Nieuws

Minister: ‘Hoger onderwijs niet meer op slot vanwege corona’

“We gaan het hoger onderwijs niet nog een keer dichtdoen.” Dat herhaalde demissionair minister Ingrid van Engelshoven een paar keer tijdens haar bezoek aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Ze was op 30 augustus te gast bij Zuyd om het nieuwe studiejaar officieel te openen. Daarbij was ze ook getuige van de uitreiking aan het conservatorium van het eerste predicaat ‘All-Steinway School’. Uniek in Nederland en het vijfde predicaat in Europa.

De eerste les

Klokslag negen uur. De wagen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven rijdt door de poorten van Hotel Management School Maastricht (HMSM). Directeur Ad Smits van de hotelschool en voorzitter Luc Verburgh van het College van Bestuur begeleiden de minister naar binnen. Daar schuift ze aan bij de kick-off van de Global Minor Conference van lector en directeur Onderzoek van Hotel en Facility Management Ankie Hoefnagels. Een bijzonder moment. De eerste les na anderhalf jaar waarbij weer 75 mensen in één ruimte les mogen hebben zonder anderhalve meter afstand te houden en zonder mondkapjes.

In joggingbroek college volgen

Het beeld van al die studenten zo dicht naast elkaar is toch even wennen. Van Engelshoven vertelt dat ze afgelopen anderhalf jaar niet meer zo’n grote groep studenten bij elkaar heeft gezien. En dan ook nog zo keurig gekleed. “Moest dat ook online”, vraagt ze. “Bij tentamens wel”, vertellen de studenten: “Maar in de praktijk was dat alleen de bovenkant. Daaronder zat gewoon een joggingbroek”, moeten ze bekennen. Van Engelshoven lacht: “Dat deden niet alleen studenten kan ik jullie vertellen. Ik ook en ik denk iedereen. Maar dat kan wel misgaan, zoals in dat filmpje van de Belgische premier.” Iedereen lacht.

Toegangsbewijzen als coronacijfers stijgen

Die tijd van grotendeels online les krijgen, is gelukkig voorbij. Toch? Student Florian wil het zeker weten: “Wat als de coronacijfers weer stijgen?” Van Engelshoven: “We gaan het hoger onderwijs niet nog een keer dichtdoen. Stel dat het weer heel spannend wordt dan gaan we met toegangsbewijzen werken. Dat betekent dat je met een vaccinatie- of testbewijs toegang kunt krijgen. Als je het mij vraagt, is dat een heel zwaar middel. Ik doe het liever niet. Maar ik kies daar dan voor omdat het zo ongelooflijk belangrijk is dat het onderwijs doorgaat.”

Minister wilde vroeger naar toneelacademie

Na dit goede nieuws en een bezoek aan Teaching Hotel Château Bethlehem vertrekt de minister richting binnenstad voor een werkbezoek aan Toneelacademie Maastricht. Hoofddocent Woody Laurens geeft haar een rondleiding zodat ze bij verschillende lessen even kan meekijken. Bij de zangles zegt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Als meisje droomde ik ervan om in jullie cirkeltje te mogen staan. Ik wilde ook naar de toneelacademie. Wat jullie doen is heel mooi. Jullie raken mensen echt. Een voorstelling is zo bijzonder, dat vergeten mensen nooit meer in hun leven. Door theater kom je bij een inzicht of een gevoel waar je anders niet bij was gekomen.”

Predicaat ‘All-Steinway School’

Muziek is niet anders. Dat kan een zaal ook beroeren. Met een Steinway-vleugel lukt dat extra goed. Dat blijkt na de lunch met studenten en docenten op de toneelacademie. Om twee uur begint in Conservatorium Maastricht de officiële opening van het nieuwe studiejaar. De jongste student van het conservatorium, de achtjarige Akari Bastiaens, bijt het spits af met haar docent, Joop Celis. Na hun muzikale intermezzo laten ook Iago Franqueira, Michal Niedbala en Frank Giebels horen waarom het meer dan terecht is dat Zuyd 21 splinternieuwe vleugels van het Amerikaanse topmerk Steinway & Sons heeft aangeschaft voor het conservatorium met bijbehorend onderhoudsprogramma. Een verzoek van Pieter Jansen. Hij is hoofd van de klassieke afdeling en projectleider pianoplan en wilde vlak voor zijn pensioen nog deze kwaliteitsimpuls geven. Het conservatorium heeft nu in totaal 57 vleugels van Steinway & Sons. Dat is 93 procent van het aantal vleugels van de opleiding. Reden voor bestuurvoorzitter Guido Zimmermann van Steinway om aan directeur Mare de Groot van de Podiumkunsten het prestigieuze predicaat ‘All-Steinway School’ te overhandigen. “Een Steinway is met veel passie en soul gemaakt om het publiek te raken”, zegt Zimmermann. Dat is met deze muzikale omlijsting behoorlijk goed gelukt.

Gouden keys voor een succesvol studiejaar

Een Steinway kost tussen de 81.000 en 104.000 euro en wordt grotendeels met de hand gemaakt. In de film ‘The keys to success’ vertellen verschillende docenten van het conservatorium hoe verheugd ze zijn met deze investering. Het predicaat, de optredens en de toezegging van de minister dat het hoger onderwijs niet meer op slot gaat, vormen samen de gouden keys voor een succesvol nieuw studiejaar.   

Bekijk ook een korte impressie van het bezoek van de minister en de livestream vanuit het conservatorium is hier terug te zien.

Foto's: Guy Houben