Nieuws

Elektrische auto, gezonde voeding en afval recyclen bij CHILL

Met een elektrische auto, gezonde voeding en een recyclestraat voor afval, start Zuyd Hogeschool het nieuwe studiejaar duurzaam.

Het programma Duurzaam Zuyd zet goede initiatieven binnen Zuyd in de spotlight en helpt bij de ontwikkeling ervan. Een van die initiatieven is de introductie van een volledig elektrische deelauto voor medewerkers. Vanaf 6 september kunnen de eerste medewerkers een wagen van Drive Amber reserveren voor dienstreizen. Na reservering staat de auto klaar op een zogeheten hub; plekken verspreid in de regio waar de auto opgehaald en teruggezet kan worden. De Zuyd-locaties Nieuw Eyckholt in Heerlen en de Brusselseweg in Maastricht zijn twee van die geregistreerde hubs.

Declaratie dienstreis overbodig

Dankzij Drive Amber hebben medewerkers een duurzaam alternatief voor hun eigen auto of een fijne aanvulling op de fiets of het openbaar vervoer. Dienstreizen declareren is zo overbodig. Voor woon-werkverkeer mag Drive Amber ook gebruikt worden, maar dan op eigen kosten.

Noot redactie: per 24 februari 2022 is de pilot Drive Amber bij Zuyd gestopt.

Nieuwe producten van afval

Een ander duurzaam initiatief is de recyclestraat voor afval van de hogeschool. In CHILL Circular Space wordt de straat deze maand officieel opgeleverd. Studenten gaan hier afval afkomstig van Zuyd, verwerken tot nieuwe producten voor Zuyd en haar community. Zo sluit voor een deel de materiaalkringloop van Zuyd.

Regionaal eten is duurzamer

De verduurzaming is ook doorgedrongen tot in de restaurants van Zuyd. Samen met cateraar Vitam is de hogeschool een campagne begonnen. Doel: studenten en medewerkers bewust maken van het belang van gezonde en duurzame voeding. Dat is goed voor hun eigen gezondheid en weerstand. Tegelijk bespaar je door regionale producten te kiezen transportkosten en is er weer wat minder CO2-uitstoot. Ook verpakkingsmaterialen voor voeding worden aangepakt.  

‘Eerste- en tweedejaars eten gezonder’

“Bij Zuyd kiezen we al steeds vaker gezonde voeding”, constateert Mark Hufken, Operational Manager bij Vitam. Zes jaar geleden was 40 procent van het verkochte aanbod in de restaurants gezond, nu de helft. Hufken: “Je ziet dat vooral eerste- en tweedejaars studenten vaker gezondere producten kopen.”

Mijnwater en nog meer

Met studenten onderzoekt Zuyd op dit moment de haalbaarheid van het gebruik van mijnwater. Hiermee zou het gebouw op Nieuw Eyckholt ’s winters verwarmd kunnen worden en ’s zomers gekoeld. Zo zijn minder fossiele brandstoffen nodig. En daar blijft het niet bij. Duurzaam Zuyd wil nog veel meer ideeën van studenten en medewerkers een boost geven. In onderstaande video ontdekt derdejaars studente Anne welke mogelijkheden er allemaal zijn.