht en zonder Maastricht geen hotelschool." 

Flow, dynamiek en beweging

Geen speld tussen te krijgen natuurlijk. Maar de woonunits zijn om nog meer redenen naar grote rivieren vernoemd. Britt: "In onze vorige residence waren de units genoemd naar kleine lokale rivieren. Nu hebben we gekozen voor de grote rivieren op aarde. Dat symboliseert de internationalisering van onze opleiding. Hopelijk zullen onze internationale studenten hierdoor ook een beetje van thuis herkennen en zich nog meer thuis voelen op de campus. Een rivier staat bovendien voor een flow, dynamiek en beweging. Dat reflecteert de cultuur van onze school."

De muziek gaat harder, de rivieren golven naar beneden en de glazen worden gevuld met een lichtblauwe gin. Proost, op de Student Residence!

Bekijk ook de rest van de foto's.